עיתון דה מרקר על שכונת קרית משה "התוכנית שתוסיף 7,500 דירות לשכונה החלשה ברחובות בסכנה".
מפרסום של עיתון דה מרקר היום (חמישי) נתונים מדאיגים ביותר על תוכנית התחדשות עירונית בשכונת קרית משה. "לפני שבועיים נפל דבר בתכנון הערים בישראל: בראשונה הועבר מהלך התחדשות עירונית לאישור במסלול לביצוע מהיר בתמיכת הממשלה. התוכנית, לפינוי־בינוי בשכונת קרית משה ברחובות, הופקדה להתנגדויות בוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור) עד ראשית אוגוסט.
התוכנית לקרית משה, שכונה ותיקה בשוליים הדרום־מערביים של העיר, נועדה לחדש את המרחב הציבורי לאלפי תושבי השכונה, שהידרדרה בגלל תכנון גרוע. מטרה נוספת היא שיפור איכות החיים של שכונות סמוכות וחדשות ממנה, שתוכננו כפרברי שינה, אשר צפוי להן גורל דומה בחלוף השנים. תוכנית ההתחדשות תוסיף לשכונה עשרות אלפי מ"ר של שטחי מסחר ומאות אלפי מ"ר של שטחי משרדים, וכן מבני ציבור. במקביל, בתי שיכון ישנים ייהרסו, ובמקומם יוקמו בניינים גבוהים, שבהם ישוכנו 25 אלף איש ב–7,500 דירות חדשות. אם תתממש, תהפוך התוכנית את קרית משה משכונת שינה שולית ללב הרובע המערבי של העיר, ולמרכז נוסף של העיר רחובות, שיהיה משני רק למרכז הוותיק והמוכר של העיר סביב רחוב הרצל".

בהמשך הכתבה צוין המיקום הדמוגרפי " קרית משה מוקפת ממזרח ומצפון בשכונות מגורים שנבנו בעשור הקודם: שכונת רחובות הצעירה ושכונת רחובות ההולנדית. שתיהן תוכננו כפרברי שינה — עם כבישים מעגליים, בניינים של 8–12 קומות המוקפים במגרשי חניה, פארק גדול אחד, מרכז מסחרי בשולי השכונה ושטחי ציבור גדולים מדי. התוצאה שהתקבלה צפויה: פקקי בוקר, שממה במהלך היום, יוקר מחיה מתמשך בשל האילוץ להחזיק בשתי מכוניות ויותר, ילדים התלויים בהסעות הורים בשל המרחק ממוקדי פעילות ושירותים, והיעדר יכולת להתניידות עצמאית יעילה בשל רשת רחובות שלא הותאמה לתחבורה ציבורית".
בכתבה ציינו גם את המרכז המסחרי של השכונה "בעוד בשכונות החדשות האזור המסחרי מרוכז במבנה אחד הנמצא בשולי השכונה, בקרית משה אין שטח המוגדר לחנויות. אך טבע האדם חזק מהתכנון, ובמקומות שבהם עוברים הולכי רגל התפתח מסחר פיראטי — ליד סניף הדואר מציבים רוכלים דוכני ירקות מאולתרים מארגזי קרטון, או מוכרים את מרכולתם במכולה שנפתחה במבנה ארעי; בסטות זמניות למכירת טקסטיל פועלות ברחבה שלפני המתנ"ס; ודוכן חפצים פועל בהצטלבות דרכים מול אחד ממעברי החצייה המובילים לאזור גני הילדים".
התוכנית עשויה לשנות את פני השכונה
"זכויות הבנייה למגורים ברחובות גבריאלוב וטוכמן הן הנדיבות ביותר בתוכנית — בניינים של עד 18 קומות עם קומת קרקע מסחרית. במגרשים ברחובות אחרים תוגבל הבנייה ל–9 קומות. לדברי שגיא תמרי, מנהל אגף תכנון ורישוי בעיריית רחובות, השותף בהובלת מהלך ההתחדשות, "התחדשות עירונית היא מהלך שבו משביחים את המרחב הציבורי ואת השירות שמקבלים תושבים מהסביבה העירונית". תמרי מסביר כי להגבלת הגובה שנקבעה לרחובות לא־מסחריים יש מטרה חברתית: "הסתפקנו בבנייה גבוהה על צירים ראשיים, מכיוון שרצינו להשאיר בשכונה את האוכלוסייה הוותיקה, שבה מעוטי יכולת כלכלית. מגדלים יקרים יותר למגורים, בגלל מערכות מורכבות הנדרשות לתפעולם התקין. רוב התושבים שגרים כיום בשכונה לא יעמדו בדמי הניהול הנדרשים לתפקודו של בניין שגובהו יותר מ–10 קומות".
לאחר שגוללו את ההיסטוריה והחלום של תושבי השכונה מציגים נתון מדאיג ביותר ליישום התוכנית.
"אין ביטחונות לבנייה לאחר ההריסה, הגבלת הבנייה ל–9 קומות ברחובות שאינם מסחריים הורידה את הכדאיות הכלכלית ליזמים. כדי למשוך אותם בכל זאת לביצוע ההתחדשות, הוחלט ליישם מנגנון ששמו "קרקע משלימה" — 250 דונם של קרקע בתולה בבעלות המדינה, הצמודה לקרית משה מדרום־מערב, תעבור בחינם ליזמים שהתחייבו לשיפוץ המבנים בשכונה הישנה. בתי שכונת קרית משה המיועדים לפינוי־בינוי חולקו ל–32 קבוצות. יזם שישיג את הסכמת הדיירים ויתחייב להריסה ובנייה של הבתים הישנים, יקבל זכות לבנות בית מגורים נוסף על מגרש נוסף בשטח הקרקע המשלימה. בד בבד עם תוכנית ההתחדשות לקרית משה, מקודמות ברחובות תוכניות בנייה אחרות, אחת מהן בקרקע פרטית במתחם הורוביץ, לא רחוק מקרית משה, שהוכרזה על ידי קבינט הדיור לבנייה בהליך מזורז".

מתכננת הערים יערה ספיר, החברה במועצת העיר רחובות ומחזיקה בתיק פיתוח בר־קיימא בעירייה, אומרת כי תוכניות אלה מטילות "צל כבד" על התוכנית בקרית משה. לטענתה, הבנייה במתחם הורוביץ היא כיוון נכון לפיתוח, אך היא תיצור תחרות בלתי־הוגנת לתוכנית בקרית משה, משום שהתחדשות עירונית מורכבת בהרבה מאשר בנייה על קרקע בתולית. "צריך להעדיף התחדשות עירונית ולשפר את סביבת המגורים של התושבים הוותיקים. אני מקווה שיתעשתו בוותמ"ל, ויבינו כי המשמעות של מימוש התוכנית במתחם הורביץ היא סיכול ההתחדשות העירונית בקרית משה".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "ברחובות קיים ביקוש העולה על ההיצע, שמתבטא בעליית מחירים עקבית ושיווק מהיר של פרויקטים בעיר. מגמה זו עתידה להתחזק עקב מלאי אוזל של דירות לשיווק בעיר".