מול דאעש בגולן: עם גדוד הסיור של סא"ל ניר בן חמו מרחובות

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

. "הכול ירוק פה, אנשים מטיילים, נהנים מהטבע והנוף המדהים, וקילומטרים ספורים מהם – כאוס", אומר מפקד גדוד הסיור של גבעתי, סא"ל ניר בן חמו, הרחובותי שאחראי על הגזרה הזו בחודשים האחרונים. אותו הנוף – שני עולמות. בחודשים האחרונים כתב ynet הצטרף לסיור חוצה גדר עם כוח גבעתי בדרום הרמה, ולסיור נוסף בגבול עם כוח שריון.

הלב של הגדוד של בן חמו אולי נמצא תמיד בדרום עם עין אחת שפוזלת לעזה, וכוחותיו מתרגלים הקפצות מתודיות למלחמה בגזרת הבית של גבעתי – אבל במשך כמה חודשים בשנה האחרונה החזיק סא"ל בן חמו וחייליו את הגזרה המסוכנת ביותר מבחינת רמת הנפיצות וחוסר השליטה עליה, עם מודיעין מוגבל על האויבים. לא מדובר בחמאס המוכר או בחיזבאללה שממשיך להיות תרחיש הייחוס העיקרי של הצבא, וגם לא באלף פעילי דאעש שפזורים על שטח עצום בסיני, ושהצבא המצרי פועל למחוץ אותם.

הלוחמים לאורך הגבול שומעים לא רק את הדי הפיצוצים וצרורות הירי מולם, אלא גם קוראים לעתים בתקשורת על תקיפות וחיסולים של תומכי משטר וחיזבאללה שפועלים בגולן הסורי, שמיוחסים לישראל. "האירועים האלה בהחלט גורמים לנו לעלות את רמת הדריכות והמתח אצל הלוחמים. זה מתוך היגיון בריא, שהנה ייתכן והמשטר הסורי יגיב נגדנו", מסביר מפקד גדוד 9 מחטיבת השריון 401, סגן אלוף גידי כפיר-אל, שאחראי על גזרת מרכז וצפון הרמה.

לדבריו, "תפיסת הפעולה שלנו במשימת ההגנה הפכה להיות ממש כמו מול רצועת עזה: צוותי קרב גדודיים של הנדסה, שריון, חי"ר וכלבנים, עם איסוף קרבי והכוונה אווירית אם צריך. אנחנו יודעים תוך דקות בודדות לעלות טנק לעמדה, וכמו בעזה, יש לו מראש יעדים אפשריים לתקיפת תגובה על זליגה".

"לא בכדי צה"ל שם פה באופן קבוע את גדודי הסיור הסדירים, מיטב היחידות עם יכולות ייעודיות של סיור, נ"ט וחבלה", אומר סא"ל בן חמו, שבלט במבצע צוק איתן כאשר החליף תוך כדי המרדף אחרי חוטפי סגן הדר גולדין ז"ל את מפקדו שנהרג עמו ליד רפיח, מ"פ הסיירת רס"ן בניה שראל ז"ל. בן חמו דורש מלוחמיו להפגין לא מעט איפוק, והרבה אינטליגנציה מול האויב שממול.
לדבריו, "בגזרה גדודית ואפילו פלוגתית יכולות להיות כמה הוראות פתיחה באש, לפעמים לאותם לוחמים, בהתאם לסוג החמושים שהם רואים. הגזרה הזו משפשפת אותנו מצוין על היכולות הייעודיות שלנו. אנחנו רואים את פעילי שוהדא אל-ירמוכ (שמו של ארגון דאעש בגולן הסורי, י"ז) מבצעים התקפות פלוגתיות על עוד שטחים של המורדים האחרים. לפעילים הללו יש אמל"ח מגוון, נשק מערבי, טילי נ"ט, מטענים וגם קצת כלים משוריינים, בהם מעט טנקים".

סא"ל בן חמו מעדיף למלא פיו מים כאשר נשאל אם גם בגזרתו ניתן סיוע הומניטרי לפצועים סורים, תופעה שישראל התגאתה בה עד לאחרונה, אך משיקוליה שלה החליטה כנראה להוריד פרופיל. בית החולים שדה שהוקם בגבול בצפון רמת הגולן הפסיק את פעילותו, כאשר הסיבה הרשמית היא התייעלות בדרך פינוי הפצועים לארץ. בחלק הדרומי של הרמה, שם שולט דאעש, מעדיפים בצה"ל לשמור על עלטה בסוגיה ההומניטרית.
מפקד גדוד הסיור של גבעתי מדבר בקור רוח, כמעט בלחש, כאשר אנחנו חוצים את הגדר האימתנית שנבנתה לאורך כל רצועת הגבול, מחמת גדר ועד למרגלות החרמון. הוא מצביע על פרויקט "שעון חול" הבא בגזרתו: שדרוג משמעותי של המכשול במשולש הגבולות, גם מול הצד הירדני, שמודאג לא פחות מזליגת דאעש דרומה, לשטחו. "המכשול החדש שם יסביר טוב יותר למי שצריך היכן בדיוק עובר הגבול", מאותת המג"ד, שסביבו מפוזרים תרמילי מקלע מירי הרתעתי שכוחותיו ביצעו כמה ימים קודם לכן.

גששים, כלבני עוקץ ואמצעי תצפית פותחים לנו את השטח. על פניו, אין יותר מכשול שיפריד בינינו לבין עשרות חמושי דאעש בכפר אבאדין שנמצא במרחק 2-3 ק"מ, בגדה המזרחית של הרוקאד. לפנינו, במורד השלוחה, שאריות מפויחות של מוצב דאעש, שצה"ל הפגיז בהיתקלות עם גולני. "פעילי דאעש מתאמנים בשטח הבנוי ומזרחה יותר בשטח הפתוח, לפעמים גם במטווחים מאולתרים", מסביר סא"ל בן חמו. "יש להם מפקדות שקמות ונופלות, וגם פעילים שמגיעים מבחוץ. התפקיד שלנו הוא לחצוץ בינם לבין החקלאים פה שממשיכים לעבד את האדמה עד המטר האחרון, ולבין המטיילים הרבים ותושבי הרמה".
מקור-ynet

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *