24 שנים אחרי: תלמידי רחובות זוכרים את רצח רבין

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

הבוקר נערכו טקסי יום הזיכרון לרצח יצחק רבין בבתי הספר ברחבי העיר. בתיכון "ויצ"ו" חילקו התלמידים מדבקה לחבריהם עם כניסתם לבית הספר. בקרית החינוך 'קציר' התקיים טקס עירוני במעמד ראש העיר, רחמים מלול. ממלא מקומו מחזיק תיק החינוך זוהר בלום, מנהלת אגף החינוך , אפרת צוקרמן ובכירי האגף מנהלי המחלקות. מלול ״אפשר להקשיב אפשר לחלוק אך אסור שהפלגנות המחשבתית תהפוך לפלגנות פיזית ולאלימות״

ום הזכרון לרצח רבין החל בבית הספר הטכנולוגי ויצו רחובות, כשתלמידים מאיישים את עמדות הכניסה לבית הספר. ליד שלחנות זיכרון עם תמונה של יצחק רבין המנוח, חילקו לחבריהם מדבקות דש לציין את היום המיוחד הזה. התלמידות קמילה טוקוש, ליאל אלעדי וגלית גרמנסקי רכזת מעורבות חברתית אמרו ש״התלמידים ששמחו לקחת חלק בכניסה לבית הספר התרגשו וחלקם ביקש יותר ממדבקה אחת על מנת להפגין את הזדהותם עם היום הזה״.
יום הלימודים נפתח בשיעור חינוך מיוחד שהועבר בכלל כיתות בית הספר, במהלכו הוקרן סרטון שהמחיש את משמעות התיוג שאנו עושים לאנשים ולדעות. במהלך הדיון נקשר הסרטון לרצח רבין – שהוא אולי התוצאה האלטימטיבית של התיוג שלנו, של השיפוטיות. במהלך השיעור הדגישו את חשיבות הסובלנות לדעות שונות מאיתנו, את ההבנה ״שהאיש ההוא שאני שונא שמפגין….הוא בעצם אותו האיש שאני אוהב ״, שיר שכתב יאיר לפיד על ריבוי הפנים שלנו כאנשים, על העובדה שהאיש השמאלן שעומד בהפגנה שעות הוא גם האיש שיכול לתת לנו את מעותיו האחרונות ושאנו ממהרים מדיי להשתמש במילים אהבה שנאה, ימין ושמאל. צריך לזכור שבסופו של יום הרגשות שבריריים וזמניים ואנחנו חלק מהחברה הישראלית וזה שלנו של כולנו.

הרצל שקרצי מנהל בית הספר סיפר ל'רחובות ניוז'  ש״ביום רביעי האחרון התקיים מעגל שיח של מחנכים לקראת יום הזכרון. במהלכו בין השאר עלתה הדילמה במה להתמקד ביום הזה? האם להתמקד במורשתו של יצחק רבין ז״ל או במעשה הרצח ובאווירה שקדמה לה?
חד משמעית בחרו המחנכים להתמקד ברצח ובאקלים ששרר בחברה הישראלית בתקופה שקדמה לרצח. אין ויכוח שרצח רבין אינו מעשה בודד ומנותק, הוא תלוי הקשר ובמובנים רבים מהווה תוצר של תקופה, תוצאה של מעשים שקדמו לו. בהנתן שאוירה ציבורית יכולה ליילד מעשה כה קיצוני כמו רצח, אנו כאנשי חינוך חייבים לשאול האם יש אפשרות ליילד את ההפך מזה בהינתן אווירה ציבורית הפוכה? ואם כן – והתשובה חיובית בעיניי, אזיי- מה תפקידנו כאנשי חינוך ברצון לייצר מציאות שכזו בחברה הישראלית??״ הטקס בבית הספר החל באמירת יזכור לזכרו של יצחק רבין המנוח, ניתן מידע על חייו והוקרנו קטעים מההתרחשויות בחברה הישראלית בתקופה שקדמה לרצח. ורדית פדידה הרכזת החברתית של בית הספר ציינה את האתגר בהעברת ארועי אותה תקופה לדור חדש שנולד והגיע לכאן לאחר מכן.

תלמידי תיכון ויצו בטקס ליצחק רבין

ובאותו הזמן נערך טקס עירוני מרשים ומרגש  בקרית החינוך ע״ש אפרים קציר . בטקס נכחו ראש העיר , רחמים מלול, ממלא מקומו מחזיק תיק החינוך זוהר בלום, מנהלת אגף החינוך , אפרת צוקרמן ובכירי האגף מנהלי המחלקות, מנהלת קרית החינוך יהודית פלבנר, מנהלים ומורים, וכ1800 תלמידי קרית החינוך קציר.
במהלך הטקס הורד הדגל לחצי התורן, והוצגו שירים וקטעים מרגשים.

רחמים מלול בטקס העירוני בקציר

ראש העיר, רחמים מלול אמר כי ״אפשר להקשיב, אפשר לחלוק , אך אסור שהפלגנות המחשבתית תהפוך לפלגנות פיזית ולאלימות. גם אחרי 24 שנים, אנו חשים זעזוע מהרצח הנורא הזה. עלינו ללמוד את הלקחים, ליישם אותם, ולפעול כדי לחיות בחברה מפוייסת ומקשיבה יותר״
יהודית פלבנר, מנהלת קרית החינוך אמרה כי ״אל תיתנו לשנאה, לבורות, לדעות קדומות לגרוף אתכם. קומו ועמדו על זכותכם לחיות בחברה סובלנית ומתונה״
בצהרי היום ייערך בלובי בניין העירייה טקס לציון היום הזה בהשתתפות עובדי עיריית רחובות והחברות העירוניות, במעמד ראש העיר.
בלובי העירייה הוצבה תערוכת "זכור", הפתוחה לציבור הרחב.
זו השנה ה-11 שבה עיריית רחובות, תנועת דרור-ישראל, תנועת הנוער העובד והלומד ותושבים מהעיר, מציינים את יום השנה לרצח של ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז"ל, באמצעות ״אוהל זכור", מעגלי שיח ותערוכה, ופעילויות שונות במערכת החינוך העירונית ובקהילה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות