פנים ושמות: משה מרדכי רכטמן

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

פנים ושמות: מיזם הנצחה של 'רחובות ניוז' מחייהם של חללי מערכות ישראל ופעולות איבה ,בני העיר רחובות. המבוססים על אתר הנצחה "נזכור את כולם" של משרד הביטחון.
משה, בן חיה ויוסף, נולד בירושלים בשנת תרנ"ז (1897). אביו, יוסף רכטמן, עקר עם משפחתו לרחובות לפני מלחמת העולם הראשונה, והנער משה למד בבית הספר העממי ברחובות, שנקרא לימים ע"ש משה סמילנסקי.בשנת 1905 קיבל האב רשיון מונופוליסטי מהשלטון הטורקי להובלת נוסעים בקווים שנסעו מרחובות ליפו, לרמלה ולירושלים. כלי התחבורה היה דיליז'נס.בצעירותו עבד משה ביקב ברחובות, שם היה אחראי על מכון המים. לאחר שבגר בחר בדרך אביו: הוא ועוד שישה בחורים רכשו משאיות מעודפי הצבא הבריטי, קבעו ספסלים בארגזיהן והחלו להסיע נוסעים ומשאות תמורת תשלום. בשנת 1927 התאגדו השישה בשותפות אשר על פי מהותה דמתה לקואופרטיב, ונקראה בשם "הנהג". לימים התאחדו עם קבוצות דומות, ונוסדה החברה "דרום יהודה" (לאחר קום המדינה, בחודש נובמבר 1951 התאחדו שלושת הקואופרטיבים – "אגד", "שחר", "דרום יהודה").לזמן מה שימש משה מנהל המוסך של "דרום יהודה". חברת "דרום יהודה" החזיקה בתקופה זו, בנוסף לאוטובוסים, גם מספר מוניות. בנוסף לאלה היה משה הנהג של המשוריין, היה יוצא למקומות שהיה בהם חשש לתקיפות אלימות של הכנופיות ולסיורים באזור. בתפקידו ב'הגנה' השתתף בהורדת מעפילים אל החוף, ובכלל היה ידוע כמי שנכון לעזור לזולת בכל דרך.

בחודש פברואר 1948 נרצחו ליד קולנוע בית-העם ברחובות סרג'נטים מיחידת הצנחנים הבריטים (ה"כלניות") בידי ארגון הלח"י, והיו ידיעות מוקדמות שהבריטים מתכננים נקמה, וכן על כך שיש שיתוף פעולה בין ערביי הכפר מע'ר (מרר) לבין חיילים בריטיים.

כשבוע לאחר רצח הסרג'נטים הבריטים, ביום שישי י' באדר א' תש"ח (20.02.1948), נתבקש משה להחליף נהג אחר על מנת להסיע זוג נוסעים – את ירחמיאל שמשלביץ ואת ארוסתו דבורה ווינר – מרחובות לגדרה ובחזרה. השניים היו זוג מאורס שחתונתם נועדה לאחרי פורים באותה שנה – תש"ח. כעת ביקשו לנסוע לראות את הרהיטים שקנה ירחמיאל לקראת חייהם המשותפים.

בדרך לגדרה שכן הכפר הערבי מע'ר (סמוך לתל-נוף). משה, הוותיק במקום, הכיר במשך שנים את ערביי הסביבה. רבים מהם היו בין באי ביתו. הוא דיבר ערבית וידע היטב את מנהגיהם, כמי שנהג אוטובוס בקו תל אביב – כפר מנחם, בדרך שעברה ליד כפרים ערביים (ששכנו לצידה לפני תש"ח). משה עזר לרבים מערביי הסביבה, בעיקר בהשגת תרופות שהיה קונה להם בתל אביב. זו היתה כנראה הסיבה שמעסיקיו חשבו – בטעות – שבמשה לא יגעו לרעה, וביקשוהו להחליף את הנהג שיועד לנסיעה מלכתחילה.

זמן קצר אחרי שהמונית יצאה לדרך, על כביש גדרה ליד מע'ר, נרצחו הנהג משה רכטמן ושני נוסעיו בדם קר.

אחרי כיבוש רמלה התברר כי רוצחי משה ובני הזוג היו ערבים מהכפר מע'ר, מוכרים ל'הגנה'. המכונית נמצאה ברמלה.

אחרי האירוע סיפר מי שהיה מפקד הש"י באותם ימים, לימים אל"מ בנימין ג'יבלי, שמשה רכטמן היה מביא ידיעות רבות וחשובות ואין ספק בכך שראשי הכנופיות חיפשו דרך לחסלו. לדברי סגן מפקד הש"י באותה תקופה, ישראל אגמון, היה משה משמש ב'הגנה' כאוסף ידיעות מערביי הסביבה, ורבים מהם מסרו לו ידיעות רבות וחשובות. דוד קרון, קצין המודיעין מכפר מנחם שהכיר את משה הכרות אישית מיוחדת, ולדבריו היה משה אמיץ מאין כמוהו ונהג להתנדב לכל משימה שנדרשה, סיפר כי אכן היה חשש שלאומנים ערבים חיפשו את משה ורצו לחסלו.

יום הרצח זכור לכל חברי כפר מנחם, שמשה היה יקר לליבם והם העריכו את אומץ ליבו ומסירותו, גם בעצם התמדתו בנסיעה לכפר מנחם, בדרך שהיתה מסוכנת. גם אנשי רחובות הכירוהו ואהבוהו.

בן 51 במותו. משה הניח אישה – הלה, בת – לאה, ושלושה בנים – בנימין, יוסף וצבי. וכן שלוש אחיות ושלושה אחים. אחיו שמואל היה לימים ראש עיריית רחובות.

משה הובא למנוחת עולמים בבית העלמין ברחובות, בחלקה הצבאית.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות