מהפכת המזון הבריא בצהרונים יוצאת לדרך

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

משנת הלימודים הקרובה יוגש מזון בריא יותר בצהרונים – כך על-פי הצו עליו חתמו היום (ה') שר הבריאות יעקב ליצמן ושר האוצר משה כחלון.

המזון והשתייה, הניתנים בצהרונים מהווים את הארוחות במשך השהות במסגרת החינוכית, לפיכך נדרשת התייחסות קפדנית להרכבם ולפיקוח עליהם (ארוחת צהרים וארוחת מנחה, אם יש צורך באחרונה).
התקנת תקנות אלו נועדה לוודא כי יסופק לילדים מזון בריא ואיכותי, העונה על צורכיהם התזונתיים והבריאותיים, מבחינת הכמות, הגיוון והאיזון.
התקנות שנקבעו בוועדת הבריאות של הכנסת מגדירות מזונות מותרים ומזונות אסורים להגשה במסגרת הצהרונים במסגרות הלימוד. עוד נקבע כי הפיקוח על המזונות שיוגשו בצהרונים הפועלים במסגרות מפוקחות של הרשויות השונות ייעשה על-ידי משרד הבריאות, וכאמור הוא ייכנס לתוקף כבר בשנת הלימודים הקרבה.
תקנה 2 מסדירה את תנאי ההתקשרות של מפעיל הצהרון עם ספק מזון מורשה כאשר על מפעיל הצהרון, כעוסק במזון, חלות הוראות הן של החוק המסמיך והן של חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015.
תקנה 3 מסדירה את תנאי המכירה או הספקה של מזון לצהרונים בידי ספק מזון מורשה לעניין הרכב המזון, ערכו התזונתי וכמותו לפי הגיל וכן מפרטת את הרכבה של ארוחה מלאה המוגשת בצהרון בכדי להבטיח את איכות המזון בהתאם להמלצות משרד הבריאות. תקנה 3(5) מתייחסת לתפריט של ארוחת מינחה, אשר נועדה לפרט את הרכב ארוחת המנחה וגיוונה.
תקנה 4 קובעת איסור הספקת מזון אסור, בהתאם לפירוט בתקנות האמורות.
תקנות 5 מחייבת את ספק המזון המורשה הן לספק לצהרון מזון ייעודי לילדים בעלי צרכים תזונתיים מיוחדים ותקנה 6 מחייבת את מפעיל הצהרון לפרסם את פרטי הספק המורשה עימו התקשר לעניין זה.
תקנות 7 ו-8 מסדירות את אופן הפרסום של הרכב המזון המסופק בצהרון וכן את פרטי חובת דיווח לממונה, כנדרש בחוק.

בין היתר נקבע כי ילדים בגילאי 3 עד 5 יקבלו לארוחת הצהריים מדי יום מנה עשירה בחלבון (חזה עוף, שניצל אפוי וכו'), חצי עד שלושת רבעי כוס (תלוי בגיל) של דגנים מלאים וקטניות (אורז, קוסקוס, עדשים וכו'), חצי כוס ירקות וחצי יחידת פרי. כמו כן, תתאפשר ארוחה צמחונית. ילדים בגילאי 6 עד 10 יקבלו מנות דומות, אך במשקלים ובכמויות גדולים יותר .

בנוסף, ייאסר על מפעילי הצהרונים לתת לילדים משקאות ממותקים, מאפים עשירים בשומן ובשומן רווי, פיצה, צ'יפס, חטיפים, חמוצים, קטשופ ומיונז. כמו כן, המפעיל יחויב לספק ארוחות עם הרכב מזון ייעודי לילדים עם רגישויות (בהתאם להצהרת ההורים). האריזות הייעודיות יסומנו באופן בולט.

בין המוצרים שיוצאו מהתפריט: קטשופ, מיונז, אבקות מרק, ממרח שוקולד, ריבה, משקאות ממותקים, תה, גבינות עתירות שומן, מזון מטוגן ומזון מעובד. המוצרים המותרים להגשה כוללים תיבול מתבלינים טריים, שימוש בשמני זית וקנולה, אבוקדו, טחינה, ממרח בוטנים מים וסודה.
דפוסי אכילה בריאים בגיל הילדות ובתקופת ההתבגרות מקדמים בריאות מיטבית לאורך מעגל החיים/שנות חיי האדם. הרגלי אכילה אלו משפיעים על גדילה תקינה, התפתחות פיזית ואינטלקטואלית רציפה ומסייעים במניעת בעיות בריאות ומחסורים תזונתיים כגון: מחסור בברזל ובסידן, אנמיה, עודף משקל, השמנה הפרעות אכילה. לטווח הארוך תזונה מגוונת ומותאמת ים תיכונית מדגישה טעמים טבעיים ומרקמים של המזון, מסייעת במניעת תחלואה כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן והשמנה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות