ליקויים שמתגלים בדירה חדשה הם לא פעם באחריות הקבלן

ofir

רטיבות, פגמים בארונות, ריחות לא נעימים ובעיות אחרות מופיעות לעתים שנים לאחר כניסה לדירה ומחובתו של הקבלן לתקנן

קניית דירה 'חדשה מהניילון' לא מבטיחה שהכול בה יהיה תקין ושלא יהיו בה ליקויים וקלקולים. בערך מחצית מהאנשים שקנו דירה חדשה מקבלן והשקיעו בה את מרב כספם וחסכונותיהם גילו במהלך השנים הראשונות לאחר הכניסה והציפייה הארוכה לה ליקויים קשים ומכוערים בדירה, למשל, רטיבות, פגמים בארונות המטבח, בעיות בדוד שמש, ריחות לא נעימים, חיפוי חיצוני שהתקלף ועוד הפתעות רעות אחרות. פגמים כאלו בדירה חדשה מציתים את זעמם של הקונים ובצדק ומה שעוד יותר מרגיז הוא שהתיקונים הללו מן הסתם עולים כסף. אנשים לא תמיד יודעים שגם אם הבעיות הללו הופיעו שנים לאחר הכניסה לדירה יתכן שהן עדיין באחריות הקבלן ושהתיקון צריך להיות על חשבונו. לפי חוק מכר הדירות (תיקון מס' 5) משנת 2011 ישנה רשימה ארוכה של ליקויים שהאחריות להן היא של הקבלן, משך האחריות משתנה בהתאם לליקוי.

'המכה הגדולה' של הליקויים היא נזילות ובעיות באיטום. מקור הנזילות לסוגיהן הוא בדרך כלל באינסטלציה כושלת, מה שנובע מ'חסכנות' של קבלנים שבוחרים להשתמש בחומרים זולים, שרמת הבלאי שלהם גבוהה ביותר או מחיפזון של קבלנים לסיים את העבודה מהר על חשבון האיכות. בדירות חדשות יכול לעבור זמן עד שהנזילה תתגלה לעין, המים יחלחלו לאט ועד שהלקוחות מבחינים בהם הנזק כבר נגרם. נזקים של רטיבות גרועים במיוחד בגלל שלעתים הם מהווים יותר מפגם אסתטי ועלולים לגרור נזק בריאותי. המים נספגים בקירות ובתקרה ונשארים כלואים זמן רב. הרטיבות מתפתחת לקילופי צבע, תפרחות על הקירות וכתמי עובש שמפיצים ריחות וגורמים לקשיי נשימה ובעיות ובדרכי הנשימה כמו אסטמה.

עוד בעיות נפוצות הן של טיח וסדקים, כיסוי צבע שאינו אחיד, טיח גבשושי, סדקים, בליטות, שקעים וקילופים. אלו ליקויים מתסכלים ו'מחרפנים' את הדעת בגלל שמי שקונה בית חדש מצפה שהוא גם יראה חדש.
בעיות אחרות שמטרידות ופוגעות באייכות החיים הם של אינסטלציה- דליפות מים מצנרת, הנחת צינורות בקוטר שאינו מתאים, שברים ופגמים באמייל של אמבטיות, כמו גם חוסר בלחץ מים בברזים, התקנת ברזים רופפים וכן מיקום לא ראוי לכלים סניטריים, לצד ריחות לא נעימים ומערכות חימום מים שאינן פועלות באופן תקין.

חוק המכר דירות נועד להגן על רוכשי דירות חדשות מקבלן (ובתיקון משנת 2011 גם מרוכש שני), ומעגן את חובתו של הקבלן לתקינות הדירה שאותה מכר, באמצעות קביעת שתי תקופות אחריות שונות:
תקופת הבדק- מתחילה עם מסירת הַחֲזָקָה בדירה, והיא נמשכת בין שנה ל-7 שנים כשלכל ליקוי תקופת הבדק שונה. במסגרת תקופה זו חובה על המוכר או הקבלן לתקן את הליקוי אלא אם כן הוכיח שהליקוי נגרם באשמת בעל הדירה.
תקופת האחריות-מתחילה עם סיום תקופת הבדק ונמשכת 3 שנים. בתקופת האחריות חובת ההוכחה חלה על רוכש הדירה – עליו להוכיח שהליקוי נובע מהתכנון, מהעבודה או מהחומרים.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות