מזינים את העור: המאכלים שיסייעו לכם לטפל באסטמה של העור

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

מזינים את העור: המאכלים שיסייעו לכם לטפל באסטמה של העור

אטופיק דרמטיטיס או בשמה המקובל – אסטמה של העור, היא מחלת עור פופולרית ובפרט בקרב ילדים. אז כיצד ניתן בכל זאת להקל על המצב במעט באמצעות צריכת מזונות שונים? התשובות לפניכם.

רויטל מור

אטופיק דרמטיטיס או בשמה הנפוץ יותר – אסטמה של העור או אקזמה, היא אחת מבעיות העור השכיחות בילדות. היא נפוצה בקרב ילדים ותינוקות, בעיקר באלו שעד גיל שנתיים, אולם עלולה בהחלט להופיע גם כאלו גדולים יותר ואפילו בקרב מבוגרים. המחלה מתבטאת בפריחה, בגרד ובהופעת שלפוחיות על העור, אינה רציפה ומתאפיינת בתקופות של התפרצות ורגיעה בין התפרצויות.

בין 15%-20% מהילדים סובלים ממחלה זו אך יחד עם זאת, רבים מהם מחלימים ממנה בהתבגרותם. מקורה אינה ידוע ורבים הסובלים ממנה סובלים גם מאלרגיות שונות, וביניהן גם כאלו למזון המכיל את הגורמים שבתורם מביאים להתפרצות הפריחה.

בעוד שאסטמה של העור מאובחנת בשני מצבים שונים – מצב בו קיימת התפרצות פעילה של פריחה ומצב רגוע, בין ההתפרצויות, נדרשת גם התייחסות תזונתית שונה. במצב בו קיימת התפרצות יש לטפל בפריחה עצמה, ותזונה הכוללת מרכיבים אנטי דלקתיים תוכל לסייע להתמודד עם הדלקת המתפרצת. המצב בין התפרצויות מורכב יותר ובעל מרכיב אישי חזק. ככל שתכירו טוב יותר את תגובתו הספציפית של הגוף, כך תוכלו לזהות מתי המחלה מתפרצת והאם הדבר מתרחש בעקבות אכילת מאכלים מסוימים מהם תוכלו להימנע.

מה אומרת הרפואה המשלימה על תזונה מונעת בנושא אסטמה של העור?

הרפואה המשלימה רואה מצבים דלקתיים בעור ככאלו הנגרמים ממאכלים חמים שמעלים את רמת הלחות בעור ובגוף. לכן, ההמלצה היא להתרכז בעיקר בצריכת מזונות קרירים ונייטראלים: להימנע ממוצרי חלב, סוכר, מאכלים מטוגנים, דגים, קקאו, פירות הדר, בננות, קינמון וג'ינג'ר ולעבור למוצרי מזון אחרים, קרירים יותר: שיבולת שועל, כוסמת, קינואה, תירס, לחם שיפון, עוף, הודו, פטריות, מלפפונים, מלון, כרוב, ברוקולי, שעועית מש ואזוקי. ההמלצה הגורפת על פי שיטה זו היא להימנע ממזונות מטוגנים וצלויים ולהעדיף שיטות הכנה של בישול ואידוי במקום.

הגישה המערבית – הימנעות ממוצרים מזון המעוררים את המערכת האנטי דלקתית

לא רבים יודעים מהו המקור למחלה אך ישנן סיבות שונות שזוהו וביניהן הימצאותו של מרכיב גנטי הפוגע בשכבת העור החיצונית, מצבים של הזעת יתר וכן מצבים הדומים לכאלו אוטואימוניים בהם המערכת החיסונית מפעילה תהליכים שמסתיימים בהתפרצותה של אסטמה של העור. עקב כך, תזונה אנטי דלקתית היא המתאימה ביותר במקרה זה שכן היא מרגיעה את המערכת החיסונית ומונעת התפרצויות שווא הגורמות בתורן להתלקחות המחלה.

מזונות אנטי דלקתיים שיכולים לסייע כנגד התפרצויות המחלה כוללים דגים – ובעיקר כאלו העשירים באומגה 3 כדוגמת סלמון או מקרל, מזונות העשירים בפרוביוטיקה שתומכת בחיידקים המגינים גם על העור כמו יוגורט, כרוב כבוש או מרק מיסו, וכן מזונות הידועים כנלחמים בדלקות וביניהם קייל, תפוחים, דובדבנים או ברוקולי, למשל.

למצוא את האשמים בין התפרצויות

לעיתים קרובות, התפרצויות של אסטמה של העור בתינוקות הן תולדה של אלרגיה למזון מסוג מסוים ומכאן שמומלץ וחשוב למצוא את הגורמים אליהם התינוקות אלרגיים. לרוב כדאי להתחיל עם הורדת מוצרים הידועים כגורמים נפוצים לאטופיק דרמטיטיס מהתפריט: פירות הדר, חלב פרה, עגבניות, בוטנים, אגוזים, ביצים, חיטה, גזר, סלרי, תפוחים ירוקים, אגסים וסויה. התפרצות המחלה יכולה להופיע בין שש שעות ועד יממה לאחר אכילת המאכלים להם הילדים אלרגיים כך שיש להתאזר בסבלנות. מומלץ להוסיף רק סוג אחד מהמאכלים הללו, להמתין מעט ולבדוק כיצד הוספת כמויות קטנות ממנו משפיעות על העור.

דרך יעילה נוספת להתמודדות ולהקטנת ההתפרצויות הלא נעימות היא לחזק את העור באמצעות משחות וחומרים המרגיעים ומחזקים את העור: שיבולת שועל, קלנדולה, שמן מנטה וכמובן אלווורה. הוספת שיבולת שועל לאמבטיה, למשל, יכולה בהחלט לסייע בהרגעת העור. מנגד, רצוי להימנע משימוש בחומרים המכילים סולפטים, חומרי בישום ורכיבים פטרוכימיים אשר עלולים לגרות את העור.

לסיכום, אסטמה של העור הינה מחלת עור הנפוצה בפרט בקרב ילדים ותינוקות ומושפעת בין היתר גם מגורמים תזונתיים. הימנעות ממזונות שמעוררים תגובה אלרגית או התפרצות של המחלה מחד והקפדה על צריכת מזונות אנטי דלקתיים שתורמים ליכולת הגוף להתמודד עם המחלה מנגד, צפויים לעזור בהקטנת כמות ועוצמת ההתפרצויות.

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות