היום, מציינים בכדור שלנו את יום בריאות הנפש הבינלאומי.מדי שנה מוקדש היום הבינלאומי לברה״ן לנושא ספציפי, והפעם, להתמודדות עם מגיפת האובדנות, שנמצאת בעליה מתמדת בכל העולם, וגם בישראל.
יום בריאות הנפש העולמי הוקם בשנת 1992 על ידי הפדרציה העולמית לבריאות הנפש (World Federation for Mental Health). בחלק מהמדינות בעולם, הוא רק חלק אחד מתוך שבוע שלם של מודעות למחלות הנפש.
בעיות בתחום בריאות נפש, הנעות בין מחלות כמו דיכאון וחרדה למצבים כמו סכיזופרניה, משפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למעשה, על פי הנתונים הנוכחיים, 1 מכל 4 אנשים חווה סוג מסוים של בעיה בתחום בריאות נפש במהלך חייו ועוד רבים הם בני משפחה או חברים של נפגעי נפש.
לרגל יום מניעת ההתאבדות הגלובלי, ארגון הבריאות העולמי (WHO) הוציא סרטון ייחודי לצוותים חינוכיים לגבי התמודדות עם סיכון אובדני אצל בני נוער, אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר לפגיעה עצמית והתאבדות
(הסרטון, קצת יותר מ-40 שניות, בהתאם לנתון הקשה לעיכול):
עבור ד"ר דוד ישראלי, מנהל המרפאה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, ויפה כהן, אחות אחראית המרפאה, מדובר בדרך חיים ויחד הם אחראים ליוזמה בחודשים האחרונים – "טיפול על גלגלים עד הבית". צוות המרפאה על גלגלים *מסייע למטופלים במרפאה הפסיכיאטרית שלא הגיעו למעקב והמשפחה מדווחת על מצב נפשי קשה.
ד"ר ישראלי ויפה כהן מבצעים את ביקורי הבית במטרה ליצור קשר ישיר ובלתי אמצעי עם המטופל הזקוק לסיוע רפואי ולאפשר טיפול גם מחוץ לכותלי בית החולים. "אנחנו מגיעים יחד לבית המטופל או להיכן שהוא מתאכסן" מסבירה יפה, "ללא המדים שעלולים לאיים, בלי אמבולנס. מגיעים בהסכמה מלאה. רק באים לדבר, ליצור קשר, לשים את הרגל בדלת ולראות כיצד אנחנו יכולים לעזור למטופל".
התוכנית התחילה כשבת משפחה של אחד המטופלים ביקשה עזרה ולא ידעה כיצד להחזיר את בן משפחתה לטיפול. ד"ר ישראלי ויפה חשבו כיצד ניתן לעזור והחליטו לנסות להגיע אליהם ולראות אם יסכים ליצור קשר ולפתח מרחב טיפולי, תוך שיתוף גורמי שיקום, מה שהצליח בגדול. ״התוכנית החלה לפני כמה חודשים וכבר עזרנו למספר לא מועט של משפחות ומטופלים" מספר ד"ר ישראלי, "לדוגמא מטופלת ש-11 שנים סירבה לטיפולים במרפאה בבית החולים והיום בזכות הגעתנו אליה הביתה, למקום הטבעי והאישי שלה, היא מגיעה אלינו למרפאה באופן קבוע עם שיפור במצבה"
כאשר המקרה הראשון הצליח הבין הצוות הרפואי במרפאה הפסיכיאטרית שיש משמעות גדולה להגעתם הביתה במקרים של מכשול ההגעה לבית החולים. "בשביל לעשות את זה צריך רצון ואני בהחלט רוצה לעזור", אומרת יפה, "לפעמים המכשול שמונע ממטופל להגיע ולקבל טיפול הוא מכשול שאנחנו יכולים לפתור- אם רק תדבר אתנו, נשמע כיצד נוכל לעזור, נשמע ממך המטופל מה אתה צריך – ויחד נוכל להתקדם ולבנות את התוכנית שיכולה להציל אותך".