עוברים את הצום בשלום ובבריאות
ד"ר רלי אבל, דיאטנית במחוז מרכז של כללית
נותנת כמה טיפים שיעזרו לנו להתכונן לצום תשעה באב
ובעיקר לעבור אותו בשלום
לפני הצום: יש להקפיד על שתייה מרובה על מנת למנוע התייבשות, תחושת עייפות וכאבי ראש. מומלץ להתחיל לשתות כמות גדולה של נוזלים, כבר בבוקר של ערב הצום (10-12 כוסות במשך היום).
מומלץ לשתות בעיקר מים ולהמעיט בשתייה ממותקת, קפה, תה ואלכוהול שמצמיאים ומעודדים איבוד נוזלים.
במהלך היום שלפני הצום עדיף לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים-שלוש ולא להגיע לארוחה האחרונה שלפני הצום רעבים. מומלץ לצרוך מזונות שמכילים פחמימות המתפרקות לאט כגון : כריכים מקמח מלא, דייסת קוואקר, קינואה, אורז מלא בתוספת מנת חלבון קטנה כמו גבינות שונות, עוף, דג, ביצה , תבשיל אורז עם עדשים, דג אפוי עם תפו"א וכו'. הפחמימות המורכבות נספגות בגוף לאט ובשילוב עם החלבון גורמות לתחושת שובע לאורך זמן.
כדאי להמעיט בצריכת מזונות חריפים, מלוחים ומתובלים מדי כמו פלפלים חריפים, ירקות מוחמצים, זיתים, פיצוחים, בייגלה ועוד , אשר גורמים לתחושת צימאון.
חשוב לדעת כי כל מי שסובל ממחלה כרונית כגון: חולי לב, סוכרת, לחץ דם ועוד, חייב להיוועץ עם הרופא המטפל לפני תחילת הצום לקבלת הנחיות בריאותיות.
מזג האוויר חם ולכן מומלץ לשהות במקומות קרירים ככל האפשר כדי למנוע איבוד נוזלים וכן גם להמעיט בפעילות גופנית.
הארוחה המפסקת שלפני הצום :
עדיף לאכול ארוחה רגילה ולא כבדה- מרק צח או מרק ירקות (לא מלוח), ירקות מבושלים עם עוף או דג, עגבנייה חתוכה ותוספת פחמימה כמו אורז, קינואה וכו'.
אפשר לשלב בארוחה ירקות ופירות, אך לא בכמויות גדולות מדי. הם ממלאים את מערכת העיכול לזמן קצר בלבד. לכן, לפני הצום כדאי להתייחס אליהם כתוספת בלבד ולא כמנה עיקרית.
אחרי הצום:
בסיום הצום הגוף זקוק לאנרגיה זמינה, אולם חשוב להתחיל לאכול בצורה איטית ומבוקרת. צריכה מהירה וגדולה של סוכר ושומן בבת אחת עלולה לגרום לכאבי ראש ותחושת חולשה.
מומלץ להתחיל בשתיית שתייה פושרת – עדיף תה חמים עם מעט דבש.
חשוב לדעת כי השתייה חשובה הרבה יותר מהאוכל בשלב הזה.
לאחר מכן כדאי לאכול לאט ובמנות קטנות (שתייה לצד עוגה לא מתוקה
במיוחד או קרקר עם גבינה לבנה).
לאחר כשעה מומלץ לשתות מרק ירקות חם או מרק עוף, ולאחר כחצי שעה נוספת עוף מבושל או דג בתוספת של בטטה או תפו"א.
צום קל ומועיל
בשיתוף פעולה ממומן עם כללית