המרחק והגיל

ממש לאחרונה פורסמו  עוד שני מחקרים המספקים ראיות תומכות להשערת הסבתא  – אם כי אחד מהם גם שם לה גבולות.  חוקרים מקנדה ניסו לבחון לעומק את ההשערה על ידי כך שבדקו אם זו אכן העזרה מהסבתא שמאפשרת לאימהות להביא ילדים רבים יותר, או במילים אחרות, אם לסבתות שאינן מגישות עזרה כזאת יש פחות נכדים. היות שקשה מאוד לכמת את הטיפול של הסבתות בנכדים, במיוחד באוכלוסיות היסטוריות, החוקרים בחרו במדד קל יותר לבדיקה שמשקף, לפחות במידת מה, את מידת המעורבות של הסבתא בחיי נכדיה: המרחק הגיאוגרפי מהם.

החוקרים בדקו את הנתונים של יותר משלושת אלפים נשים, בנותיהן וילדי בנותיהן, שחיו בקוויבק, קנדה במאות ה-17 וה-18. הנתונים כללו לא רק כמה ילדים ונכדים היו לכל אחת, אלא גם את המרחק הגיאוגרפי בין הסבתות לבנותיהן הבוגרות. כפי שצפו, ככל שהסבתות התגוררו רחוק יותר ההשפעה שלהן פחתה ובנותיהן נכנסו להיריון מאוחר יותר ולעתים רחוקות יותר, כך שהיו להן פחות נכדים. בממוצע, לכל מאה קילומטר של מרחק מהאם, לבת היה חצי ילד פחות. אם הסבתא גרה במרחק של 350 קילומטר או יותר מבתה ונכדיה, כבר לא הייתה לה כל השפעה.

המחקר תומך בהשערת הסבתא משום שהוא פוסל אפשרות של קשר מסוג אחר, כמו למשל נטייה של נשים שמאריכות חיים להיות פוריות יותר. לפי המחקר, לא מספיק שהסבתא תהיה בחיים – היא צריכה להיות נוכחת בחיי נכדיה כדי ש"אפקט הסבתא" יבוא לידי ביטוי, ואם היא רחוקה מדי הוא נעלם לחלוטין.

את המחקר השני עשו חוקרים מפינלנד, והאוכלוסייה הנחקרת הייתה כאלפיים סבתות, ילדיהן ונכדיהן מפינלנד במאה ה-18 וה-19. החוקרים בחנו את השפעת גיל הסבתות על העזרה שהן מסוגלות להעניק לילדיהן בגידול הנכדים. הם מצאו שוב כי לסבתות שהאריכו ימים היו יותר נכדים, אך רק אם לא האריכו ימים יותר מדי. בעוד שסבתות בנות 50 עד 75 העלו בכ-30 אחוזים את הסיכוי שנכדיהן הצעירים, בני שנתיים עד חמש, ישרדו ויגיעו לבגרות, סבתות שהיו בנות 75 או יותר לא העניקו יתרון כזה. יותר מכך: כאשר הסבתא הייתה מבוגרת מאוד וגרה עם ילדיה, לתינוקות הקטנים, בני פחות משנתיים, היה פחות סיכוי לשרוד בהשוואה לתינוקות שלא היו להם סבתות כלל.

"צחקנו על זה כשחשבנו על הנושא למחקר – 'סבתות קטלניות, זה יהיה סיפור נהדר!'" אמרסיימון צ'פמן (Chapman), שהוביל את המחקר. "ואז מצאנו את זה".

מה הופך את הסבתות המבוגרות ל"קטלניות"? החוקרים מניחים שעם הגיל והמחלות שמתלוות אליו הסבתות מסוגלות פחות להגיש עזרה, ולעומת זאת זקוקות יותר לסיוע בעצמן. ההורים מוצאים את עצמם נושאים בנטל כפול, של טיפול בסבתא המבוגרת ובילדים הקטנים, וכך היתרון הופך לחיסרון. "מה שאנחנו רואים כאן הוא כנראה הגירסה ההיסטורית של 'דור הסנדוויץ"" אמר דיוויד קול (Coall), ביולוג שלא היה מעורב במחקר.

מקור- מכון דוידסון הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע