נחל אלכסנדר

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

במרכז הארץ, בלב עמק חפר, זורם נחל אלכסנדר, שלאורכו עובר אחד מהמסלולים הכי מקסימים בארץ עד לשפך הנחל בחוף הים. בדרך תפגשו את הצבים הרכים שחיים בנחל, את חורבת סמארה שממנה תזכו לנוף מדהים, צמחיית נחלים פסטורלית ופריחות יפות בעונה. מסלול חובה לכל המשפחה, בכל עונה בשנה

ניתן להגיע למסלול מכביש 2 או מכביש 4. המסלול מתחיל בגשר הצבים (דרכי ההגעה מופיעות בהמשך), שם משאירים רכב אחד, ומסתיים בשפך נחל אלכסנדר לים, בסמוך לנקודה שבה כביש 2 חוצה על גשר את הנחל, שם משאירים רכב שני. אפשר להגיע למסלול גם ברכב אחד, ולטייל בו הלוך-חזור.

מאיפה הגיע שמו של נחל אלכסנדר? הדעות חלוקות: יש האומרים שהוא מכונה על שם המלך החשמונאי הגדול אלכסנדר (יונתן) ינאי, שעסק בכיבושים רבים, בין השאר גם באזור זה, אבל נראה שהאמת ההיסטורית פשוטה יותר: כאשר הגיעו המתיישבים לארץ, הם מצאו שהערבים המקומיים קוראים לנחל "איסכאנדיר", כנראה על שם איסכאנדיר אבו זבורה – סוחר אבטיחים נודע שהנמל שלו, מינאת אבו זבורה, שממנו ייצא את אבטיחיו בכסף טוב למצרים וללבנון, שכן בשפך נחל אלכסנדר (בהמשך הנמל ירד מגדולתו עם כניסת הרכבות לשימוש בארץ ובארצות ערב בתחילת המאה העשרים).

אם תחכו בסבלנות, תוכלו להבחין במים בצבים השוחים בניחותא במים. הצב הרך מגיע לאורך של מטר ולמשקל של עד 50 ק”ג. הצב, שמקורו באגמי המים המתוקים של מזרח אפריקה, ניזון במקור מתולעים, דגים ובעלי חיים קטנים אחרים שחיים במים. אך לאחר שבמרוצת הזמן נזרקו לנחל שאריות מזון על ידי מפעלים ומטיילים, שינה הצב את הרגלי האכילה שלו, והיום הוא אוכל הכל. לכן, חשוב להקפיד שלא להאכיל את הצבים, שעשויים גם להיחנק מאשפה הנזרקת למים. נקבת הצב הרך מטילה את ביציה בגומות שהיא חופרת בגדות הנחל בחודשים מאי-יוני, ולאחר כחודשיים בוקעים הצבים ורצים למים.

נעבור את הגשר צפונה, ונפנה שמאלה עם שביל העובר לאורך הגדה הימנית של הנחל. בסמוך למים נוכל לראות את מרפסת התצפית ממנה ניתן לראות בגדה הדרומית משטח הטלה מגודר עבור הצבים הרכים.

ממשיכים לאורך הנחל ועוברים מתחת לגשר פסי הרכבת. מיד לאחר הגשר עוזבים את הנחל ופונים ימינה בדרך עפר. לאחר כ-400 מטר, בסמוך למחסום זרוע נגיע לפנייה שמאלה המסומנת בסימון של שביל ישראל (לבן-כחול-כתום) נפנה בדרך זו העוברת בסמוך לתעלת מים. תעלה זו מנקזת מי תהום גבוהים מהשטחים שממזרח לאזור התעשייה עמק חפר והיא נחפרה במקור על ידי הבריטים כחלק מהמאמץ לנקז את ביצות חדרה המפורסמות, בהן גם בריכת יער (בירכת עתא בערבית).

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות