הכירו את: מנאל מסארוה, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית וממונה על פניות הציבור במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית
" תפקידה של העובדת הסוציאלית בהרצפלד, הוא להעניק טיפול כוללני ומערכתי למטופל ובני משפחתו ., אומרת מנאל מסארוה, תושבת טייבה, אשר מזה ארבע וחצי שנים מנהלת את השירות לעבודה סוציאלית במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד בגדרה. "אנחנו מסתכלים על התמונה המלאה – על ההיבטים הרגשיים, החברתיים, המשאבים העומדים לרשות המטופל ועד . בעבודת צוות נכונה, כפי שמתקיימת בהרצפלד, אנחנו חלק בלתי נפרד מהצוות הרב המקצועי שעוטף את המטופל בתהליך השיקומי והטיפולי".
מנאל, שהחלה את דרכה המקצועית לפני 22 שנים כסטודנטית לעבודה סוציאלית בבית החולים לוינשטיין, מנהלת כיום את מערך העבודה הסוציאלית בהרצפלד. "חיפשתי מקצוע שיאפשר לי מגע יומיומי עם אנשים," היא משחזרת את תחילת דרכה. "רציתי להיות שם עבור המטופלים, רציתי להרגיש שהיום-יום שלי מורכב מעבודה עם אנשים ולא עבודה טכנית או עבודה מול מחשב."
כמוסד גריאטרי-שיקומי, המרכז הרפואי הרצפלד נדרש מעת לעת להתמודד עם מקרים מורכבים במיוחד. "בבתי חולים כלליים נהוג לערב את העובדות הסוציאלית בתהליך הטיפול כאשר מדובר על אוכלוסיות מיוחדות בלבד., אבל אצלנו ההתערבות היא יזומה ומתבצעת על ידינו," מסבירה מנאל. "אנחנו פוגשים את כל המטופלים,, וזאת מתוך ההבנה שהצרכים של המטופלים בבית החולים הם אחרים. בנוסף, האשפוזים בהרצפלד הם ממושכים יותר, מה שמאפשר לנו לבנות קשר משמעותי ולהתאים את ההתערבות באופן אישי למטופל, לצרכיו ולמעטפת המשפחתית החברתית שלו."
העבודה בצוות רב-מקצועי היא אחד המאפיינים הבולטים של העבודה הסוציאלית בהרצפלד. "אנחנו עובדות בשיתוף פעולה הדוק עם הצוות הרב מקצועי, כולל שיתוף פעולה מיוחד עם הפסיכולוגית," מציינת מנאל. "זה מאפשר לנו לתת מענה מקיף למטופלים ולמשפחותיהם בכל דבר בו הם זקוקים, החל מטיפול רגשי ועד למיצוי זכויות ויצירת קשר עם גורמי חוץ, כדוגמת שירותי הרווחה במידת הצורך."
לאורך השנים טיפלה מנאל במקרים רבים שנחרטו בזיכרונה. "היה מקרה של אישה בת 80 שאחרי עבודה משמעותית מולה, גילינו שהיא חווה אלימות במשך למעלה מ-60 שנה במערכת הזוגית שלה. לא רק שזה היה חשוב שהיא תספר כדי שנוכל לתת לה מענה, אלא שאפילו הצלחנו, בעבודה מערכתית, לעזור לה לצאת ממעגל האלימות. אין סיפור גדול מזה", היא אומרת. "אני חושבת שממש הצלנו חיים". מקרה נוסף שהיא מספרת עליו הוא של מטפלת זרה שחלתה בסרטן סופני, וצוות העבודה הסוציאלית ליווה אותה במסע חזרה לארצה.
ההתמודדות עם מקרים קשים מצריכה חוסן נפשי רב. "אני מאמינה בכוח של שיתוף," אומרת מנאל. "אני תמיד משתפת את הצוות שלי ואת הצוותים הרב-מקצועיים בחוויות ובאתגרים. זה עוזר בהתמודדות." היא מספרת גם על הקושי בהפרדה בין העבודה לחיים האישיים, ועל הנסיעה הארוכה מביתה לעבודה שמשמשת כ"טקס מעבר" בין שני העולמות.
"חשוב לי שידעו שאנחנו תמיד כאן בשביל כולם," מסכמת מנאל. "העבודה הסוציאלית בהרצפלד היא לא רק עבור המטופלים, אלא גם עבור הצוות. אנחנו נמצאים שם עבורם, תומכים במצבי לחץ ומשברים ב ובהתאם לצרכים, , ומלווים את כולם לאורך כל הדרך".
בשיתוף הרצפלד