מסיפורי פרשת השבוע חוקת "הדרך להעביר ביקורת מתחילה מהאופן שבו היא מועברת"
מאת: סמל איתמר פשר
בפרשה מסופר כי עם ישראל מתלונן על מחסור במים במסעו במדבר. ה' מצווה את משה רבנו לדבר אל הסלע ואז יצאו מים.
"קח את המטה …ודברתם אל הסלע".
משה בכעסו על ישראל מכה את הסלע ועל כך נענש שלא ייכנס לארץ ישראל. שואלים שאלה מדוע משה חטא בהכותו את סלע? הרי נצטווה מפורשות לקחת את המטה! משיבים כי התורה רצתה ללמד אותנו דרך ארץ, שלא יבוא אדם לייסר את חברו מיד בתקיפות ובדברים קשים, אלא בתחילה אמירתו תהיה בדברי נועם וריצוי, אם לא יועיל לו בזאת, ניתנה לו הרשות להשתמש בדרך קשה יותר. ולכן נאמר למשה "ודברת אל הסלע"- בדברי ריצוי ונועם. ללמד אותנו את דרכי הנהגה והדרכת ציבור.
את המטה נצטווה לקחת שאם לא ייתן הסלע מימיו- אז יוכה. הדרך להעביר ביקורת מתחילה מהאופן שבו היא מועברת".
הרב מאיר כהן מחב"ד הביא פרשנות נוספת לפרשת "חֻקַת".
בפרשה מסופר על פטירתו של אהרון הכהן, ועל מקום קבורתו ב"הֹר הָהָר", רש"י מסביר מדוע נקרא כך המקום: "הר על גבי הר, כתפוח קטן על גבי תפוח גדול".
מדוע משתמש רש"י בדימוי של תפוח? מוסבר במדרש שעץ התפוח שונה מכל יתר האילנות. בעוד כולם מוציאים את העלים, ולאחר מכן את הפרי, הרי התפוח "פריו קודם לעליו".
הפרי הינו המטרה של האילן, העלה רק מגן עליו, כך עם ישראל בקבלם את התורה ניגשו ישר למטרה ואמרו: "נעשה"* – נקיים את התורה, לפני "נשמע" – את ההסבר ננסה להבין לאחר מכן.
אהרון הכהן היה הסמל של 'אהבת ישראל' כפי שנאמר במשנה (פרקי אבות): "הוי מתלמידיו של אהרן, אוהב שלום ורודף שלום". ואת זה עלינו ללמוד ממנו ולהשפיע גם על הסביבה שלנו.
ואל נחשוש שמא אנו לא מספיק ראויים להשפיע על הזולת, עלינו לזכור שאמנם אנו רק 'תפוח קטן', אבל יושבים על גבי 'תפוח גדול' – אנו פועלים מכוחו של הצדיק, נשיא הדור.
שבת שלום,
זמני כניסה ויציאת השבת:
תל אביב: כניסה- 19:30
יציאה- 20:33