
עולם המסחר מציע שפע אפשרויות השקעה במבחר אפיקי השקעות, מכשירים פיננסיים. המשקיע לומד את השוק, לומד להכיר את אפשרויות ההשקעה העומדות בפניו, מגבש את אסטרטגיית ההשקעה המתאימה ביותר עבורו ומנהל את השקעותיו בהתאם.
אחד הכלים הפיננסיים הקיימים בעולם המסחר להגדלת חשיפה לשוק ההון הוא המינוף. המונח מוכר מעולם החשבונאות והכלכלה. יחס המינוף הוא היחס בין ההון העצמי של חברה או משקיע לבין סכום ההלוואות שהוא נוטל כדי שיתאפשר לו לייצר יותר רווח בעסק או מהשקעתו. בעולם המסחר בשוק ההון (the trading market) ביצוע השקעות באמצעות מינוף עשוי להגדיל את רווחי הסוחרים אך באותה המידה גם מגדיל את החשיפה להפסדים.
איך עובד המינוף בעולם המסחר?
כאשר מבצעים פעולת מסחר, ,trade שיש בה מינוף, יש צורך רק בחלק קטן של הערך הכולל של העסקה. יתרת הסכום עומדת כהלוואה לסוחר. הרווחים או ההפסדים מחושבים על הערך הכולל של העסקה. סכומי הרווחים או ההפסדים אלה יכולים להיות גדולים פי כמה, בהתאם ליחס המינוף, מהיקף ההשקעה הראשונית שהוציא המשקיע כדי לפתוח את הפוזיציה לעסקה.
לצורך ההמחשה ניקח לדוגמא מינוף של 10%, יחס המינוף הוא 1:10. אם מחירו של הנכס בבסיס העסקה משתנה ב-1%, השינוי בעסקה ממונפת הוא פי 10. החיסרון הגדול במינוף הוא שגודל הסיכוי לרווח הוא גם גודל הסיכון להפסד.
מסחר עם בטחונות
אי אפשר להסביר מינוף ללא הסבר על בטחונות. כדי לפתוח פוזיציה לעסקה ממונפת יש להפקיד בטחונות בחשבון המסחר. אלה מהווים את הסכום שנועד להבטחת קיום העסקה וקבלת מינוף. סכום הביטחונות מחושב לפי שיעור מסוים מערך העסקה כולה בתוספת מרווח נוסף לצמצום הסיכון בתנודתיות בשערים. הביטחונות אינם מהווים עמלה או דמי ניהול.
דוגמאות למכשירים פיננסיים למסחר עם מינוף
- חוזים עתידיים. זהו מכשיר פיננסי המאפשר לבצע עסקאות בנכסי בסיס כמו סחורות, בשוק הפורקס, מדדים שונים ועוד. זוהי התחייבות חוזית בין קונה למוכר לתשלום עבור סחורה במחיר ובמועד אשר נקבע מראש, תמורת מסירת נכס הבסיס.
קיימים שני סוגי חוזים האחד, רגיל בו התנאים קבועים מראש והשני הוא חוזה פורוורד בו התנאים מותאמים אישית לקונה ולמוכר. המשקיע מנסה לנצל את התנודתיות של המחירים בנכס הבסיס שבחר לעסקה ויכול להשתמש במינוף כדי להגדיל את רווחיו.
- חוזי הפרשים. מכשיר פיננסי נוסף אשר מאפשר לסחור בתנודות המחירים של נכס הבסיס הוא חוזה הפרשים. במקרה זה אין צורך להחזיק בבעלות או בזכויות על הנכס. המסחר בחוזי הפרשים אפשרי במקרה והמשקיע צופה עליית מחירים או צופה את ירידתם. רווחים או הפסדים נקבעים מתנודות של המחירים והסוחר משלם רק עבור ההפרש שנוצר בין מחיר המכירה למחיר הקניה.
הסיכון שבמינוף
חשוב לזכור שמשקיע אשר בוחר לבצע השקעותיו במסחר ממונף, חייב לקחת בחשבון את הסיכון הקיים בעסקאות אלה. כל סיכוי לרווח הוא גם סיכון להפסד. משקיע שבוחר את יחס המינוף צריך לנהל את הסיכון ולהיות מודע לגודל ההפסד שעלול להצטבר כתוצאה מהעסקה.
לסיכום, מסחר ממונף הוא כלי בידי המשקיע להשיג רווחים גדולים בסכומי השקעה נמוכים מהערך האמיתי של ההשקעה. חשוב לזכור שכלי זה חושף את המשקיע להפסדים באותה המידה. מינוף גבוה מאפשר רווחים גבוהים אך גם להפסדים גדולים.