תקנון הבית המשותף וניהול וועד הבית, הינו תקנון אשר מסדיר את היחסים של בעלי הנכסים, את הזכויות והחובות המוטלים עליהם בהקשר של בנין או בית משותף. התקנון יכול להירשם מרגע בניית הבית. ברגע הרישום של בית כבית משותף חל עליו התקנון המצוי. ניתן גם לעשות רישום של תקנון אחר וזאת על פי רצון בעל הבית שעשה את הרישום. ניתן לבדוק על איזה תקנון רשום הנכס ברשות המקרקעין. בעת מתן צו רישום הבית בפנקס הבתים המשותפים, ממנה המפקח נציגות זמנית וזו מחויבת לכנס אספת דיירים בתוך שלושה חודשים מיום מתן הצו, על מנת לבחור את הנציגות הקבועה.
תקנון הבית המשותף מגדיר שלושה סוגי תקנונים:
- תקנון וועד הבית המשותף
- תקנון בית משותף מוסכם
- תקנון וועד הבית המצוי
♦ במקרה של תקנון בית משותף מוסכם בעלי הנכסים רשאים לערוך את התקנון באספת הדיירים, ברוב של בעלי הדירות אשר שני שליש של הרכוש המשותף צמוד לדירותיהם.
רכוש משותף הוא כל חלקי הבית אשר נמצאים בבניין אך אינם חלק מהדירות כגון: גג, קירות, חדרי מדרגות, מעלית, מקלט וכדומה. יש לציין כי לא ניתן להצמיד לבעלי דירה רכוש משותף חיוני כגון מעלית, מקלט וכדומה. אם זאת ניתן לשייך לדירה את גג המבנה, במקרה כזה הגג הופך לשטח הדירה הפרטית.
ישנם מקרים המצריכים רוב מלא של בעלי הנכסים כאשר לדוגמא דייר רוצה שהדשא שצמוד לדירתו יהיה בבעלות דירתו, הוא יכול לעשות זאת רק אם השיג הסכמה מכל בעלי הדירות.
תקנון זה מסביר ומפרט את השינויים הניתנים לעריכה ואיזה רוב נדרש לשם כך.
♦ תקנון וועד הבית המצוי יהווה תקנון הבית המשותף, במקרה שלא נכתב תקנון אחר. לכל בית משותף חייב להיות תקנון המסדיר את היחסים המשפטיים בין בעלי הדירות לבין רכוש הבית והרכוש המשותף בבניין. וקובע את חובותיהם וזכויותיהם בנוגע לבניין.
כאשר ניהול וועד הבית נעשה באופן עצמאי על ידי נבחר מבעלי הדירות, מומלץ ללמוד לעומק את החוקים ואת האפשרויות על מנת לדעת כיצד לנהוג באירועים שונים. מי שבוחר לעבוד עם חברה מקצועית לניהול ואחזקת דירות החברה תטפל בשבילו בכל הנושאים הללו.
קיימת מגמת עלייה בבעלי הדירות הבוחרים לעבוד עם חברות ניהול לבתים המשותפים, מתוך רצון לחיסכון בזמן ובהוצאות, ומתוך שאיפה לניהול מקצועי, בטיחותי ואחראי.
תקנון הבית המשותף הינו תקנון המתייחס לסוגיות שונות בבתים משותפים. התקנון חיוני על מנת להסדיר ולהגדיר מה אפשרי ומה אינו אפשרי בהתנהלות בעלי הדירות לבניין ולרכוש הבניין. כל אדם רשאי לעיין בתקנון ומומלץ לאדם הקונה בית בבניין משותף, לבדוק את התקנון הרשום לבית והאם קיימת בו איזה הוראה אשר מגבילה אותו או מחייבת אותו באופן כל שהוא.