,\
עד כמה פועלות העיריות נגד הדרת נשים? האם אגף החינוך העירוני מקפיד לפקח על מה שקורה בכיתות? ואיפה אין אפילו
מונית שירות בשבת? מדד החופש העירוני של תנועת "ישראל חופשית" בדק 24 ערים בפריסה ארצית, כדי שכל אזרחי/ות
ישראל ידעו מה קורה אצלם בעיר בסוגיות דת ועיר, ומה רמת החופש ביחס לערים אחרות בישראל.
בשנת 2019 נדמה שנפל דבר ביחסי דת ומדינה בישראל, עם התעוררות בקרב החילונים וכמה הישגים ממשיים. סוגיות הקשורות
לתחום היוו מניע לפיזור הכנסת, מנעו הקמת ממשלה לאחר הבחירות ועמדו במוקד הדיון הציבורי. מספר רב יחסית של מפלגות, כולל
כאלו הרואות עצמן במרכז המפה הפוליטית ואף בימין, דרשו תמורות ממרחיקות לכת בשבת, בנישואים ובגיור. השנה הגבירו ארגוני החברה האזרחית את מאבקם בהדתה בספרי הלימוד ובבסיסי צה"ל, כמו גם בהדרת נשים ובהשתקת קולותיהן במרחב הציבורי והואץ הקמפיין לנישואים אזרחיים, עם ירידה עקבית במניין המתחתנים ברבנות.
לקראת סוף השנה יצא לדרך מיזם חסר תקדים של תחבורה ציבורית בשבת בכמה ערים בגוש דן. הוא זכה מיד להצלחה מסחררת. אלא שדווקא הוא המחיש שוב מה רבה עוד העבודה – ומה רבים הפערים – בתחום שבו לראשי הערים ולחברי המועצות יש השפעה מכרעת, רבה לעיתים אף משל הממשלה והכנסת. מדד החופש העירוני של "ישראל חופשית" מבקש לעמוד על הפערים
בין ערי ישראל בתחום. ב-24 ערים בפריסה ארצית
המדד מתפרסם זו השנה השנייה ברציפות. השנה נוספה קטגוריה חדשה, לאחר שהתברר כי הציבור מייחס לה חשיבות רבה: כניסתן של עמותות דת למוסדות החינוך, לעיתים בלי פיקוח משביע רצון עלהמדריכים והתכנים. בתחום זה, כפי שהפנימו כמה עיריות, יכולות להיות להן השפעה ואחריות גבוהה בהרבה. כמו כן, שלילת תעודות כשרות שנבחנה בשנה שעברה הוחלפה הפעם בבדיקה של המועצות הדתיות: האם הן קיימות באופן שמשקף טוב יותר את האוכלוסייה ומאפשר סוג של פיקוח עירוני, ואם כן – האם יש בהן ייצוג לנשים. בנקודה האחרונה, שלא במפתיע, גילינו מציאות מפלה וכאובה.
כאמור ,בדירוג הכללי הגיעה העיר רחובות לציון ממוצע של 33 נק' מתוך 100 אפשרויות ומדובר בירידה של 2 מקומות לעומת אשתקד. בעניין תחבורה ציבורית בשבת רחובות מדורגת במקום ה-5 עם 7 נקודות מתוך 17 אפשרויות. בנושא מסחר בשבת רחובות מדורגת במקום השלישי עם 9 נקודות מתוך 15 אפשרויות. כאשר הציון העירוני בקטגוריה זו מתייחס לחוק בערים
השונות על פתיחת מסעדות, בתי עינוגים (מוסדות תרבות וקולנוע) משתלות, חנויות ומרכולים בשבת. לצד חוק העזר,כזכור ברחובות ישנו סטטוס קוו בנושא השבת המתיר לבתי העסקים הנמצאים צפונית מתחנת המשטרה בעיר להיות פתוחים בשבת.

תקציב הדת- שיעור תקציבי הדת, קרי: העברות למועצה הדתית וכספים לתרבות תורנית, ביחס לתקציב הכללי של העיר
.ההוצאה על שירותי הדת פר תושב יהודי על פני השנה. מדרג את רחובות במקום ה-9 עם ציון של 3 נקודות מתוך 15 אפשרויות. מבין הערים שנבדקו במדד, בני ברק היא המובילה בשיעור תקציבי הדת – כמעט 4% .בפתח תקוה ובאשקלון מדובר על כאחוז וחצי.
בעניין שרותי דת האם מתפקדת בה מועצה דתית בהרכב שהוסכם על ידי העירייה, ולכן גם מאפשר פיקוח יחסי מצידה, וחשוב לא פחות – עם גיוון מגדרי. האם יש בעיר קבורה אזרחית כאלטרנטיבה. זאת בהיות הקבורה אחד השירותים המרכזיים שמסורתית נמצאים באחריות המועצה הדתית, כנקודת מפגש עם כלל התושבים. בקטגוריה זו רחובות מדורגת במקום השני עם 4 נקודות מתוך 6 אפשרויות. כאשר בעיר התרבות והמדע מכהנות שתי נשים במועצה הדתית. יש לציין כי עקב סמיכות הבחירות המוניציפליות לאלו הכלליות ונוכח חוסר היציבות הפוליטי במדינה, לא מונה שר קבוע לשירותי דת ולכן לא מונו גם מועצות דתיות ברוב המוחלט של היישובים. על כן, כמעט בכל הערים פועל מאז אוקטובר 2019 ממונה מטעם המשרד לשירותי דת, באופן שוודאי אינו משקף את אופי האוכלוסייה ולא מחויב בשקיפות או כפוף לפיקוח עירוני. בעניין קבורה דתית רחובות עוד מחכה מאחר ואין הסדרה בעניין של קבורה אזרחית.

חינוך- הוויכוח הער בסוגיית ההדתה חשף מציאות בעייתית במערכת החינוך בישראל, כולל בזו הממלכתית, בכל הקשור בלימוד נושאי דת, זהות ותרבות יהודית. עשרות עמותות מפעילות מערכי שיעור בנושאים הללו, כשמידת הפיקוח עליהן ועל התכנים שהן מעבירות לוטה בערפל. על פי חוק, העירייה אחראית, דרך המחלקה או האגף לחינוך, לפקח על הנעשה במוסדות החינוך שבשטחה. אחריות זו חלה על כלל התכנים, האנשים והארגונים שאליהם נחשפים התלמידים במוסדות החינוך.
כמו כן, מתוקף חוק האפוטרופסות, לכל הורה עומדת זכות לשלוט או להשפיע במידה סבירה על התכנים הלימודיים והאחרים המועברים לילדיו. בקטגוריה זו, רחובות בתחתית הטבלה עם ציון 0 מתוך ציון מקסימלי של 13
גם בנושא קהילת הלהט"ב רחובות מפגרת מאחור עם 1 אחת מתוך ציון מקסימלי של 10 צריך לזכור כי זכויות הקהילה הלהט"בית נחשבות למדד מהימן למצב זכויות האדם והחופש הכללי. גם בקטגוריה זו מצאנו פערים בין הערים השונות בישראל. כדוגמת ראשון לציון שהגיעה למקום הראשון בצוותא עם הרצליה, ת"א,מודיעין ורעננה.

הדרת נשים במרחב הציבורי המצב מחמיר סוגיה זו עלתה השנה פעם אחר פעם למוקד תשומת הלב הציבורית. היא העסיקה שופטים וכן את היועץ המשפטי לממשלה, שניכר כי הנחייתו בנושא השפיעה על ערים רבות אשר הצהירו כי יפעלו על פיה.
הסוגיה הובילה לביטול מופע התרמה גדול שתכננה לקיים אגודת "עזרה למרפא" (בניהולו של הרב פירר) בהיכל התרבות בתל אביב, לאחר שמספר גדל והולך של זמרים ביטלו את השתתפותם בו משנודע להם שלא יכלול שירת נשים.
בנושא בריכות הפרדה רחובות מדורגת במקום השני עם 3 נקודות מתוך 4 אפשרויות .כאן נבדק האם העירייה מקנה הנחה בשעות הרחצה הנפרדת, ואם כן – מהו שיעורה? השווינו את התעריף בין שעות הרחצה השונות. ברחובות,הוא בוטל לגמרי. נוהל אירועים בהפרדה ציון בלתי מספיק לעיר רחובות עם 0 מתוך 6 אפשרויות.

פלורליזם דתי -האם קהילות סובלות מהתנכלויות?:רחובות במקום ה-2 עם 6 נקודות מתוך ציון מקסימלי של 9. שבעים פנים לתורה, אבל בישראל רק הזרם האורתודוקסי מוכר באופן רשמי ומתוקצב על ידי הממשלה. בסעיף זה נבדק עד כמה העיריות מעודדות פלורליזם, באמצעות יחסן אל הקהילות הרפורמיות והקונסרבטיביות הפועלות בתחומן.