כללית במתן המלצות חשובות לקראת מזג האוויר הקיצוני

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

כללית במתן המלצות חשובות לקראת מזג האוויר הקיצוני

בשל מזג האוויר הסוער וגל הקור שפוקד אותנו בימים אלו כללית יוצאת עם המלצות חשובות לצמצום נזקי הקור.

היפותרמיה מוגדרת כמצב שבו חום ליבת הגוף יורד מתחת ל-35 מעלות צלזיוס (טמפרטורת גוף תקינה עומדת על 37 מעלות בקירוב) ועלולה להיות מסכנת חיים. במקרה של היפותרמיה יש האטה של המערכות המרכזיות של פעילות הלב, דיכוי של מערכת העצבים המרכזית, הפרעות בפעילות המוחית וירידה בזרימת הדם. האוכלוסיות הפגיעות הן בעיקר תינוקות, ילדים וקשישים.

לדברי ד"ר מאיה רוזן, מנהלת רפואית במחוז מרכז כללית: "בגיל המבוגר קיים שילוב של גורמים גופניים – פיזיולוגיים, התנהגותיים וסביבתיים המעמידים את אוכלוסיית הקשישים בסיכון מוגבר לקור. הם חשים פחות את הקור, יכולת הוויסות שלהם לאזן את חום הגוף פוחתת, נוטים לשתות פחות, לזוז פחות ולחמם פחות את הבית כדי לחסוך בהוצאות. שילוב זה מעמיד את אוכלוסיית הקשישים לרגישה יותר לקור בנוסף למצבם הבריאותי ולנטילת התרופות השונות שעלולות להגביר סיכון זה". ד"ר רוזן מוסיפה "אני ממליצה למשפחות לבקר את קרוביהם המבוגרים, לדרוש בשלומם ולוודא שסביבתם מותאמת. קשישים המתגוררים לבד חשוב לשמור על קשר עם חברים, שכנים, או מתנדבים לפחות פעם ביום. בכל מקרה של זיהוי או חשד לירידת חום הגוף (היפותרמיה), על סמך מגע עור קר, שינוי בצבע העור, ירידה בערנות, מצב בלבולי, שינויי בנשימה ועוד – יש לפנות לרופא ולהזעיק עזרה רפואית".

הסימנים הראשונים לפגיעת קור יתבטאו לרוב באובדן תחושה בקצות האצבעות או באזורים החשופים כמו האף. שינויים בהתנהגות, כמו בלבול, עייפות ועצבנות, הם כבר נורה אדומה להידרדרות משמעותית כאשר בשלבים המתקדמים עלולים לאבד את ההכרה, לסבול מהפרעות קצב הלב ואף ללקות בדום לב.

פעולות למניעת פגיעת קור:

התלבשו היטב – קו ההגנה הראשון בהתגוננות מפני הקור הוא לבוש טוב המורכב משכבות ביגוד דקות יחסית שם נכלא חום הגוף וכך משיגים בידוד טוב יותר.

פעילות גופנית – בתנאי קור קיצוניים מומלץ לנוע כל הזמן, פעולת השרירים מייצרת חום.

חימום הבית – חימום הבית בטמפרטורה קבועה של 24 מעלות בקירוב, שאינה פחותה מ- 21 מעלות.
המזגן מייבש את האוויר- יש לדאוג ללחות האוויר בחדר באמצעות מגבת רטובה פרוסה בחדר או בעזרת קערת מים כדי להימנע מאויר יבש. באופן כללי מומלץ לאוורר מידי פעם את חללי הבית.

אם משתמשים בתנור גז או נפט, חשוב מאוד לבדוק את בטיחות התנורים בדירה ולהרחיקם מווילונות או חומרים דליקים. יש לשמור על אוורור נאות כדי לספק חמצן ולמנוע הצטברות של גזים רעילים כמו CO ו־CO2.
ישנוניות, חוסר ריכוז וכאבי ראש עלולים להצביע על הרעלת CO.

לשתות הרבה- גם אם אתם לא צמאים ולא מזיעים, לא לשכוח לשתות. במיוחד כשהמזגן מייבש.

ארוחות קלות וקרובות עדיפות על ארוחות כבדות.

להימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול בניגוד לסברה המקובלת, אלכוהול מחמם רק זמנית, ולמעשה גורם לאובדן חום. לכן שתיית אלכוהול בתנאי קור מסוכנת.

חדרי תינוקות – אין לחמם את הבית יתר על המידה. חימום יתר מלבד עלותו היקרה הוא לא בריא. ממחקרים עולה כי ישנה עלייה בשכיחות של מוות בעריסה בחדרי תינוקות שחוממו יתר על המידה.

לדברי ארז לוי, מנהל מחוז מרכז כללית: "לנוחיות מטופלינו הרחבנו את מערך שירותי האון ליין ברפואת משפחה וילדים כך שמעתה ניתן לפנות בכל שעות היום 24/7 להתייעצות עם רופאים מומחים שזמינים בשיחת וידאו או בשיחה רגילה מבלי לצאת מהבית. שמרו על בריאותכם ומאחלים לכם חורף בריא ונעים".

 

צוות כללית מרכז בריאות האישה רמז מאחל לכם חורף בריא ובטוח

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *