משבר הקורונה הביא את הרחובותיים לאמץ הרבה יותר כלבים

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

ד"ר אבי צרפתי, מנהל השרות הוטרינרי העירוני ברחובות מזים את השמועות, "הניסיון שלנו הוכיח כי אין נטישה המונית ואין החזרה המונית של בעלי חיים"

מאת: רותי ורד

לנוכח משבר הקורונה ובעיקר בגל הראשון אנו שומעים דיווחים שונים מרחבי הארץ על מצבם של חיות המחמד האהובות והיקרות-הכלבים. חלק מהדיווחים מספרים על נטישת כלבים המונית וחלק מספרים על אימוץ מוגבר של כלבים מעמותות וכלביות עירוניות. ד"ר אבי צרפתי מנהל השרות הווטרינרי העירוני ברחובות שמכיר את נתוני האמת מכלביות, עושה סדר ומגלה מה באמת המצב ברחובות וברחבי הארץ.

ד"ר צרפתי מתאר מהו באמת גורל הכלבים ברחובות בקורונה, "היה לנו בום אימוצים גדול בעיקר בגל הראשון של הקורנה שלאחר מכן הלך והתמתן. התחלנו את חודש מרץ עם 62 כלבים וסיימנו את חודש מאי תחילת יוני עם 12 כלבים. ברחובות כלבייה עירונית גדולה ועמוסה. מהאספקט הזה הקורונה עשתה לנו טוב".

מה אתה אומר על השמועות על נטישות כלבים המוניות ברחבי הארץ?
"הניסיון שלנו הוכיח כי אין נטישה המונית ואין החזרה המונית של בע"ח ומה שאני אומר נכון ותקף לגבי רוב הארץ. אני רוצה להזים את שתי השמועות הללו שהופצו על ידי גורמים לא אחראים. שמועה אחת היא שאנשים אימצו בהתחלה הרבה כלבים ולאחר מכן זרקו אותם. זה לא נכון, זו לא תופעה שאנחנו רואים בכלבייה. לא היו לנו חזרות מטורפות אלא מועטות. אנו מעניקים 'לייף גרנטי' לחיות, כלומר מי שלקח מאיתנו ולא יכול או רוצה את הכלב מתחייב להחזיר לנו אותו ולא למסור אותו לגורם אחר או לזרוק אותו. כך שלמאמצים יש תמיד את הפתח להחזיר. שמועה נוספת לא נכונה היא שאנשים נטשו כלבים בקורונה יותר מהרגיל".

אז לא נתקלתם בהמוני כלבים שנזרקו ונמצאו משוטטים ברחובות?
"אם כבר אז ההפך, בתקופת הסגר היו לנו הרבה פחות כלבים משוטטים ועכשיו חזרנו למתכונת נורמטיבית אבל אנחנו לא רואים נטישה המונית או זריקה גדולה יותר של בעלי חיים לרחובות. זה לא שיש לנו פתאום עשרות כלבים משוטטים. גם כשאנו מוצאים ברחובות כלבים ששייכים לבני אדם ומחזירים להם את הכלבים, אנחנו לא נתקלים בבעלים שאומרים לנו-תשאיר את הכלב אצלך לא מעניין אותי, אני בקורונה לא יכול".

אם אין נטישה המונית אז מאיפה ומדוע מגיעות השמועות על קיומה?
"ישנם מספר גורמים שהיה להם נוח לפרסם מיידע שהוא בחלקו שגוי או אם לומר בצורה בוטה פשוט לא נכון כי זו הטקטיקה שלהם לאסוף תרומות. מה שהם עושים הוא שהם יוצאים בגעוולד- חבר'ה הכלבייה גדושה, או עמוסה, אין לנו מקום יותר בואו לאמץ או…תשלחו תרומות, ואז אנשים שלא יכולים לאמץ שולחים תרומות. רשויות מקומיות לא יכולות לעשות זאת כי הן לא יכולות לקבל תרומות.

האימוץ מהכלבייה העירונית שמתבצע דרך עמותת רחובות אוהבת חיות הוא תהליך מורכב ונעשה בהתאם לתנאים של בעלות אחראית. ישנה סלקציה, לא כל מי שמבקש כלב מקבל.
איך מתנהל תהליך האימוץ?
ד"ר אבי צרפתי, "אימוץ של כלבים זו מלאכה מורכבת וצריך לבצע אותה בצורה אחראית ונכונה. אנו צריכים להבין מול איזה משפחה או בן אדם אנו עומדים ואיזה כלב יכול להתאים להם. יש אנשים שרוצים כלבים שלא מתאימים להם, אנחנו משקיעים הרבה מאוד מאמצים כדי להבין ולהסביר.
יש לנו מתאמי אימוץ בעמותה שזה התפקיד שלהם, פגישת אימוץ עורכת שעתיים מינימום. בשלב ראשון אדם מתקשר ואומר איזה כלב הוא רוצה מתוך מה שראה באתר. בהמשך יחזור אליו מתאם האימוצים, ידבר אתו ויבין מי המשפחה או האדם ואיפה הם גרים, מה הם יכולים לספק לכלב ומה הם לא יכולים. אם הוא ימצא אותם מתאימים יזמנו אותם אלינו לכלבייה לפגישת אימוץ.

האם ישנם אנשים אותם אתם פוסלים מלאמץ בתהליך האימוץ?
"כן".

מה האחוז של הפסילות מבין הפונים?
"לא שולי".

למה חשוב לנהל תיאום אימוץ מסודר ואפילו לפסול אנשים מלאמץ?
"סיפורי החיים של בעלי  החיים שהגיעו אלינו הם מאוד עגומים, או שמצאנו אותם ברחוב, או שהיה להם עבר לא נעים, או שהם ננטשו. מי שמבין כלבים וחיי בקרבתם מבין שכלב שננטש פעמיים או שלוש ע"י משפחה הוא עצוב, כבוי ויש לו התנהגות בעייתית כתוצאה מכך.
אנחנו רוצים לוודא שהבית הבא שיחזיק את הכלבים שיוצאים מפה יהיה לכול החיים שלהם, אנחנו לא רוצים כלבים שעוד פעם נמצאים ועוד פעם ננטשים. כדי להבטיח את זה צריכה להיעשות עבודה מאוד ממצה. תהליך האימוץ שאנו נוקטים בו אכן מצליח וזה בא לידיי ביטוי בכמות החזרות מבתים שאימצו שהיא מאוד קטנה עד שולית".

מה הם התנאים שחשוב לכם שאדם או משפחה יספקו לכלבים בכדי שימצאו מתאימים לאמץ?
"מה שחשוב לנו הוא שתהיה בעלות אחראית. לדוגמה, אדם בא ממושב ואומר- אני רוצה לאמץ כלב, את הרועה המעורב הזה. שואלים אותו- איפה הכלב אמור לחיות, קשור בחצר או בבית יחד עם בני המשפחה ויוצא לטיול. האם החצר מגודרת וסגורה כך שהכלב יוכל להסתובב חופשי או שהחצר פרוצה וברגע שהכלב יצא החוצה הוא יברח ויהיה חופשי במושב. אני יכול להעיד כבן מושב שלפעמים כלבים במושב מוחזקים פחות טוב מאשר בדירות בעיר, אם הם בחוץ בחצר לא מגודרת, הם בורחים, ועלולים להיפגע מרעלים מרכבים מנשיכות של כלבים אחרים".

איך אנשים מגיבים לתהליך האימוץ שאתם דורשים מהם לעבור?
"לאנשים לפעמים קשה עם הסלקציה שאנחנו עושים, הם מתקשרים ואומרים- מה אתה מעדיף שהכלב יהיה בכלבייה ולא אצלי בחצר. והאמת היא שלפעמים זה עדיף, כי בכלבייה אנחנו דואגים לתנאיי החיים שלו עד שימצא את המשפחה המתאימה. בסוף יום אותנו מעניינים הכלבים, לא מה הבן אדם מרגיש למרות שגם פה צריך להתחשב. מה שאותנו מעניין הוא שבעלי החיים הללו יקבלו בית טוב לכל ימי חייהם ושהם לא יצטרכו להתגלגל פה עוד פעם ברחובות או בכלביות אחרות".

מהי האחריות לכל החיים או 'הלייף גרנטי' אותו אתם נותנים למי שמאמץ?
בכדי למנוע נטישה של כלבים ולהמשיך לדאוג לכלב אנחנו נותנים למי שמאמץ את 'הלייף גרנטי', מה שאומר שאפשר להחזיר אותם".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות