פרסום ראשון: מבקר המדינה מאשים "התנהלותם הבלתי אחראית של העירייה, ראש העירייה וחברי המועצה"

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

 

פרסום ראשון: מבקר המדינה בדק את התנהלות העירייה וחברת ה.ל.ר בהקמת בית התרבות. בסיכום הדוח הביע ביקורת קשה על ראש העיר, חברי המועצה וחברת ה.ל.ר וקבע על התננהלותם " עלולה לכרסם באמון הציבור במערכת השלטונית". מעיריית רחובות נמסר בתגובה:  ״כל הגורמים פעלו בתום לב; המלצות המבקר אומצו ויושמו״

ראש העיר רחמים מלול צפוי על פי כל התחזיות להתמודד על ראשות העיר לקדנציה נוספת. אלא ששלושה חודשים לפני בחירתו לקדנציה שלישית ברציפות סופג מלול ביקורת קשה ממשרד מבקר המדינה שבמסגרת הדו"ח השנתי על הרשויות המקומיות בדק את בניית בית התרבות ומצא כשלים רבים בהתנהלות הקמת המבנה.

בית התרבות

מבקר המדינה ממליץ לועדה לחיוב אישי של משרד הפנים לבחון את הליקויים ובהתאם לכך לפעול "הליקויים שפורטו בדוח זה בתפקודם של העירייה והעומד בראשה ובעלי תפקידים בעירייה, בכל הנוגע להתקשרות עם הקבלן במסגרת שיפוץ בית התרבות, מחייבים כי משרד הפנים יבחן אם יש מקום להטלת חיוב אישי על נושאי משרה ובעלי תפקידים בעירייה שנשאו באחריות לליקויים".

עיריית רחובות וחברת ה.ל.ר מסרו בתשובתן למשרד מבקר המדינה כי "שיקול דעתם של אנשי העירייה ואנשי הלר הנוגעים בעניין, הופעל ביושר ובסבירות. לא נגרם נזק לקופה הציבורית במהלך שיפוץ בית התרבות, ומכל מקום גם אם נגרם כזה – אין קשר סיבתי בין התנהגות אנשי העירייה ואנשי הלר והנזק בכוח". עוד מסרו בעירייה כי "לא יהיה זה סוד שהכל סבורים עתה, שבשיפוץ בית התרבות של העיר נעשו טעויות רבות. שיפוץ בית התרבות איננו דגם מייצג של מכלול הפעילות העירונית בתחומי הבינוי".

 

הדוח נכתב על פני 62 עמודים ובסיכומו נכתבו הערות הבאות "התנהלותם הבלתי אחראית של העירייה, ראש העירייה וחברי המועצה ושל חברת ה.ל.ר בשיפוץ בית התרבות רצופה כשלים בכמה תחומים, מתאפיינת ב'גרירת רגליים', ומלמדת על זלזול בחובתם לשמירת החוק והקופה הציבורית, וככזאת היא פוגעת בשוויון, עוקפת את דיני המכרזים ועלולה לכרסם באמון הציבור במערכת השלטונית".

בית התרבות

מבקר המדינה מסביר את הממצאים שהועלו מהבדיקה  " ממכלול הממצאים שהובאו בדוח עולה כי עיריית רחובות וחברת ה.ל.ר בחרו בקבלן שזכה ב'מכרז מסגרת', ללא אמות מידה וקריטריונים שוויוניים ושקופים, הגם שידעו כי הוא נתון בקשיים כספיים והדבר עלול לגרום נזק לעירייה. הן התקשרו אתו ללא כתב כמויות מפורט, ונמנעו תקופה ארוכה מאכיפתו של חוזה ההתקשרות עמו, למרות הליקויים הרבים בפעילותו ולמרות הפרותיו החוזרות ונשנות את תנאי החוזה, באופן המרוקן את דיני המכרזים מתוכן ומשמש קרקע פורייה להתקשרות במשוא פנים ולאי-סדרים עד כדי הפרה של הוראות החוק. הדבר הוביל לכך שעבודות שיפוץ בית התרבות, שאמורות היו להסתיים בתוך תשעה חודשים, נמשכו יותר משש שנים וטרם הושלמו, תוך פגיעה בציבור. יתר על כן, העירייה והחברה ויתרו לקבלן על המצאת ערבות בהיקף של מאות אלפי ש"ח, ובכך הן ויתרו על חלק מהכלים המרכזיים שעמדו לרשותן ושיכלו לנקוט נגד הקבלן. הן גם שינו את תנאי ההתקשרות אתו, העבירו חלק מהעבודות בפרויקט לביצוע קבלנים אחרים בלי לחתום אתו על הסכם התקשרות חדש והגדילו מאוד את סכום ההתקשרות. חברת ה.ל.ר אף המחתה את זכויותיו של הקבלן לגורמים שונים ובסכומים גדולים, בלי לקבל את אישורה של העירייה ובלי שווידאה קודם לכן שהיא אינה מסייעת בכך לדבר עבירה או להלבנת הון או להעדפת נושים. התנהלות זו מעוררת חשש למשוא פנים בכל הקשור להתנהלותן מול הקבלן ופוגעת בעקרון השוויון כלפי מציעים פוטנציאליים אחרים".

בעיני משרד המבקר הליקויים העיקריים התרחשו בתקצוב הפרויקט

"ועדת הכספים של העירייה אישרה, בארבע ישיבות שקיימה בשנים 2016-2010, את התב"ר הראשוני לשיפוץ בית התרבות בסך 6 מיליון ש"ח, ואת הגדלתו כמעט פי שניים, ל-11 מיליון ש"ח בקירוב. הפרוטוקולים של ישיבות הוועדה אינם משקפים דיון שקדם לכל החלטה או הסברים שניתנו לדרישות להגדלת התב"ר ולצרכים שהתקציבים הנוספים מיועדים להם. במקרה אחד אישרה ועדת הכספים בקשה להגדלת התב"ר אף בלי שפורט בפרוטוקול סכום התב"ר שאותו התבקשה להגדיל. בהמשך אישרה מליאת מועצת העירייה את הפרוטוקולים של ישיבות ועדת הכספים בלי שקיימה דיון בנושא. המועצה אף לא דנה במכלול העלויות הכרוכות בשיפוץ בית התרבות לפני שאישרה את התב"ר ואת התוספות לתב"ר".

הדו"ח מציין העלמת עין מצד ראש העיר ונבחרי הציבור
"חברי מועצת העירייה, בהנהגתו של ראש העירייה, אישרו במשך שנים את הגדלתו של תקציב השיפוץ בלי שהיה בידם מידע בסיסי ובלי שדיוניהם בנושא תועדו בפרוטוקול. יתר על כן, הם 'העלימו עין' מהמידע הרב שקיבלו בנוגע להתנהלות הקבלן. התנהלות לא אחראית זו של חברי המועצה וראש העירייה רוקנה מתוכן את תפקידם ואת חובתם לפעול בנאמנות כמשרתי ציבור והפכה אותם למעשה ל'חותמת גומי'.
על משרד הפנים, בהיותו המאסדר של השלטון המקומי, לבחון את היקף התקשרויות הרשויות המקומיות באמצעות 'מכרז מסגרת' ולשקול לקבוע הנחיות לרשויות המקומיות בכל הנוגע להליך ההתקשרות עם הזוכים בהסכם מסגרת. אי קביעת הוראות ברורות ואחידות לרשויות המקומיות עשויה להיות בגדר מכשלה לפעילותן בעניין זה, ולתרום לכך שהן יתקשרו במסגרת מכרזי מסגרת באופן שאינו שקוף ושוויוני ובאופן שאינו מבטיח את קבלת ההצעה הטובה ביותר, כפי שקרה בעיריית רחובות. על העירייה וחברת ה.ל.ר לפעול לתיקונם של הליקויים הרבים והחמורים שעלו בדוח, ככל שהדבר אפשרי, ולמנוע את הישנותם הן בעת השלמת הפרויקט והן בפרויקטים אחרים".

מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "שיפוץ בית התרבות נמצא בשלבי סיום, וטקס החנוכה החגיגי נקבע ליום שני, 13.8.18.
חשוב לציין כי כל הגורמים שליוו את הפרויקט פעלו בתום לב, מתוך ראיית האינטרס הציבורי, ובין היתר על מנת להימנע מהוצאות נוספות ועיכובים בבנייה בשל התדיינויות משפטיות.
תהליך השיפוץ הממושך הינו מקרה יוצא דופן. הליקויים שנפלו בו -לצערנו הרב- אינם משקפים כלל וכלל את הפעילות הענפה של חברת ה.ל.ר בתחום הבינוי, אשר בשנים האחרונות בנתה על הצד הטוב ביותר מאות כיתות, ומבני חינוך וציבור עבור העירייה.
מדובר בשיפוץ מבנה ישן בן כ- 50 שנה, ופרויקטים מסוג זה הינם מורכבים מאוד. תוך כדי ביצוע העבודות התגלו צרכים לביצוע עבודות רבות נוספות, תוך התאמתן לתקנים חדשים. עם הזמן צורפו קבלנים נוספים לביצוען. באופן טבעי, התיאומים, השינויים והתוספות לתוכנית המקורית הביאו לחריגה במשך העבודה, ולהגדלת תקציב הפרויקט.
יודגש כי המלצות מבקר המדינה בדו"ח אומצו ויושמו זה מכבר: בין היתר הוקם צוות מקצועי בכיר שתפקידו לבחון את התהליך על כל היבטיו, להסיק מסקנות וליישמן; שונו תהליכי הכנת סדרי היום לוועדת הכספים ותיעוד דיוני הועדה; מתכונת ההתקשרות עם חברת ה.ל.ר שונתה, ונקבעו בקרות נוספות על פעילותה".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות