
במסמך מפורט, הכולל חוות דעת חיצונית מקצועית, התושבים הגישו התנגדות להיתר בניה למפעל תדריאן סוללות והסבירו לוועדה המרחבית לתכנון ובנייה שורקות, מדוע המפעל איננו עומד בדרישות משרד הגנת הסביבה והוראות חומרים מסוכנים
מטה מאבק תושבי ברנר והסביבה, באמצעות עו"ד חיה ארז, הגיש השבוע לוועדה המרחבית לתכנון ובנייה שורקות התנגדות לבקשת היתר בניה של מפעל תדיראן סוללות בשטח הסמוך לקיבוץ גבעת ברנר. התושבים טוענים, כי לאור כמויות החומרים המסוכנים שיוחזקו במפעל, והתכנון להקמתו בסמיכות לשטחי מגורים, מסחר, מוסדות חינוך ומבני ציבור, בקשת היתר הבניה איננה עומדת בדרישות המשרד הגנת הסביבה ותיצור מפגע בטיחותי וסביבתי מסוכן שעלול להיות בכיה לדורות.
על פי התושבים, בקשת היתר הבניה של המפעל הוגשה כבקשה להיתר ללא הקלות, וזאת על אף, שהיא לא עומדת בהוראות הרשויות בנושא איכות הסביבה. לכן, דורשים התושבים לפרסם את בקשת היתר הבניה להתנגדויות הציבור וזאת טרם הבאתה לדיון בוועדה והכרעה לגביה. בבקשת ההתנגדות מטעם התושבים מפורטות ההקלות והסטיות של בקשת תדיראן מהתב"ע התקפה, ובפרט אי עמידה בדרישות לגבי מרחקי הפרדה מתאימים מאוכלוסייה והתעלמות משטחים ציבוריים צמודים. ההתנגדות מפרטת כי טענות תדיראן בדבר עמידה בקריטריונים הרגולטורים, מטעות ומציגה דו"ח מומחה המצביע באופן מובהק על אי עמידה של המפעל בהוראות המשרד להגנת הסביבה.
חשוב לציין, כי לפי הסיווג של הדירקטיבה האירופית, עליה נסמכת המדיניות הישראלית, (דירקטיבה סבסו למניעה ובקרה של תאונות חומרים מסוכנים – (Seveso Directive המפעל המתוכנן נמצא בקטגורית הסיכון הגבוהה ביותר (Upper Tier) וזאת, לאור אופי וכמות החומרים המסוכנים המאוחסנים ונמצאים בו בשימוש. מפעלים ברמת סיווג זו מחויבים דרישות רגולטוריות מחמירות ביותר כולל מניעה של שימושי קרקע רגישים מסביב המפעל, תכניות ניהול סיכונים ובטיחות וחובת דיווח ושקיפות בנוגע לדרכי התגוננות מתאונות במפעל.
"הגיע הזמן שהשר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין ובעלי התפקידים בוועדות התכנון יבינו כי דליפה היא לא שאלה של 'אם' אלא של 'מתי" אמרה הדר אונה, יו"ר מטה המאבק. "לצערנו, כשזה יקרה האחריות תהיה על כתפיהם של האנשים שיכלו למנוע את הקמת המפעל ממש עכשיו ולהרחיקו מאוכלוסייה. אני קוראת להם לנצל חלון הזדמנויות יקר זה ולקבל החלטה שתציל נפשות רבות בעתיד."
"משרד הגנת הסביבה וגופי התכנון חייבים לפעול באחריות, להגן על הציבור ולהרחיק את המפעל המסוכן מהאזור." הוסיפה ד"ר גלית אינברט, מומחית למדיניות סביבה המייעצת למטה המאבק. "מפעל ייצור הסוללות מתוכנן להתרחב, להשתמש, לשנע ולאחסן למעלה מ- 100 טון חומרים מסוכנים בדרגה הגבוהה ביותר ולהיות סכנה לעשרות אלפי תושבים בישובים הסמוכים לכביש 40 וצומת בילו ולאלפים הפוקדים מדי יום את מוקדי המסחר והבילוי הנמצאים במגמת הצטופפות, בינוי ועומס תחבורתי. התעלמות מקבלי ההחלטות מהסיכונים ומתן הקלות שמטרתן להכשיר את הקמת המפעל, מנוגדת לאינטרס הציבורי והתכנוני ולמדיניות ההרחקה של מוקדי סיכון מריכוזי אוכלוסייה".
מתדיראן סוללות נמסר :" מפעל תדיראן סוללות יקום באיזור שנקבע כאיזור תעשיה המתאים למפעלי תעשיה מסוגו. תוכניות הקמת המפעל נבחנו על ידי כל הרשויות, ולפיכך, הוא יקום ויהיה לתפארת התעשיה באיזור.
חבל שגורמים אינטרסנטים, ממשיכים להפיץ הפחדות ושקרים, ומציגים בפני התושבים מצגי שווא חלקיים ולא נכונים. טוב יעשו תושבי האיזור שיפנימו כי בקרוב יוקם מפעל חדיש, מן המשוכללים והמתקדמים בעולם, שיעסיק מאות עובדים מבני האיזור".