יער משמר איילון

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

יער משמר איילון (יער הלח"י), על אם הדרך בין רמלה ולטרון, משלב אתרי הנצחה ותצפית.

הדרך הנוחה לבאים מגוש דן וצפונה היא ממחלף נשרים בכביש 431. נפנה לפי השילוט לכביש 44 לכיוון בית שמש, ואחרי מאות מטרים, ברמזור נפנה לפי השילוט לכביש 424 המתעקל ועובר מתחת לכביש 44 בדרכו ליישובי המועצה האזורית גזר. נעבור על פני יד רמב"ם ("הנשר הגדול"), שיחד עם מפעל "נשר" מצפון, נתן את השם למחלף נשרים, נחלוף על פני בית חשמונאי ונגיע למושב משמר איילון. במרכז המושב, לצד מסעף הכביש לשעלבים, נוכל להבחין במספר בתי אבן ישנים, שנותרו מהכפר אל קובאב שנכבש במלחמת העצמאות.

נמשיך עוד כ- 650 מ', ולצד הבית האחרון של משמר איילון נפנה שמאלה לעבר יער משמר איילון ואנדרטת הלח"י (בנקודה זו הפנייה מותרת).

מייד אחרי הפנייה, נפנה ימינה בדרך כורכר מסומנת ירוק וניסע כ- 400 מטרים במקביל לכביש 424. בצומת טי נפנה שמאלה ואחרי 40 מ' בלבד נגיע לחנייה לצד סלע זיכרון לבריגדה היהודית – החטיבה היהודית הלוחמת (המתנדבים העבריים לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה).

לבאים מכיוון ירושלים ומודיעין מומלץ להגיע ממחלף לטרון. במחלף נפנה לכביש 3 לעבר צומת חטיבה שבע, ובצומת נפנה ימינה, נחלוף על פני מיני ישראל ומתקן בטחוני וכחצי ק"מ אחריו נפנה ימינה בדרך כורכר המסומנת ירוק. הסימון הירוק מתעקל כמעט מייד שמאלה אך אנו נמשיך ישר לעבר החניון, הנמצא כ- 50 מטרים מהכביש (בנקודה זו, יש קו הפרדה לבן בכביש, ולכן ביציאה חזרה נצטרך לצאת מהכניסה הצפונית של היער, בדומה לשאר). מרחק הנסיעה מצומת חטיבה שבע הוא 4.3 ק"מ.

אנדרטת הלח"י. אנדרטה מרשימה זו מנציחה את זכרם של חללי מחתרת לח"י – הקטנה והמיליטנטית בין שלוש המחתרות העבריות בתקופת המנדט הבריטי. מחתרת לח"י הוקמה בשנת 1940, עם פרישת אנשי התנועה בראשות אברהם שטרן ("יאיר") ממחתרת האצ"ל, ופעלה נגד השלטון הבריטי גם בתקופת מלחמת העולם השנייה בה תנועות האצ"ל וההגנה שיתפו פעולה עם הבריטים במאבק נגד הנאצים וגרורותיהם במזרח התיכון. במרכז האנדרטה נמצא עץ זית מרשים והמילים "הרי את מקודשת לי מולדת". על האנדרטה מופיעות מילותיו של "יאיר" הנחשבות להימנון התנועה – "חיילים אלמונים הננו בלי מדים וסביבנו אימה וצלמוות. כולנו גוייסנו לכל החיים, משורה משחרר רק המוות" וכן דבריו של אורי צבי גרינברג על אנשי לח"י. מול האנדרטה נמצא חניון נוסף וקיר זיכרון לתורמים, רבים מהם אנשי לח"י ובני משפחותיהם.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות