
בולטים בנוף: זה שבעים שנים שעשרות כלי-טיס יוצאים מדי יום ממסלולי הטיסה של בסיס תל-נוף למשימות מבצעיות, אימונים, תקיפות, הגנת שמי המדינה, חילוץ, צילום, לוחמה אלקטרונית ועוד. אלפי טייסים ונווטים, אנשי מנהלה, תעופה ואנשי המערך הטכני העבירו שנים מרכזיות בחייהם בשמירה על כשירותו המבצעית של הבסיס ועל המרחב האווירי של מדינת ישראל וערים הסמוכות לבסיס רחובות,גדרה ,קרית עקרון ומזכרת בתיה .
כאמור,אמש חגג חיל-האוויר שבעים שנים להיווסדו של אחד מבסיסיו המרכזיים – בסיס תל-נוף – במעמד מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין, מפקדי תל-נוף לדורותיהם ואנשי הבסיס בעבר ובהווה.
מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין | צילום: קורל דביר
"כאן, בין המסלולים של בסיס תל-נוף, ניטעה רוח חיל-האוויר. רוח החיל שאנו גאים בה ומטפחים אותה גם היום", אמר מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין. "הטסת אספקה ליישוב היהודי במלחמת העצמאות, תקיפת מטוסי הקרב הראשונה של החיל, הקמת מערכי הקרב, התובלה והמסוקים – כולם הוקמו כאן בתל-נוף. כאן בתל-נוף הפכתי ללוחם, כאן זכיתי לפקד על טייסת ולימים הפכתי למפקד הבסיס. היום, כמפקד החיל, אני מבין טוב יותר את העוצמה שבטייסות הבסיס, אני מודע לעוצמת יכולותיו ואני מוקיר את העשייה של האנשים – שלכם אנשי תל-נוף. אני יודע שהרוח הזו תמשיך ותנשב גם בעשורים הבאים, והבסיס ימשיך ויהיה בית לאנשיו המחויבים לביטחון ישראל".
בסיס לכל מעגל
ימי תש"ח, 1948. הבריטים עומדים להחזיר את המנדט על ארץ ישראל לאומות המאוחדות. בסיס "עקיר" (לימים תל-נוף) של חיל-האוויר המלכותי הבריטי נרכש, על אדמותיו ומתקניו, ומועבר בטקס צנוע לידי נציגי ארגון "ההגנה". מרגע זה התקיים באופן מואץ ותוך כדי מאבק העצמאות של מדינת ישראל, בניין הכוח האווירי של צה"ל. זמן קצר לאחר מכן, המריאה מבסיס תל-נוף גיחת התקיפה הראשונה של החיל כנגד השריון המצרי, במקום שלימים ייקרא גשר "עד הלום". תל-אביב נשמה לרווחה והמבצע נרשם בדפי ההיסטוריה של חיל-האוויר. בניין חיל-האוויר והלחימה נמשכו, וב-17 באוגוסט 1948, במעמד ראש הממשלה דוד בן-גוריון, חנך סא"ל (מיל') אלכס זילוני את בסיס תל-נוף והפך למפקדו הראשון.
תמונת ארכיון
מאז ועד היום מהווה בסיס תל-נוף מרכיב מרכזי במערכי ההגנה וההתקפה של החיל. מטוסי קרב, מטוסי תובלה, מסוקי-קרב, מסוקי-סער וכטמ"מים (כלי-טיס מאוישים מרחוק) שכנו לתקופות בבסיס שבשפלה. אף בסיס בחיל-האוויר לא הכיל כזאת כמות מרשימה של כלי-טיס ממערכים כה רבים, המרכיבים יחד את מורשת הקרב של תל-נוף ושזורים בהיסטוריה של חיל-האוויר וצה"ל.
מפקד בסיס תל-נוף, תא"ל פלג ניאגו | צילום: קורל דביר
"מאז הקמתו ועד היום, הלך בסיס תל-נוף והתעצם, קלט יכולות וטייסות רבות והתייצב במרכז עוצמתו של חיל-האוויר", נאם מפקד הבסיס, תא"ל פלג ניאגו. "טייסות ומערכים רבים ימצאו כאן את שורשיהם אם רק ידעו להתחקות אחריהם רחוק מספיק. זהו כור מחצבתו של החיל במלוא מובן הביטוי. בשנים האחרונות אנו קוראים לתל נוף 'בסיס לכל מעגל'. תמיד היה כזה – יודע לפעול בכל טווח מהבית, טכנולוגי, מגוון ורב מערכי, בסיס גדול באמת, ליבת חיל-האוויר. ותמיד מעגל האנשים הוא שעשה את המקום הזה למה שהוא. שרשרת אנושית שמעבירה את נס הבסיס ועול האחריות מכתף לכתף, מיד ליד, שומרת על רוחו האיתנה של הבסיס, נכונותו לכל משימה והיותו בסיס גאה ומוביל. אכן גאווה להשתייך ולהיות חלק ממורשת מפוארת שכזו".
משפחת תל-נוף
בינואר 1960 נחנך שיכון המשפחות בבסיס תל-נוף. שבוע לאחר פתיחתו נולד התינוק הראשון למשפחות השיכון, בנו של תא"ל (מיל') עודד ארז, אז מפקד גף מטוסי "מטאור" בטייסת 119 ("העטלף") בבסיס, ולימים מפקד בסיס פלמחים. מסיבה זו החליט תא"ל (מיל') ארז לקרוא לבנו נוף. "סיימתי את קורס-הטיס בשנת 1980 כנווט מסוקים. שובצתי בתל-נוף ושם ביליתי את תשע שנותיי הראשונות בחיל", נזכר אל"ם (מיל') נוף ארז.
אל"ם (מיל') נוף ארז וילדיו | צילום: באדיבות המרואיין
בשנת 1989 עבר אל"ם (מיל') ארז לפלמחים ושימש כסגן מפקד הבסיס. בשנת 2001 הוא סגר מעגל ומונה לסגן מפקד בסיס תל-נוף. "תל-נוף שהכרתי בתור טייס צעיר כלל לא דמה לזה שאליו חזרתי כסגן מפקד בסיס. הוא השתנה מאוד, גדל, התרחב והתחדש. בתקופתו של אבי היו כשלושים בתים בשיכון המשפחות והוא מנה כ-130 דירות", מסביר אל"ם (מיל') ארז. "הדבר היחיד שנותר מהתקופה הבריטית היו שני מסלולים משניים, מסלול הזנקות ומסלול הסעה".
עם פרישתו, גויס אל"ם (מיל') נוף ארז לתעשייה האווירית לישראל. הוא נבחר למנהל הפרויקט של כטמ"ם ה"איתן" (הרון TP), כך שהקשר שלו עם תל-נוף לא הסתיים. במשך עשר שנים, משנת 2005 ועד שנת 2015, הוא עבד ממשרדו בטייסת 210 ("הנשר הלבן").
שלושה דורות בתל-נוף. משפחת ארז | צילום: נעם נחום
"כשפרשתי מחיל-האוויר לא ידעתי שאחזור אליו בתור אזרח. פנו אליי מהתעשייה האווירית בגלל ההיסטוריה והניסיון שלי", מודה אל"ם (מיל) ארז. "בינתיים בתי נויה התגייסה לחיל-האוויר בתור פקידת מבצעים. עם סיום קורס הקצינים הוצע לה להפוך לקצינת מבצעים בטייסת 210 והמלצתי לה ללכת על זה". בינואר 2017 עברה נויה לטייסת 210 ולפני כארבעה חודשים השתחררה משירות צבאי. "אנחנו משפחת תל-נוף", אומר בחיוך אל"ם (מיל') נוף ארז.
מקור בטאון חחיל-האוויר–כרמל שטרן