הרשת עמוסה לעייפה במידע אודות האספקטים הטכניים של צילומי בוק בת מצווה. במאמר זה אנו נציע להורים מבט מבעד לעדשה רחבה במיוחד, וניגע במספר אספקטים עמוקים יותר בנוגע לדימוי הגוף והביטחון העצמי של כלת בת המצווה.
מעבר לשמחה הגדולה לקראת חגיגות בת המצווה, מעבר לגאווה שלכם, ההורים, חשוב לרגע להתבונן בסיטואציית החיים של הילדה הקטנה שלכם. גיל 12 הוא גיל מיוחד, והילדה שלכם נמצאת בפתחו של שלב קריטי בעיצוב עולמה הפנימי.
המעבר מילדות לבגרות, המעבר מהחממה של בית הספר היסודי לחטיבת הביניים, וכל המשתמע מגיל ההתבגרות. שלב זה בחיים כולל אתגרים רבים. תוך מפגש עם שינויים הורמונליים וגופניים, הבת שלכם תתמודד עם דרישות מנטליות ורגשיות מרובות. היא תפגוש את הצורך בבניה של מיומנויות חברתיות חדשות, של דימוי עצמי ושל דימוי גוף.
השלב הזה בחיי הילד מאתגר גם אתכם, ההורים. הוא דורש הרבה אורך רוח במפגש הצפוי עם פריצת הגבולות והמרד של הילדה, וזאת לצד הצורך ברגישות מרובה בהכלת השינויים והאתגרים שהיא פוגשת. אתם גם תתבקשו להעניק תמיכה בתהליך ההתפתחות והבנייה של הביטחון העצמי, ובעצם באתגר של בניית האישיות של הילדה שלכם (Krauss, 2019).
ההשפעה המעצימה של בוק בת מצווה:
מחקרים שונים, בחלקם נדון בהמשך, מצביעים שוב ושוב על חשיבות הדימוי העצמי להצלחה בחיים. בוק בת מצווה תומך בכך בצורות רבות, והוא נותן לילדה שלכם הרבה מעבר לתוצר הסופי של אוסף צילומים איכותיים:
- חוויה מעצימה של מפגש עם צלמת בוק בת מצווה (נעמה הלל מלמד) – אישה שרואה את היופי של הילדה שלכם, ועוזרת לה לראות אותו גם כן
- הזדמנות יוצאת דופן לביטוי עצמי – מפגש עם אדם בסביבה חדשה, אוהדת, מעצימה ונטולת שיפוט
- תחושה של הצלחה – הצלחות תורמות רבות לבניית הביטחון העצמי והדימוי העצמי של הילדה
- תחושת ראואיות – תחושה מעצימה וחיונית שבונה ותומכת בהשרשת האמונה כי "אני ראויה!"
- הגשמת חלום – תורמת גם היא להעצמה של הילדה, גם כראויה, גם בתחושת הצלחה, וגם בזכות התוצר הסופי בצורת בוק מקצועי
- גישה למאגר עצום של תמונות מחמיאות, איכותיות ומקצועיות, לשימוש יומיומי ולבניית ביטחון עצמי
ראיות במחקרים – דימוי גוף וביטחון עצמי
מתוך המכלול הנ"ל עולה כי האפקט העיקרי והמובהק של חווית צילומי בוק בת מצווה הוא פיתוח של דימוי עצמי חזק. המחקרים הבאים מצביעים על החשיבות העליונה של פיתוח דימוי עצמי כללי ודימוי גוף חיוביים כבסיס להצלחה בחיים.
מחקר על נערות בגילאים 12-16 בחן את הקשר בין ביטחון עצמי וקבלה על-ידי קבוצת השווים (קבוצה חברתית המורכבת מבני אותו גיל ואותו סטטוס חברתי ותחומי עניין משותפים), כמו גם את השפעת המשתנים הללו על ההצלחה החברתית בגיל 35 ,(Gruenenfelder-Steiger, 2016) הממצאים מצביעים על חשיבות הפופולריות בקרב קבוצת השווים לבין פיתוח ביטחון עצמי גם לטווח הארוך, בגיל הבגרות (Swan, 1981).
ההשפעות הפסיכולוגיות של ביטחון עצמי ודימוי עצמי מרחיקות לכת. מחקר מ-2013 הראה כי אנשים "מאותתים" בדרכים שונות אודות רמת ההערכה העצמית שלהם, ואיתותים אלו משפיעים על עיצוב מערכות היחסים שלנו ועל הדרך בה הסובבים אותנו מתייחסים אלינו (Zeigler‐Hill, 2013(.
המפגש עם הרשתות החברתיות
מחקרים שונים דנים בהשפעת המדיה החברתית על דימוי הגוף והדימוי העצמי. הפחתת השימוש במדיה החברתית יכולה לשפר משמעותית את הביטחון בדימוי הגוף בקרב נערות, במיוחד על ידי צמצום החשיפה לסטנדרטים לא מציאותיים והשוואות שמתרחשות לעיתים קרובות ברשת .(Fioravanti 2022)
עם זאת בעידן הטכנולוגי בו אנו חיים, לא ניתן למנוע מנערים ונערות המבקשים "למתג" את עצמם בחברה מלהשתתף במה שכולם עושים. (Rothwell, 2023)
בעוד שלא ניתן להימנע ממערכת הלחצים המתודלקת על ידי הרשתות החברתיות, בהחלט ניתן לעזור. בניית התדמית כוללת, בין אם נרצה ובין אם לא, פרסום רב של תמונות. בוק בת מצווה נותן לילדה שלכם גישה למאגר תמונות מקצועיות איכותיות ל"מיתוג" העצמי, תמונות שהיא מרגישה בנוח איתם, תמונות שהיא גאה בהן.
מקורות מידע:
- Krauss S, Orth U, Robins RW. Family environment and self-esteem development: A longitudinal study from age 10 to 16. J Pers Soc Psychol. 2020 Aug;119(2):457-478. doi: 10.1037/pspp0000263. Epub 2019 Sep 19. PMID: 31535888; PMCID: PMC7080605.
2.Gruenenfelder-Steiger, Andrea E., Michelle A Harris and Helmut A Fend. “Subjective and objective peer approval evaluations and self-esteem development: A test of reciprocal, prospective, and long-term effects.” Developmental psychology 52 10 (2016): 1563-1577 .
- Swann, W. B., & Read, S. J. (1981). Self-verification processes: How we sustain our self-conceptions. Journal of Experimental Social Psychology, 17(4), 351–372.
- Zeigler-Hill V, Besser A, Myers EM, Southard AC, Malkin ML. The status-signaling property of self-esteem: the role of self-reported self-esteem and perceived self-esteem in personality judgments. J Pers. 2013 Apr;81(2):209-20. doi: 10.1111/j.1467-6494.2012.00790.x. Epub 2013 Feb 5. PMID: 22433040.
- Fioravanti, G., Bocci Benucci, S., Ceragioli, G. et al. How the Exposure to Beauty Ideals on Social Networking Sites Influences Body Image: A Systematic Review of Experimental Studies. Adolescent Res Rev 7, 419–458 (2022).
- Rothwell, J. (2023). How parenting and self-control mediate the link between social media use and mental health. Monitor on Psychology, Vol. 55 No. 3