בזכות הילדים: המטופלת ירדה מהמיטה בפעם הראשונה מזה שנה
מפגש בין דורי מרגש התרחש השבוע במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית עם תלמידי ביה"ס בכפר הנוער כנות.
תלמידי בית הספר בכפר הנוער כנות נוהגים להתנדב באופן קבוע במוסדות שונים ברחבי הארץ, אבל השבוע, כאשר התנדבו תלמידים משכבה ט' של בית הספר במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית, הם היו חלק מאירוע מיוחד ומרגש לכולם.
על אף המתח הביטחוני השורר בימים אלו, הגיעו השבוע תלמידים משכבה ט' מביה"ס בכפר הנוער כנות להתנדב ולהכין יחד עם המטופלים במרכז הרפואי הרצפלד שרשראות לקראת חג הסוכות, במסגרת פרויקט "שרשרת הדורות".
הביקור, שהפך למסורת בשנים האחרונות, הביא עמו רגעים מרגשים ובלתי נשכחים. דפנה אולמר, מנחת מועצת התלמידים בכפר הנוער כנות, מספרת: "זו כבר השנה הרביעית שאנחנו מקיימים את הפעילות הזו. התחלנו בתקופת הקורונה, כשהיינו מוגבלים לשליחת סרטונים, וברגע שהתאפשר, התחלנו להגיע פיזית".
אירוע השיא של הביקור הנוכחי התרחש כאשר אחת המטופלות, שלא קמה ממיטתה למעלה משנה, החליטה לקום ולהשתתף בפעילות. "ראינו התרחשות והתרגשות ומחיאות כפיים, ובתחילה לא הבנו במה מדובר" מתארת אולמר בהתרגשות. "לאט לאט הבנו שאחד האחים במחלקה, מוחמד חאג' יחיא, עשה מאמצים רבים לשכנע אותה לקחת חלק בפעילות. פתאום, היא קמה לכבוד התלמידים וההתכנסות. הבנו מהצוות הרפואי והסיעודי שזה היה מאורע נדיר ומרגש, עד כדי כך שהם קראו לבן שלה להגיע במיוחד לבית החולים".
הפרויקט, שמתחיל כבר בתחילת שנת הלימודים, מערב את כל בית הספר. התלמידים מכינים שרשראות עם ערכים כמו "ביחד", "אחדות" ו"רקמה אנושית". "כל בית הספר מעורב בצורה כזו או אחרת," מסבירה אולמר. "ילדים יושבים וצובעים שרשראות יחד, מכינים ויוצרים." למרות המצב הביטחוני המתוח, בית הספר החליט שלא לוותר על המסורת החשובה הזו. "הוצאנו קבוצה של כ-18 ילדים," מספרת אולמר. "אנחנו רואים מטופלים שנמצאים שם כבר שנים, והקשר הזה חשוב מאוד".
אפרת נווה, מרפאה בעיסוק במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד, מספרת על הקשר: "אנחנו עובדים הרבה עם המטופלים על פעולות בסיסיות כמו גם על פעולות מורכבות, וללא ספק המצב הנפשי ומצב הרוח של המטופלים הם חלק בלתי נפרד מתהליכי החלמה ושיקום, והמוטיבציה שלהם מקנה למטופלים את היכולת להיות פעילים בתהליך. הילדים נותנים למטופלים ערך מוסף, והדוגמה שראינו הפעם עם המטופלת שקמה ממיטתה היא ההוכחה לכמה חשובים המפגשים הללו למטופלים, וכמה הם משמעותיים עבורם".
הפרויקט לא רק תורם למטופלים, אלא גם משפיע עמוקות על התלמידים עצמם. "קיבלנו הודעות מההורים על האפקט המשמעותי שנוצר אצל התלמידים בעקבות המפגש ומה שקרה" מציינת אולמר. "המעגלים של התנדבות מהסוג הזה הם גדולים. התלמידים עוצרים אותי כל פעם בשבילי בית הספר, לשאול מתי אנחנו יכולים לצאת עוד פעם".
פרויקט "שרשרת הדורות" הוא חלק ממגוון פעילויות שכפר הנוער כנות מקיים כדי לחבר את תלמידיו לקהילה. "אנחנו מחפשים כל הזמן רעיונות שונים," אומרת אולמר. "המטרה היא לחשוף את הילדים למגוון מצבי חיים, עם בקרה וליווי מתאים. חשוב לי להדגיש שאת כל תהליך ההכנה להתנדבות אנחנו עושים בבית הספר ממש מתחילת השנה, והוא כולל ליווי, תמיכה והכנה רגשיים." אולמר עומדת בקשר עם יפעת נח לוין, מנהלת השירות שיווק בהרצפלד לתיאום ההתנדבות והתאמת הפעילות לילדים ולמטופלים גם יחד: "יפעת מדהימה, והחיבור שלנו איתה ועם בית החולים לא מובן מאליו. אני מרגישה שהיא תמיד דואגת שהכל יהיה מוכן לקראתנו ושהילדים יקבלו יחס מיוחד".
יפעת נח לוין, מנהלת השירות שיווק במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד, מספרת מהצד שלה: "אירועים כאלה מדגישים את החשיבות של קשרים בין-דוריים ואת הכוח שיש למפגשים אנושיים. הם מזכירים לנו שלפעמים, מחווה קטנה יכולה להביא לשינוי גדול, ושהחיבור בין צעירים למבוגרים הוא מקור לכוח ותקווה עבור שני הצדדים. הקשר עם כפר הנוער כנות הוא קשר מיוחד מאוד, נעשות פעילויות הדדיות בין צוותי ביה״ח והתלמידים בכפר כבר שנים רבות, כאשר הכנת שרשרת הדורות הפכה למסורת בחג הסוכות. ביום השיא כיתה אחת מגיעה לפעילות משותפת עם המטופלים, והשנה הפעילות היתה עוצמתית ומרגשת עד דמעות- נס של ממש!
מטופלת שלא הסכימה לשתף פעולה במשך שנה ולרדת מהמיטה , תודות להגעה של התלמידים , הרוח הצעירה שנכנסה למחלקה היא הסכימה לרדת, ישבה ופטפטה עם התלמידים, הכינה יחד איתם שרשראות וביקשה במיוחד שיתלו לה קישוטים בחדר. המחלקה קראה במיוחד לבן שלה שהגיעה בהתראה הקצרה לצפות בנס, הוא צפה בה מהצד והתרגש לראות את אמו יושבת ונהנית מאווירת השמחה והצבעוניות".
בשיתוף הרצפלד
תמונות באדיבות הרצפלד