בין הבית למרכז הרפואי – מרחב חדש של החלמה משמעותית

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

בין הבית למרכז הרפואי – מרחב חדש של החלמה משמעותית

היחידה לאשפוז יום שיקומי במרכז הרפואי שיקומי גריאטרי הרצפלד בגדרה מקבוצת הכללית, מתרחבת ונפתחת במרחב תרפויטי חדש ומעוצב.

פרופ' טריף בדר מנהל המרכז הרפואי קפלן ובית החולים הרצפלד: " "מאז ראשית הלחימה אנחנו רואים עלייה חדה בצורך הלאומי במסגרות שיקומיות – הן בקרב חיילים והן בקרב אזרחים. היחידה לאשפוז יום שיקומי ידועה זה שנים רבות בהצטיינותה ובמקצועיותה, כעת הודות לתרומה הנדיבה שקיבלנו הצלחנו להרחיב את המתחם השיקומי בבית החולים הרצפלד וכעת תוכל היחידה להכפיל את המענה השיקומי לצורך הגובר בקהילה ובכך תתרום להחזרת העצמאות למטופלים שלנו.
בימים מאתגרים אלו, תרומה כזו היא הרבה מעבר למחווה – היא אמירה חזקה של סולידיות וערבות הדדית אני מבקש להודות לתורמים."
….
היחידה לאשפוז יום שיקומי במרכז הרפואי שיקומי גריאטרי הרצפלד בגדרה, "עוברת דירה" ומקבלת מרחב חדש ורחב ידיים במתחם בית החולים. עתה היא לא רק מרווחת ונגישה יותר, אלא גם משרה תחושת רוגע, ביתיות ותקווה.
היחידה החדשה והמעוצבת שהוקמה בסיוע עמותת ידידי המרכז הרפואי קפלן והרצפלד, ובזכות תרומת משפחה נדיבה מחו"ל שמסייעת רבות למדינת ישראל, מהווה כעת מרחב תרפויטי מתקדם, שעונה לצרכים הפיזיים, הרגשיים והנפשיים של מטופלים מכל שכבות הגיל באוכלוסייה.
"אנחנו מטפלים בכולם – אפילו בילדים קטנים" מספרת ד"ר טטיאנה ונדר, מנהלת היחידה ומתארת את המקום ככתובת חיונית לאנשים שזקוקים לשיקום בעקבות מחלות, פציעות, תאונות, ולאחרונה – אף מטפלת בפגיעות מפעילות צבאית או מפעולות איבה. "אנחנו נותנים מענה שיקומי אינטנסיבי קרוב לבית, מבלי לאשפז את המטופל ומבלי שיאלץ לנסוע למרכזי השיקום שבמרכז הארץ", היא מספרת. "אנשים מגיעים אלינו בבוקר, מקבלים טיפול רפואי ושיקומי מקיף – וחוזרים לביתם. זה מאפשר להם להמשיך לנהל חיים, לחזור לעבודה, לטפל בילדים, לשמור על שגרה".
היחידה פועלת על פי עקרון של טיפול אישי, רב־תחומי. לכל מטופל נבנית תכנית שיקומית מותאמת אישית שכוללת אנשי מקצוע מתחומים מגוונים: רפואה, אחיות, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פסיכולוגיה, תזונה ועבודה סוציאלית. "זו לא רק שאלה של טיפול – זו שליחות", מדגישה ד"ר ונדר. "המטרה שלנו היא לא רק לשפר תפקודים פיזיים, קוגניטיביים או שפתיים – אלא להחזיר בני אדם לתפקוד חברתי, משפחתי ומקצועי. במובן הזה, שיקום הוא הצלת חיים".

מסירותם של ד"ר ונדר וצוותה הם שם דבר בכללית, ולפני מספר חודשים זכו להוקרה מיוחדת עם בחירת היחידה לאשפוז יום שיקומי כמצטיינת שנת 2024 בתחום השירות וחווית המטופל מקרב כלל בתי החולים המיוחדים מקבוצת כללית. "זה בהחלט היה מרגש" מספרת ד"ר ונדר, "זו המחויבות שלנו לתת את השירות הכי איכותי, מקצועי ואישי למטופל. זוהי לא סיסמא, זה ה DNA של היחידה הזו".

עמוס שביט, מנכ"ל עמותת ידידי המרכז הרפואי קפלן והרצפלד: "המלחמה פגעה באלפי אנשים והותירה רבים עם פגיעות פיזיות ונפשיות שיכולות להותיר את חותמם עליהם לעד. מתוך מחויבות עמוקה לחוסן הלאומי ולחשיבות פתיחת מרכז שיקומי משמעותי בהרצפלד, נרתמה משפחה נפלאה מחו"ל והעמידה תרומה נדיבה ומרגשת, שאפשרה לנו לקדם את הפרויקט החשוב הזה. המרכז החדש מצויד בטכנולוגיות עדכניות, עם צוותים מיומנים ומנוסים, ואנו שמחים שהייתה לנו הזכות לסייע ולתמוך בכל מי שזקוק לשיקום. המשפחה שאפשרה את הקמת היחידה לאשפוז יום שיקומי היא סמל של נתינה, ערבות הדדית, אהבת ישראל וסולידריות, ואנו נמשיך ונעשה כל שלאל ידינו כדי להמשיך ולקדם את הרפואה הציבורית באזור".
מתחם היחידה החדש מתפרש על פני שטח עצום של כ – 700 מ"ר ונבנו בו 14 חדרי טיפול מרווחים המאפשרים טיפול אישי בפרטיות מקסימלית. לצידם נמצאים אזור פעילות קבוצתי, חדרי אבחון, חדרי צוות, פינת המתנה מפנקת, ועמדות קבלה הסגורות בזכוכית כ"אקווריום" המאפשרות לשמור על צנעת הפרט של המבקרים לצד נקודת תצפית על המסדרון.

