ארבע רגליים ושיקום אחד: כלבנות רפואית בבית חולים גריאטרי שיקומי, הרצפלד מקבוצת 'כללית'
המטופלים במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי, הרצפלד מקבוצת 'כללית', שבגדרה נהנים מטיפולי פיזיותרפיה משקמת במודל חדשני של כלבנות טיפולית, כשהכלבה פפר משולבת בטיפולים הפיזיותרפיים, מעודדת, תומכת ומניעה את המטופלים במרכז לתרגל ולהשתקם
דניאל גל
התרגשות וחדווה מרעננת פורצות בחודשים האחרונים במחלקות השיקום של המרכז הרפואי גריאטרי שיקומי, הרצפלד מקבוצת 'כללית', ועל פניהם של המטופלים שצריכים לקום מהמיטה, ללכת ולבצע תרגילי פיזיותרפיה, עולים חיוכים של אושר ועיניים בורקות.
השינוי הדרמטי חל מאז שהכלבה הטיפולית, פפר, החלה לקחת חלק מרכזי בטיפולי הפיזיותרפיה במרכז, ושבתה את תשומת הלב של המטופלים מייד. המטפלים הופתעו לגלות באיזו מהירות התמסרו המטופלים לפפר, וכמה גדולה השפעתה על תוצאות הטיפול.
ההשפעה החיובית של בעלי חיים על המצב הנפשי והפיזיולוגי שלנו, בני האדם, הוכחה באינספור מחקרים לאורך ההיסטוריה, כשרבים מהמחקרים הללו התמקדו ביתרונות הבריאותיים של טיפול בעזרת בעלי חיים בקשישים.
המחקרים מצאו באופן גורף כי נוכחות של בעלי חיים יכולה להוריד ולווסת את לחץ הדם, להפחית לחץ, חרדה ודיכאון, להעלות את רמת האושר והמוטיבציה ואף תורמת לתפקוד הקוגנטבי. מעבר לכך שבעלי כלבים מבצעים פעילות גופנית רבה יותר, וזו לכשעצמה תורמת לבריאות הנפשית והגופנית.
במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי, הרצפלד מקבוצת 'כללית', המאופיין בחשיבה פורצת דרך, ואימוץ פתרונות חדשניים מוכחים, לצד עקרונות הרפואה הגריאטרית הקלאסית, החליטו לאמץ את מודל הטיפול באמצעות בעלי חיים בטיפולי פיזיותרפיה.
היחודיות ב'הרצפלד' להבאת הכלבה הטיפולית נולדה מתוך הכרות עמוקה עם צרכי המטופלים והמרכז השיקומי. מי שעומדת מאחורי היוזמה היא פיזיותרפיסטית מהמרכז עצמו, ספיר אהרון שי, מקצועית ומנוסה הנמנית על צוות הפיזיותרפיסטים של בית החולים, שמכירה היטב את המטופלים, את סביבת בית החולים ואת תהליכי השיקום מבפנים.
בשל כך ועל מנת לוודא שהמטופלים במרכז ממשיכים ליהנות מהרפואה האיכותית והמוקפדת ביותר, הנהלת המרכז הכשירה את ספיר אהרון שי, וכלבתה פפר בקורס כלבנות מקיף ויסודי. כיום משולבת פפר בטיפולי הפיזיותרפיה בשתי מחלקות במרכז: היחידה לאשפוז יום שיקומי והמחלקה לשיקום נוירולוגי והשפעתה החיובית על המטופלים, משמעותית ודרמטית.
"פפר ואני עברנו קורס מקצועי מעמיק של כלבנות טיפולית, במשך שנה וארבעה חודשים", אומרת ספיר אהרון שי נפיזותרפיסטית "פפר היא רועה אוסטרלית, אלו כלבים חכמים צייתנים ורגישים מאוד לסביבתם, כך שפפר הגיעה מראש עם המאפיינים הנכונים ועם הגישה המתאימה לעבודה עם אנשים מבוגרים, והיא התאימה לתפקיד באופן מושלם.
"מרגע שסיימנו את ההכשרה, התחלתי להביא את פפר איתי לטיפולים הפיזיותרפיים, והמטופלים התחברו אליה מיד".
מהי ההשפעה של פפר על המטופלים, וכיצד היא מקדמת את תוצאות הטיפול?
"ההשפעה של פפר על המטופלים היא עצומה. החל מזה שמצב הרוח שלהם משתפר כמעט באופן מיידי כשהיא נכנסת לחדר והחיוך שלהם מתפשט, דרך הקשר שנוצר ביניהם לבינה – האהבה והחום שהם מקבלים ממנה, ומעניקים לה חזרה, האושר והשלווה שלהם במהלך הטיפול, והנכונות שלהם לטיפול בכלל – פפר היא דרייב ענקי שדוחף אותם לצאת מהמיטה, לעשות הליכות, לבצע תרגילי פיזיותרפיה.
"יש מטופלים שמתרגלים שיווי משקל והליכה, כשהם מחזיקים את פפר או מוליכים אותה עם הרצועה. פפר היא תוספת מדהימה ומשפרת באופן משמעותי את התוצאות".
מדוע בחרת בפפר לטיפולים?
"אני מגדלת כלבים כל חיי. זו אהבה מילדות. יש לי שני רועים אוסטרליים וידעתי שיש לפפר את הפוטנציאל, היא כולה בתוך זה – מאוד אוהבת יחס מאנשים, שמלטפים אותה, והיא מאוד חכמה ורגישה. מבחינתי, לשלב את האהבה הגדולה שלי לפפר עם האהבה הגדולה לטיפולי הפיזיותרפיה, היה שילוב מנצח. היה לי ברור שזה יתרום המון למטופלים".
המרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד הוא בית חולים השייך לקבוצת 'כללית' והוא משרת את אוכלוסיית הגיל השלישי, ואת אוכלוסיית המטופלים הזקוקים לשיקום רפואי לאחר תאונות ומחלות. המרכז פועל על מנת להוביל בישראל את תחום הטיפול הכוללני והשיקומי לאוכלוסיה הבוגרת, בדגש על האיכות הרפואית הגבוהה ביותר, במטרה להביא את המטופלים לתפקוד ולעצמאות מיטביים, זאת לצד יצירת חוויית לקוח בסטנדרטים המתקדמים בעולם עבור המטופלים ובני משפחותיהם.
בשיתוף ביה״ח הרצפלד.