המינהלת הבין-משרדית להיערכות לשינויי אקלים קיימה השבוע ישיבה שנייה לקראת הכנת הדוח הראשון שיוצג לממשלה.על פי ניתוח תחזיות מודלים אקלימיים אזוריים שעברו תהליך עד שנת 2050 תחול עלייה של עד 2 מעלות צלזיוס בממוצע בישראל, כתוצאה משינויי אקלים וכתוצאה מפעילות האדם.
המינהלת הבין-משרדית להיערכות לשינויי אקלים הוקמה בעקבות החלטת הממשלה 4079 מיולי 2018 שהתקבלה בנושא שהוביל המשרד להגנת הסביבה. במינהלת חברים 33 גופים שונים המייצגים את כלל מגזרי המשק כולל משרדי ממשלה, שלטון מקומי, ארגוני סביבה, רשויות חירום, ועוד.
את הישיבה פתח יו"ר המינהלת אלון זס"ק, סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנת הסביבה. זס"ק הציג את מסגרת העבודה שנעשתה בשנה האחרונה לצורכי יישום החלטת הממשלה. במהלך הישיבה דנו השותפים בתוכנית האסטרטגית להיערכות לשינויי אקלים שמוביל המשרד להגנת הסביבה עם גופים נוספים. את התוכנית הציגה מנהלת תחום תכנון מדיניות במשרד רותם שמאי.
מנהל השירות המטאורולוגי ניר סתיו הציג את העבודה שמבצע השירות לקביעת תרחישי הייחוס לשינויי אקלים. על פי ניתוח תחזיות מודלים אקלימיים אזוריים שעברו תהליך שלStatistical Downscaling, עד שנת 2050 תחול עלייה של עד 2 מעלות צלזיוס בממוצע בישראל, כתוצאה משינויי אקלים וכתוצאה מפעילות האדם.
פרופ' שלומית פז מאוניברסיטת חיפה הציגה את הקשר בין שינויי אקלים ובריאות, כולל נתונים מעבודות ניטור ומחקר המחזקים את ההשערה כי שינויי אקלים גורמים לשלל תופעות מורכבות המשפיעות לרעה על בריאות האדם וביטחונו ובמיוחד על האוכלוסיות החלשות.
אחת הדוגמאות שהועלתה היא התפרצות מחלת העכברת בישראל בקיץ 2018 שהובילה לתחלואה של עשרות בני אדם. חמש שנות הבצורת שפקדו את המדינה הובילו להתייבשות הנחלים בצפון הארץ וליצירת תנאים נוחים להתפרצות המחלה. הנתונים שהוצגו ממחישים את הצורך של היערכות מדינת ישראל לשינויי אקלים.
בחודשים הקרובים תחל המינהלת בהכנת דוח ראשון שיוגש לממשלה החדשה, מתוך התייחסות לפעולות המבוצעות כיום על-ידי משרדי הממשלה השונים, הכנת תוכנית אסטרטגית לשנת 2025, מיפוי חסמים ופערי ידע, הערכת סיכונים והמלצות לתקצוב.
בהמשך להחלטות הממשלה בנושא שינויי אקלים הגיש המשרד להגנת הסביבה לממשלה ביולי 2018 את המסמך "היערכות ישראל להסתגלות לשינוי אקלים: יישום המלצות לממשלה לאסטרטגיה ותוכנית פעולה לאומית". המסמך מסכם את שינויי האקלים הצפויים באזורינו ואת השלכותיהם על מגזרים שונים במשק. כמו כן הוא מקבץ תוכניות פעולה של משרדי הממשלה להתמודדות עם שינויי האקלים הצפויים והיערכות לתופעות ולקשיים.