במתחם הקודם של היחידה התאפשר טיפול של עד 20 מטופלים ביום. כעת, עם המעבר למתחם החדש רחב הידיים, מתאפשר טיפול בכ־40 מטופלים ביום – הכפלה של ממש. "השינוי הפיזי מאפשר לנו לתת טיפול איכותי יותר, אינטימי יותר, מכובד יותר", אומרת ד"ר ונדר. "הודות להכפלת מספר המטופלים והמטפלים בהתאם, אנחנו נוכל גם לקצר משמעותית את זמני ההמתנה . כשמדובר בשיקום זוהי בשורה של ממש. שכן, יש חשיבות לרציפות הטיפול והתחלה של השיקום קרוב ככל הניתן לזמן השחרור מבית החולים".

יש לציין כי ההתרחבות המבורכת, הגיעה בזמן קריטי. מאז תחילת מלחמת 'חרבות ברזל', נרשם זינוק בצורך הלאומי במסגרות שיקומיות. "גם אנחנו מטפלים בחיילים ובנפגעי טרור בהם אף נפגעים מהמסיבה בנובה", משתפת ד"ר ונדר. לאחרונה טיפלנו ב 3 אנשים מקרב כוחות הביטחון שנפגעו בלחימה ואין דבר שמשמח ומספק אותנו יותר מאשר לראות לוחם שנפגע שיכול לשוב לחייו הקודמים".

הרחוב הפנימי של גדרה – בתוך המחלקה

מי שהובילה את תכנון השיפוץ היא האדריכלית והמעצבת רינת כץ וולף בעלת משרד ~Rinarch Studio. "ניגשתי לפרויקט מתוך תחושת שליחות עמוקה ורצון לייצר מרחב יצירתי ונעים בתוך בית החולים" היא מספרת. "התבקשתי לתכנן מרחב שיקומי – אבל ראיתי בזה גם פוטנציאל למרחב תרפויטי. חלל שמעודד ריפוי לא רק של הגוף, אלא גם של הנפש. כשאדם נכנס למקום נעים, שקט, אסתטי – זה כבר חלק מההחלמה".
"בתהליך היצירתי של תכנון הפרויקט, שאבתי השראה מהנוף של גדרה והשיטוט במסדרון המחלקה מדמה סיור ברחוב בישוב הפסטורלי בחרתי להביא את החוץ פנימה – בעזרת חומרים טבעיים, נגיעות של ירוק שמזכירות את הסביבה הכפרית, תקרות עץ חמות, וצמחייה חיה שפונה לפטיו שטוף שמש. רציתי שמי שנכנס ירגיש שהוא מטייל ברחוב שקט בגדרה, לא במחלקה בבית חולים", אומרת כץ וולף.

העיצוב הנעים, בשילוב השירות האישי – מייצרים סטנדרט של קליניקה פרטית יוקרתית, סטנדרט נדיר במסגרת ציבורית. "השקענו מחשבה לא רק במטופלים אלא גם במלווים שלהם" מסבירה כץ וולף. "ביחידה הזאת מרבית המטופלים מגיעים עם מלווים וגם להם מגיעה חוויה מרגיעה ומכבדת. ייחדנו עבורם פינת המתנה וציידנו אותה בכורסאות מפנקות המאפשרות מרחב אישי נוח לצד פינת שתייה. אלו לא ספסלי המתנה כמו בתחנת רכבת – ובבתי חולים, בטח לא כאלו ציבוריים, זה לא מובן מאליו".

כיום, יותר מ־20 אנשי מקצוע ממקצועות שונים, פועלים במסגרת היחידה, ומספרם צפוי לגדול עם מעבר היחידה למרחב הפעילות החדש. "מה שמייחד אותנו זה השילוב של מצוינות, מקצועית עם יחס אישי ואני מקווה לקלוט בקרוב עובדים נוספים ששותפים למחויבות הזו", מסכמת ד"ר ונדר. "כעת, בזכות השיפוץ – אנחנו יכולים להגשים את זה בצורה מיטבית ולהרבה יותר אנשים.
מבחינתנו, המעבר למרחב החדש הוא לא פרויקט תשתיתי – אלא בנייה של גשר עבור עשרות מטופלים אל חיים מלאים יותר, טובים יותר – חיים שיש בהם עצמאות וכבוד" אני רוצה להודות למשפחה על התרומה הנדיבה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות