תכנון אקוסטיקה לאולפן ביתי – דגשים חשובים

ofir

מוזיקה היא אחת ההמצאות היותר מוצלחות של המין האנושי. קשה אפילו לדמיין את החיים שלנו בלי שירים שמרגשים אותנו, מקפיצים אותנו, מספקים לנו חומר למחשבה ובעיקר חודרים לגוף ולנשמה. בהתאם אין פלא שאנשים רבים רוצים גם ליצור מוזיקה, והיום כבר אין צורך למהר לאולפן מקצועי משום שגם האולפנים הביתיים יכולים להיות מקצועיים מאוד. המפתח הוא תכנון אקוסטי מדויק, ובעמוד זה תמצאו טיפים שיעזרו לכם לייצר אקוסטיקה לאולפן ביתי בסטנדרטים גבוהים במיוחד.

איזה חדר מבטיח אקוסטיקה לאולפן ברמה גבוהה במיוחד?

ההחלטה הראשונה לגבי האולפן הביתי היא בחירת החדר שישמש לצורך הקלטת המוזיקה. לבחירה זו יש השפעה רבה על איכות הסאונד, ולכן אם הדבר אפשרי מומלץ בחום להעדיף חדר שעונה על 3 קריטריונים: ראשית, חדר שמידותיו שונות ככל האפשר אלה מאלה, כלומר הבדלים משמעותיים בין האורך, הרוחב והגובה. מאחר שהגובה בדרך כלל סטנדרטי, כ-3 מ', חדר באורך של 5 מ' ורוחב של 2 מ' יהיה אידיאלי מבחינת האקוסטיקה. הקריטריון השני הוא החומר שממנו עשויים הקירות, כשמבחינה זו יש עדיפות מובהקת לבלוקים על פני גבס שלא מצליח לבודד ולאפשר אקוסטיקה לאולפן ברמה נאותה. הקריטריון השלישי הוא סימטריות, וריחוק משכנים שעלולים לא להתלהב מהמוזיקה הוא בונוס.

מיקום המוניטורים ועמדת ההאזנה

השלב הבא בתכנון האולפן הביתי הוא מיקום המוניטורים ועמדת ההאזנה. התצורה האידיאלית היא משולש שווה צלעות. אורך כל צלע נקבע בהתאם למידות החדר, כשברוב המקרים מרחק של מטר בין שני הרמקולים ובין עמדת ההאזנה לכל אחד מהם הוא אופציה מוצלחת. מבחינת מיקום כל קודקוד במשולש, רצוי להציב את עמדת ההאזנה קרוב ככל האפשר לקיר קדמי, וזאת במטרה למנוע השפעה של הקיר הזה על הרמקולים.

טיפול מקצועי בהחזר צלילים

מבלי להיכנס להסברים פיזיקליים מורכבים לגבי התנועה של גלי קול בחלל, כדאי לזכור שהצלילים שיוצאים מכל אחד מהרמקולים מגיעים הישר אל האוזניים של המאזין – אבל במקביל יש גם גלי קול שמגיעים אל הקירות שמשני צידי עמדת ההאזנה, נחבטים בהם ואז מגיעים אל אוזני המאזין בעיכוב מסוים ביחס לצליל המקורי. בנוסף יש גלי קול שמגיעים אל הקיר האחורי וחוזרים ממנו אל המאזין, גם כן בעיכוב אבל שונה מההחזרים הצדדיים. תכנון אקוסטיקה לאולפן כולל את איתור הנקודות שבהן הצלילים נתקלים בקירות וזאת על-מנת למנוע את ההחזרים שמעוותים את הסאונד.

בכל נקודה כזו, בין אם של החזר צדדי ובין אם של החזר אחורי, חשוב להתקין ספוג אקוסטי. גם התקנת אמצעי בליעת הצלילים המוחזרים צריכה להיות סימטרית, כמו החדר.

לוכדי בסים

תופעת גלי הקול המוחזרים בולטת במיוחד בצלילים בתדרים הנמוכים, הבסים. בהתאם תכנון אקוסטיקה לאולפן כולל גם הצבת "לוכדי בסים". בדרך כלל הם יוצבו בפינות החדר, בחלק הקדמי שלו. עוד כדאי לדעת שלמטרה זו נדרשים ספוגים עבים וגדולים שיצליחו ללכוד תדרים מתחת ל-100 הרץ.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות