צועדים אל העתיד: בואו להכיר את המעברות של רחובות!

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

זוכרים את העבר, צועדים אל העתיד: בואו להכיר את המעברות של רחובות!

בתחילת שנות ה-50 הוקמו ברחובות מעברות בהן תוכננו לשכן את העולים החדשים שיגיעו ארצה מכל רחבי העולם, מיד לאחר ההכרזה על הקמת מדינת ישראל. ברחובות הוקמו 5 מעברות והוענקו להם השמות הבאים: רחובות, זרנוגה, קוביבה, רמה וקובה. במעברות שוכנו משפחות רבות שהגיעו לארץ מאירופה, עירק, תימן וארצות נוספות.

אתמול, ראשון (28.5), עיריית רחובות קיימה את טקס הסרת הלוט משלט הזיכרון של מעברת רחובות, ברח' המנוף פינת דרך יבנה. המעברה רחובות הוקמה בשנת 1950 וחולקה לארבעה חלקים- א, ב', ג' ו-ד'. תחילה תוכננו להיות בה 400 יחידות דיור, אך לאור גלי העלייה הרבים והגדולים של שנות ה-50, הספיקו להקים במעברה עד אמצע שנת 1951 – 700 אוהלים בהם אוכלסו 680 משפחות ובנוסף 130 אנשים.

המעברות שימשו פתרונות דיור זמניים ומהירים שנועדו לאכלס את העולים החדשים שהגיעו לארץ והן חלק בלתי נפרד מעברה של המושבה רחובות. עיריית רחובות בשיתוף עם עמותת "המעברות- מעקירה לתקומה", הציבה שלטים בכל אחד מהמוקדים בהם הייתה מעברה בעבר. שיתוף הפעולה להצבת שלטי הזיכרון המנציחים את עברה העשיר של המושבה רחובות נרקם בין אגף גנים ונוף לנציגי העמותה, בני אשר – יו"ר עמותת "המעברות- מעקירה לתקומה", ונציגי העמותה רות מיכל ואילן טאוב. בניסוח השלטים סייעו גם ההיסטוריון ד"ר יואל פיקסלר וחנניה כורש, מנהל מרכז מורשת יהדות תימן ברחובות.

תושבות ותושבי העיר מוזמנים להכיר את ההיסטוריה העשירה של המושבה ולהכיר את סיפורי המעברות שהוקמו בעיר:
• מעברת רחובות (א', ב', ג', ד')- ברח' המנוף פינת דרך הים
• מעברת "רמה" – בגינת גבעתי ברח' ההסתדרות בשכונת אושיות
• מעברת "קובה" – ברח' עמוס דניאלי
• מעברת זרנוגה (א', ב', ג')- ברח' גבריאלוב בשכונת קריית משה
מעברת קוביבה – ברח' הרדוף בכניסה לשכונת אבן גבירות מכיוון כביש 411

ראש העיר , רחמים מלול: "המעברות של העיר הן חלק מהמורשת של רחובות ושל תושבי רחובות. היום חנכנו את השילוט שמטרתו הנצחת המעברות באופן המכבד ביותר. אני מזמין את התושבים להגיע למיקומן ההיסטורי של המעברות על מנת להכיר וללמוד את ההיסטוריה שלנו".

סגן ראש העיר, עו"ד יניב מרקוביץ' : "חזות העיר מבחינתנו היא גם הנצחה של ההסטוריה של העיר במרחב הציבורי של רחובות. הפסיפס האנושי של העיר מורכב גם מעולים שהגיעו לכאן מרחבי העולם, וחשוב לנו להעביר את המורשת הזו לדורות הבאים. אני מודה לכל מי שעסקו במלאכה וסייעו לנו להביא את העובדות לאשורן – חנניה קורש, אילן טאוב, ד"ר יואל פיקסלר, רות מיכל ובני אשר"

מימין לשמאל- אילן טאוב, ד"ר יואל פיקסלר, רות מיכל ובני אשר

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות