הבוקר (שני), שודר בעמוד הפייסבוק של קופת החולים כללית שידור חי של ניתוח לב פתוח הישר מחדר הניתוח של בית החולים קפלן ברחובות , וזאת במטרה להציג לציבור פרוצדורות חדשניות מצילות חיים בחדרי הצינתורים וחדר ניתוח במערך הקרדיולוגי של המרכז הרפואי , ללא פילטרים, ללא עריכה וללא צנזורה האם מדובר בריאלטי ומציצנות או שמדובר בשידור לגטימי? הרב יובל שרלו ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר וגם חבר ועדת הלסינקי לניסויים בבני אדם.
"אני תומך בגלל השקיפות, אך צריך לשים גבולות כדי שלא לפגוע בעקרונות האתיים והשוויוניות"
אומנם היום נרשמה היסטוריה בשעה שקופת החולים כללית הציגה בעמוד הפייסבוק שלה שידור ישיר מבית החולים קפלן ברחובות. בחדר הניתוח באותה העת בוצע ניתוח לב פתוח ללא פילטרים ,ללא עריכה וללא צנזורה. לא כולם אהבו ב"לשון המעטה" את הפתיחות של קופות החולים והן של המרכז הרפואי קפלן .אחד מהם הוא הרב יובל שרלו ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר וגם חבר ועדת הלסינקי לניסויים בבני אדם. שהתייחס לנושא "פגיעה יכולה להתרחש למשל אם בית החולים יעדיף להקדים ניתוח של מישהו כי הסכים להצטלם על פני מישהו שלא הסכים" בנוסף הוא ממליץ לפתח את הצילומים הישירים מחדר הניתוח, ובד בבד לחייב את הקמתה של ועדה אתית ייחודית לנושא הצילומים, על פי המבנה המקובל של וועדות אתיות ותפקודן, כדי להבטיח שלא תצא קלקלה מצילומים אלה
היבטים אתיים של שידורים חיים מחדרי ניתוח
עקרונות היסוד:
א.אתיקה ביסודה מעלה את החובה לשאול לא רק מה ניתן לעשות אלא גם מה "ראוי" לעשות. כמובן שהשאלה "מה ראוי" תלויה בשאלות רבות ומגוונות, אך ניתן להציב כמה עקרונות אתיים יסודיים לבחינת התופעה.
ב.אחד העקרונות המקיפים האתיים הוא הערך הגדול של השקיפות. לשקיפות ערך אתי, בין כאשר מדובר באתיקה אישית – התייצבות מול המציאות האמיתית, הימנעות מהכחשה והדחקה כשיטת חיים, חשיפה לעובדות הממשיות, ובעיקר כאשר מדובר בהיבטים ציבוריים, בהם "אין דבר המחטא טוב יותר מאור השמש".
ג בשל נקודת המוצא הזו, גישת היסוד של חשיפת הנעשה בחדרי ניתוח, ובשאלה כיצד ניתוח מתקיים ומה מתרחש בו – היא חיובית מאוד, ויש לתמוך בכך.
תנאים והגבלות:
ד .התמיכה החיובית העקרונית אינה מתירה לעצום את העיניים מפני הסכנות האתיות שיש בצילומים אלה, ועל אמצעי התקשורת העוסקים בכך להיות מודעים להיבטים אלה, ולפעול לאורם. כחבר ועדת הלסינקי העליונה לניסויים בבני אדם אני מוצא דמיון רב בין היבטים אתיים מסוימים של ניסויים אלה ובין הצילומים, ומעתיק חלק מעקרונות אלה גם לתחום הזה.
ה.טובת החולה: עקרונות היסוד של האתיקה הרפואית הם אי-גרימת נזק וטובת החולה. גם ניתוחים מצולמים חייבים לעמוד בראש ובראשונה בשני עקרונות אלה, ואין להעדיף כל שיקול אחר של הטיפול הרפואי.
ו.מודעות לעוצמת הנושא: צילומים אלה עשויים להשפיע השפעה ניכרת על הצופים בהם, ובתוכה גם הכרעה אם לעבור טיפול רפואי או להימנע ממנו. האחריות הגדולה צריכה לעמוד בפני מפיקי התוכניות האלה, ולהתאמץ באופן חריג להציב את המציאות נקיה ככל האפשר ממניפולציות, מהצהבה, מעריכה מגמתית, ומאמצעים נוספים הנהוגים בתוכניות ריאליטי.
ז.הסכמה מדעת: הביטוי הסכמה מדעת מדגיש כי לא די בקבלת הסכמת המטופל, אלא שהיא חייבת להינתן מתוך הבנה עמוקה של המשמעויות המרובות של הסכמתו, למן המשמעויות הרפואיות ועד לשאלות החשיפה התקשורתית.
ח.שוויון: כשם שבניסויים רפואיים אנו מדגישים כי גם המסרב להשתתף בניסוי זכאי לטיפול זהה לחלוטין למי שמסכים להשתתף בניסוי – העקרון הזה חייב להנחות גם את תוכניות חשיפת הניתוחים, וחובה להקפיד שלא תפגענה זכויותיו של המסרב להשתתף בצילומים. סוגיות תיירות המרפא והבעיות האתיות שהיא מעלה מלמדות שמדובר בעקרונות שחובה להגן עליהם.