טיפים לתחזוקה נכונה של המפרקים למניעת אוסטאוארטריטיס
גוף האדם הוא מפעל יוצא דופן. מדובר על שורה ארוכה של עצמות, ורידים, עורקים ומפרקים. כל אלו עובדים בסנכרון מושלם במטרה אחת, לאפשר לנו לחיות חיים מלאים בכל יום מחדש. המפרקים שלנו, מפרקי הידיים כמו גם הברכיים וכדומה, נמצאים שם על מנת שנוכל לעשות שלל פעולות בקלות. הם מאפשרים לנו ללכת, לשחות, לקפוץ, לעבוד ולעשות אינספור מטלות שונות. לאורך השנים יכולה להתפתח דלקת מפרקים ניוונית. בשמה השני אוסטאוארטריטיס. מי שסובלים מכאבים במפרקים כתוצאה מדלקת יודעים מה זה כאב. התחושה היא כאילו 'הכל כואב'. פתאום קשה לבצע פעולות פשוטות, טווח התנועה משתנה וכן הלאה. על פניו מי שסובלים מהבעיה הזו עלולים להניח כי אין להם מה לעשות בעניין. אבל האמת היא שבהחלט יש לנו מה לעשות. במאמר הבא אנחנו נדבר על טיפים קטנים שיכולים להפוך את החיים שלכם הרבה יותר נעימים ופשוטים במאבק נגד אוסטאוארטריטיס.
מה יכול להוביל להתפרצות דלקת
רגע לפני שנוכל להגיש כמה טיפים לטיפול בבעיה, אנחנו כמובן צריכים להבין מה הגורמים האפשריים להתפרצות הדלקת. בכל אחד מהמפרקים שלנו יש רקמה העונה לשם 'סחוס'. מדובר על רקמה קשיחה אשר תפקידה הוא להפריד בין העצמות בנקודת המפגש במפרק. למה אנחנו צריכים את הסחוס? כיוון שלולא הוא החיכוך בין העצמות היה מביא להתפתחות של דלקת ולשחיקה של העצמות עצמן. עם השנים יכולה להיגרם שחיקה של הסחוס משני טעמים מרכזיים. פעם אחת בשל עודף בשימוש במפרק. כך שאנחנו יכולים לראות התפרצות של אוסטאוארטריטיס בקרב אנשים מבוגרים לא פעם. ישנם מקרים בהם בעקבות מחלות אוטואימוניות וכדומה הדלקת עלולה להתפשט גם כן. אנחנו צריכים לקחת בחשבון כי אין טיפול שיכול להחזיר את המפרק לקדמותו כאילו לא קרב דבר. מה שאנחנו כן יכולים לעשות הוא לערוך שינויים בהרגלים שלנו בשביל להפחית את הכאב, לשפר את טווח התנועה של המפרק ולחיות חיים הרבה יותר טובים. כדאי לדעת כי קיימת אפשרות לערוך ניתוח להחלפת מפרקים במידה והטיפול הטבעי לא עובר בהצלחה. על כך נדבר בהמשך.
אז מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב
אנחנו יכולים לשפר את המצב דרך שני כלים מרכזיים. הראשון זו פעילות גופנית נכונה ומאוזנת, הדבר השני אותו אנחנו יכולים לעשות זה לדאוג לגוף שלנו דרך תזונה.
אלו פעילויות גופניות מומלץ לעשות:
תמיד טוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בעניין הזה כדי להתאים את שגרת האימונים שלכם לצרכים הייחודיים שלכם. אפשר ליהנות מפעילויות הידועות ככאלו שלא מעמיסות על המפרקים. כמו שחיה למשל. קיימת אפשרות להיעזר בפעילויות הידועות כמעודדות גמישות וכדומה. כאן נכנסת היוגה לדוגמא ופילאטיס.
איך תזונה יכולה לשפר את המצב:
אז ההמלצה היא לאכול אוכל מאוזן עם כמה שפחות מאכלים חומציים. לצורך העניין עגבניות, חצילים וכדומה, אלו ירקות חומציים אשר יכולים להשפיע על המפרקים לרעה לאורך זמן. אפשר להיעזר בתוספי תזונה כמו אומגה שלוש, סידן וכן הלאה. כדאי להישמר מעליה במשקל כדי לא להעמיס על המפרקים וכן הלאה.
מה עושים אם המצב לא משתפר
כאמור, במידה והמצב לא משתפר תמיד אפשר לפנות לניתוח. אנחנו מדברים על פרוצדורה קלה יחסית, על ניתוח של מפרק ירך, מפרק ברך וכדומה. כמובן, במידה ואתם בוחרים ללכת על האופציה הזו ההמלצה היא לפנות לאנשי מקצוע מצויינים בלבד. הרי הבריאות שלנו היא לא משהו שאנחנו יכולים לשחק בה. ד"ר רמי כרדוש, סגן מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים אסף הרופא ישמח להיות שם עבורכם ולסייע לכם במה שרק אפשר
קרדיט תמונה: AI – Gemini