חידושים פורצי דרך במרכז הרפואי הרצפלד מקבוצת כללית

ארז שרווינטר

כנס חדשנות במחקר אחיות – חידושים פורצי דרך במרכז הרפואי הרצפלד מקבוצת כללית

השבוע התקיים כנס ראשון בסוגו במרכז הרפואי שיקומי גריאטרי 'הרצפלד' מקבוצת כללית בגדרה. במסגרת הכנס הוצגו החידושים האחרונים ויישומם בעבודה היומיומית של האחיות למען המטופלים. תוך שילוב שימוש בבינה מלאכותית לשיפור איכות הטיפול

הכנס החשוב, עסק במגוון נושאים הקשורים בעבודתן של האחיות עם המטופלים בבית החולים ודרכים חדשניות להטבת הטיפול באמצעות שימוש במחקר ובינה מלאכותית למען המטופלים. יש לציין כי מדובר בכנס ראשון מסוגו ובכוונת המרכז הרפואי 'הרצפלד' להמשיך ולקיימו מדי שנה ולהפוך אותו למסורת.

בכנס השתתפו כ-50 אנשי מקצוע, בהן אחיות ואחים מהמרכז הרפואי 'הרצפלד', וכן מבית החולים 'קפלן', מבית החולים 'בית לוינשטיין' ומבית הספר לאחיות קפלן. עוד לקחו חלק אנשי אקדמיה מאוניברסיטת בן גוריון.

הנושאים הוצגו על ידי מיטב המומחים בתחומם וכללו בין היתר את הנושאים שלהלן: מחקר בשיקום – ממחשבה ליישום. כוחה של מילה טובה – השפעת תקשורת חיובית על הפחתת הכאב. שימוש בכליAI   לבקרת איכות בפרוטוקול פצעי לחץ וסכרת. הקשר בין רפלקסולוגיה ושימוש במשככי כאב  בקרב מטופלים בשיקום אורטופדי ושימוש בחדר מחקר לקידום מחקר נתונים באחיות.

כמו כן התקיים פאנל במהלכו דנו המשתתפים בנושא: מחקר באחיות – מי, מה, איך?

בהמשך, עלו הנושאים שעסקו בכלים ליישום מחקר באחיות, מחקר התערבותי לקידום בריאות בקרב עובדים, שימוש ב-VR  לשיפור איכות חיי המטופל בטיפול פליאטיבי והשפעת התערבות במטופלי אוסטאופורוזיס בשיקום על איכות החיים לאחר שחרור.

בנוסף, בהתאם לרוח התקופה, עלו שני נושאים שעסקו בשימוש בבינה מלאכותית לחיזוי תוצאים קליניים בנתונים רפואיים ושימוש בכלי בינה מלאכותית למחקר.

 

 

דורית כהן ,מנהלת האחיות,: "ראשית אפתח ואומר שעבורי פיתוח תחום המחקר בביה״ח הינו בבחינת הגשמת חלום וכנס המחקר הינו רק צעד משמעותי נוסף בדרך. הכנס לא היה מתקיים ללא תמיכתו וברכתו של מנהל ביה״ח פרופ׳ טריף באדר.

בתום הכנס זכיתי לראות את הניצוץ בעיניים של האחיות שהשתתפו בו, ההתעניינות בתחום והצגת המחקרים שנעשו, נעשים ואלה שמתוכננים להמשך הדרך.

ההשתתפות במחקר ופיתוח תחום זה הינם חלק מההתמקצעות, הרחבת האופקים כמו גם העצמה אישית לכל העוסקים בכך. חשוב שנשאל שאלות ולא נפחד מהעיסוק בכך".

 

היידי קישון ,סגנית מנהלת האֲחָיוּת,:

במשך שנים העיסוק במחקר וחדשנות לא היו מובנים מאליהן בקרב אחיות. מטרת יום זה היתה לחשוף את עשיית האחיות בתחום המחקר בביה"ח ומחוצה לו, להראות שזה אפשרי, לשתף בידע, לתת כלים חדשניים המסייעים בניהול מחקר ולהרחיב את מעגל האחיות החוקרות אצלנו בהרצפלד. הצוותים שהשתתפו בכנס הביעו התעניינות והתרגשות לאורך כל הכנס. אני מאמינה שזו רק התחלת הדרך ושיותר אחיות בהרצפלד יובילו וישתתפו במחקרים ובכך יעצימו את המקצוע ואף יביאו לשיפור באיכות הטיפול

 

 

 

מיכל נמרובסקי אחות אחראית ביחידה לאשפוז יום שיקומי ומובילת תחום חדשנות אחיות במרכז הרפואי,:

בעזרת מאגר המידע העצום שקיים בחדר המחקר בבי״ח קפלן לגבי מבוטחי הכללית, יש לנו היום את האפשרות להעלות שאלות מחקר מגוונות ולערוך מחקרים רטרוספקטיביים וזה לגמרי מפשט את תהליכי המחקר שהיו מוכרים לי בעבר.

היה חשוב לי לקדם את תחום המחקר בביה"ח ואני חושבת שהדבר החשוב ביותר שקיבלתי מכנס זה היה החשיפה לרבגוניות בעשיית המחקרים ולאפשרויות הגיוון התעסוקתי .הבנתי שכל אחות יכולה ליזום , להעלות שאלות מחקר, לא לפחד מהלא נודע או מיציאה מאיזור הנוחות – זה לגמרי משתלם ,ולזכור שאם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים".

 

ד"ר ארז שלום מקדם מחקר וחדשנות הרצפלד,:

"כשהתחלתי את דרכי במחקר בהרצפלד , נחשפתי לעשייה הקלינית המרשימה ולרצון האמיתי של צוות האחיות לחדש ולשפר . מתוך הבנה זו, יזמנו בצוות המחקר של המעבדה למערכות מידע רפואיות באונ' בן גוריון בשיתוף פעולה מלא של ההנהלה וצוותי האחיות בהרצפלד, סדרת מחקרים המתמקדים בפיתוח ויישום מערכות חדשניות מבוססות בינה מלאכותית במס' תחומים: בקרת איכות, ניהול הטיפול הרפואי, וחיזוי וזיהוי מוקדם של תוצאים קליניים. במהלך המחקרים, שחלקם עדיין נמשכים ועל כך אני גאה גם כמקדם מחקר וחדשנות בהרצפלד. ראינו עד כמה יש למערכות אלה פוטנציאל ממשי לחסוך לאחיות זמן יקר, לצמצם טעויות, ולשפר את איכות הטיפול תוך הפחתת העומס. זו בעיניי אחת התוצאות המרגשות והמשמעותיות ביותר של שילוב בינה מלאכותית במחקר האחיות, ואנו מקווים ליישם אותן בשטח בתהליכי העבודה של האחיות.

מעבר לכך, בינה מלאכותית מקלה מאוד על תהליך המחקר עבור אחיות: היא מאפשרת ביצוע מהיר של סקר ספרות ראשוני ותקצירים, עיבוד מידע וניתוח נתונים, והופכת את הידע הקליני, שנצבר מהשטח יום-יום, לבסיס מחקרי בעל ערך. בנוסף, במקום לבצע מחקרים פרוספקטיביים מורכבים הדורשים משאבים וזמן רב מהאחיות, הן יכולות כיום לבצע מחקרים רטרוספקטיביים, מבוססי נתונים קיימים – ישירות מחדר המחקר. כך הופך המחקר לנגיש יותר, מהיר יותר – ובעיקר רלוונטי ומשפיע.

לדעתי המסקנה העיקרית מהכנס היא שמחקר הוא לא תוספת – אלא חלק בלתי נפרד מהעשייה של סקטור האחיות. המחקר מציע מרחב אחר – הוא מאפשר לאחיות לעצור לרגע בתוך השגרה העמוסה, לשאול שאלות, לבחון תהליכים, ולשפר את מה שהן עושות יום-יום – לא מתוך תחושת אינטואיציה בלבד, אלא על מחקר מבוסס ראיות. יש לא מעט דוגמאות למחקרים שנולדו מתוך צורך אמיתי בשטח, והפכו לשיטות טיפול חדשניות, מבוססות ראיות, שהפכו לפרקטיקה. היתרון הגדול של מחקר שמובל על ידי אחיות הוא החיבור הישיר לשטח – למחלקה, למטופלים, לצוותים. המחקר מחזק את המקצוע, מעצים את תחושת הערך והשליחות, ומבסס את מקומן של האחיות כשותפות מובילות בקידום בריאות וחדשנות. כך, התרומה של המחקר באחיות היא כפולה: למטופלים – שמקבלים טיפול איכותי, בטוח ומותאם יותר, ולאחיות – שמרגישות שיש להן קול, השפעה ויכולת אמיתית לשנות אשר הופכות את האחיות למקצוע מוביל".

מנהל המרכז הרפואי קפלן וביה"ח הרצפלד, פרופ' טריף בדר: "בראיה שלי כמנהל בית חולים כללי ושיקומי אנחנו חייבים לתת תשומת לב ניהולית ורוח גבית לנושא המחקר. לא בכדי אנו עוסקים במשולש חשוב של מחקר חדשנות ואקדמיה שיש ביניהם ממשקים רבים והם פתוחים לכלל הסקטורים בבית החולים, אני שמח מאוד שסקטור האחיות מהווה בבית חולים הרצפלד סמן ימני ומוביל את תחום המחקר בצורה מקצועית, דבר המתבטא במחקרים פורצי דרך והצגת עבודות בכנסים מקצועיים מקומיים ובינלאומיים. המחקר איננו עומד בפני עצמו, הוא מושתת על עבודה מקצועית ומותאמת למטופלים שלנו ובכוחו להביא לשיפור נוסף בעבודה הקלינית של כולנו. אני מברך על היום החשוב הזה ומודה לכל מי שהציג ולקח חלק ומודה במיוחד לדורית כהן, מנהלת האחיות בביה״ח על ההובלה וההתמדה. ניפגש ביום המחקר השני".

 

***

המרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד הוא בית חולים השייך לקבוצת 'כללית' והוא משרת את אוכלוסיית הגיל השלישי, ואת אוכלוסיית המטופלים הזקוקים לשיקום רפואי לאחר תאונות ומחלות. המרכז פועל על מנת להוביל בישראל את תחום הטיפול הכוללני והשיקומי לאוכלוסיה הבוגרת, בדגש על האיכות הרפואית הגבוהה ביותר, במטרה להביא את המטופלים לתפקוד ולעצמאות מיטביים, זאת לצד יצירת חוויית לקוח בסטנדרטים המתקדמים בעולם עבור המטופלים ובני משפחותיהם.

 

למידע נוסף – לחצו כאן

כתובת: רח' דרך ארץ 1, גדרה

טלפון: 08-8595222

בשיתוף הרצפלד

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות