נַחַל עֲנָבָה הוא נחל אכזב באזור גבעות מודיעין. נחל ענבה מתחיל סמוך לגבולה הצפון-מזרחי של מודיעין-מכבים-רעות ונשפך לנחל איילון כשני קילומטר מזרחית למושב יד רמב"ם.
נחל ענבה מתחיל במרכז העיר מודיעין בפארק העירוני ואדי ענב. הוא זורם מערבה מחוץ לעיר לאורך כ-8 ק"מ, בסופם הוא נשפך לנחל איילון.
הנחל הוא נחל אכזב, אך בימי החורף אחרי הגשמים נוכל לראות לאורך הנחל מפלוני מים קטנים מהם נהנים ציפורים רבות, פרפרים ומיני חרקים ויונקים. בחורף ובאביב האזור כולו מתכסה בפריחת כלניות, נוריות, רקפות, קחוון, מרווה, אזוב, זוטה ועוד. שקדיות בשיא פריחתן מעטרות את שולי הגבעה.
לפניכם שני מסלולי טיול קצרים המתאימים למשפחות המציגים את הטבע הסובב את העיר ומערכת היחסים בינו ובין הפיתוח העירוני.
המסלול הקצר
נתחיל את הסיור מצפון למסעדת קפית (בין המסעדה לפארק הזיכרון) נלך בשביל סלול להולכי רגל המוביל לשער הכניסה לפארק נחל ענבה. מכאן נוכל לראות תצפית נחמדה על הפארק, נלך על השביל לאורכו.
נרד בדרך הסלולה לכיוון הנחל. בפיצול הראשון נפנה ימינה ונלך לאורך גדת הנחל עד שנחצה גשר אירי.
אחרי חציית הנחל נגיע לפיצול שבילים בו נפנה ימינה, קיים שילוט ל"ציר המפלים", נמשיך ללכת לאורכו של הנחל מצידו הדרומי, על דרך כורכר. העירייה הקימה לאורך השביל סככות נעימות לישיבה ועליהן גפנים.
לאחר כ-430 מטרים השביל חוצה שוב את תוואי הנחל, ומיד אחרי נעזוב את השביל ונפנה ימינה בדרך להולכי רגל המטפסת על הגדה הצפונית של הנחל, ועולה לכיוון שכונת אבני חן, בפיצול נוכל לנוח באחת משתי הפרגולות הנמצאות בצידי הנחל. נטפס על גדת הנחל עד שנגיע לגדר אבן, ואחריה נלך על דרך סלולה מתחת לקו המבנים הראשון. שם נפנה מזרחה (ימינה) ובהמשך הדרך נגיע לחניון הרכבים.
על הנחל:
בעמק הרחב של נחל ענבה צמחיה מגוונת, שרידים של טרסות חקלאיות, כבשני סיד עתיקים ובוסתנים. נופי הנחל שונים מרוב יחידות הנוף האופייניות לאזור מודיעין, ועל כן משמש כעין "ציר שדרה" נופי. בשל חשיבותו הנופית והאקולוגית הוגדר הנחל כשמורת טבע. נחל ענבה הינו נחל אכזב, בו זורמים מים רק בעת הגשמים. בראשו נמצא פארק ואדי ענבה הממוקם במרכז העיר, והוא זורם מערבה לאורך כ-8 ק"מ, עד שחובר לנחל איילון. כחלק מעבודות פיתוח הפארק, בוצעו בשנת 2001 חפירות ארכיאולוגיות במקום, אשר חשפו שרידים מתקופות שונות (המוסלמית הקדומה, הביזאנטית ורמזים לשרידים קדומים נוספים). בשנת 2012 בוצעו במקום חפירות נוספות בהן חשפו את בית הבד מהתקופה הביזנטית, והושלמה חשיפת בית חווה מהתקופה האומאית שנחשף בחפירות המקדימות.לנחל ענבה חשיבות אקולוגית שכן יש בו מיני צומח וחי רבים. זו הייתה אחת הסיבות להקמתו של הגשר בכביש 431 מעל הנחל, שנועד לאפשר מעבר רציף של בעלי חיים במינימום הפרעה.
כתבה : טל גיטמן, קהילת מודיעין והסביבה של החברה להגנת הטבע