רחובות בין 10 העיריות בישראל עם תוכנית מתאר עירונית לתמ"א38

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

12 אחרי אישור התוכניות מתאר להתחדשות עירונית עפ"י סעיף 23 לתמ"א 38 מעלה תמונה לא מעודדת. רחובות היא בין הערים הבודדות שמקדמות את הנושא.כך חושף עיתון "גלובס"

רקע: 12 שנים חלפו מאז אושרה תוכנית המתאר לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) בממשלת ישראל. בשנים הראשונות הייתה תמ"א 38 עוף מוזר שגם הרשויות המקומיות וגם היזמים והקבלנים לא ממש ידעו איך לטפל בו, והציבור הרחב כמעט ולא היה בתמונה. שנים אחר כך, הפכה תמ"א 38 לאחד מענפי הבנייה המשמעותיים בישראל, כאשר קשה למצוא חברות, קטנות וגדולות, שלא נכנסו לתחום.
סעיף 23 בתמ"א 38 מאפשר לרשויות המקומיות לקדם ולאשר תוכניות מתאר עירונית שקובעת את הכללים והתנאים למימוש התוכניות ברחבי העיר. תוכנית זו יכולה לקבוע באלו מקומות ברחבי העיר יהיה ניתן לקדם פרויקט ובאילו אזורים לא.

התוכנית גם יכולה להוסיף זכויות בנייה וגם לקבוע מכסה של תוספת יחידות דיור לאזור מסויים בהתחשב בתשתיות הקיימות ובקצב הבנייה הן של הדירות החדשות והן של מבני הציבור או התשתיות החדשות.
למרבה הצער, סעיף 23 לא נקבע כחובה על הרשויות, אלא רק כהמלצה. זאת ועוד, תמ"א 38 היא אמנם תוכנית בסמכות מקומית, אולם כדי לאשר תוכנית לפי סעיף 23 נדרשת העירייה לאשר את התוכנית בוועדה המחוזית – תהליך לא קצר בכלל. כפועל יוצא, גם היום רשויות מקומיות רבות אינן מצליחות להתמודד עם "שיטפון בקשות התמ"א" שמגיע לוועדה המקומית, ויישובים שכן מחליטים לקדם כעת תוכנית על פי סעיף 23 נתקלות בבעיה נוספת משום שהתוכנית מתנגשת עם המצב הקיים בשטח ולא פעם גורמת לעצירת פרויקטים, לפחות עד שהתוכנית תאושר.
נכון לאפריל 2017, רק ב-10 רשויות מקומיות ישנה תוכנית מאושרת: ירושלים, בת-ים, הרצליה, הוד-השרון, יקנעם עילית, קריית אונו, רמת-גן, רעננה ,נס-ציונה ורחובות.
נציין כי גם בערים שבהן יש תוכנית מאושרת, ישנן כבר תוכניות אחרות שנמצאות בהליכי אישור לאחר שנמצא שהתוכניות שאושרו כבר אינן מספקות. ערים שבהן יש תוכניות מכוח סעיף 23 שנמצאת בהליך גיבוש, אישור, או תוכנית חדשה שתחליף תוכנית קיימת הן: ראשון-לציון, רחובות, בת-ים, גני תקווה, קריית ביאליק, קריית גת, קריית מוצקין, רמלה, רמת-גן, רמת-השרון ותל-אביב.

תמ"א 38 רח' איזנברג 34 רחובות
נזכיר כי בישראל 256 רשויות מקומיות, כלומר מספר הרשויות שאישרו תוכנית על פי סעיף 23 או כאלו שנמצאות בהליכי אישור, בטל בשישים לעומת מספר הרשויות שאינן נמצאות בתמונה.
המדינה עצמה מנסה לעודד התחדשות עירונית, הן בתמ"א 38 והן בפינוי-בינוי. על פי התוכנית האסטרטגית לענף הנדל"ן למגורים שאישרה הממשלה, עד 2040 צפויה ההתחדשות העירונית להיות חלק משמעותי מאוד בכל מה שקשור להתחלות בנייה ברחבי הארץ.

מקור-גלובס

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות