מיוחד: מ"מ ראש העיר ומחזיק תיק החינוך בעיריית רחובות, זהר בלום חושף תוכניות לימודיות לילדי רחובות, מספר בגלוי על הכישלון בחצרות המושבה, ומתגאה בפרס החינוך הארצי שקיבל לאחר 16 שנות כהונה כמחזיק תיק החינוך.
בלום שלא הכרתם!

מחר (רביעי) יחלו ללמוד 39,375 אלף תלמידות ותלמידים במערכת החינוך בעיר רחובות ב- 423 מוסדות חינוך. מדובר על גידול של ארבעה אחוז בשנה. 8,865 אלף ילדים בגני הילדים, 17,255 אלף תלמידים בחינוך היסודי 2,860 תלמידים יעלו לכיתה א'. 13,255 אלף תלמידים בחטיבות הביניים ובבתי הספר התיכוניים.

בין הטלפונים המרובים והישיבות האחרונות שוחחנו עם בלום במשרדו שמספר בהערצה על פרס החינוך הארצי שקיבלה לראשונה העיר רחובות: " זו פעם ראשונה בתולדות העיר רחובות שזכינו בפרס חינוך ארצי, בגלל הקורונה לא נערך טקס כפי שנערך בכל אירוע מרשים כזה אבל התבשרנו על כך בגאווה. אגב, התמודדנו הרבה פעמים אפילו עוד בימי ראשי הערים הקודמים, בתקופות כהונתם של מנהלי ומנהלות אגף החינוך בעבר, לשמחתי קיבלנו את הפרס אחרי עבודה קשה ומאומצת, בראש בראשונה של כל צוותי החינוך ועובדי אגף החינוך לרבות העומדת בראשם אפרת צוקרמן".
ספר קצת על הדרך הארוכה עד לקבלת הפרס.
"זו עבודה קשה ומאומצת של כל עובדי אגף החינוך, בראשם המנהלים, הגננות, הסייעות, זו עבודת שטח של שנים רבות של עשייה, רואים מהפכה! אתה רואה את זה גם בתחום הבגרויות, גם בתחום המצטיינים, וגם בייחודיות, הצלחנו לתפור חליפה לכל תלמיד ותלמידה על מנת שנוכל למצוא להם את הפתרונות פה בעיר רחובות".
איך אתם נערכים במערכת בצל הקורונה?
"אני מחלק את זה לשניים, יש את התחום הפדגוגי ויש גם את התחום הפיסי שהוא מאוד מאוד קשה. מאחר ואין תקציב מדינה זו השנה השנייה, אין לנו תקצוב מהמדינה לשיפוץ מוסדות החינוך שנמצאים באחריותה ובתחומה, התקציב לאחרונה אושר בממשלה אך לא אושר בכנסת אלא רק בנובמבר. למעשה כל התקציב שהושקע לטובת תחזוקת המבנים השנה מסתכם 34 מיליון שקלים מתקציב עיריית רחובות. אנחנו לא מחכים לתקצוב, מצד שני יש קייטנות שהמדינה חייבה אותנו לעשות, ועשינו אותן באהבה ובשמחה, זו הארכת שנת הלימודים בעצם עד סוף חודש יולי (בתי הספר של החופש הגדול), זה אומר שנותר לנו חודש אחד לתחזק את כל בתי הספר ואת כל גני הילדים. למרות זאת אנחנו משקיעים הרבה מאוד משאבים, בתכנים ובתחזוקה".
אחד המשברים שמתמודדים בלום ואגף החינוך הוא בשכונת חצרות המושבה.
"אחד המשברים שאנחנו עוברים הוא כל מה שקורה סביב נושא הבניה בשכונת חצרות המושבה שכרגע באתי משם. התושבים בעצם רואים בנו אשמים למרות שאנחנו בסה"כ השליחים של משרד החינוך, שתוקצבו על ידי המדינה (לעירייה יש דלתא של חמישה מיליון שקלים) לבניית בית ספר בשכונה בחודש יוני 2020 כאשר בחודש ספטמבר נפתחים הלימודים. חשוב שיבינו שאסור לי להתחיל לבנות בית ספר עד שאין לי הרשאה ממשרד החינוך, כי אם אני בונה משרד החינוך קונס אותנו, כבר הייתה לנו בעיה כזאת בעבר. יכולתי להתחיל לעבוד רק ביוני ולסיים 4,500 מטר בשנה. אין עיר במדינת ישראל שבנתה בית ספר בשטח 4,500 מטר בתוך שנה אחת. אז אתה לא מקבל תקציב, אתה צריך להיערך לשנת הלימודים הבאה. אני כבר מסתכל על שנת תשפ"ג, מה שצלחתי השנה, צלחתי. הבעיה שעדיין אין תקציב לבנות בתי ספר וגנים לשנה הבאה. יכול להיות מאוד שבקיץ הבא נפגש פה שוב עם אותה בעיה, עם חוסר של בתי ספר, של גנים, כל שנה זה קורה כי אין תקציב מדינה, אין סדר, בסוף היום התושב רואה בנו את האשמה למרות שזו לא האחריות הישירה של הרשות המקומית. הדוגמא הכי טובה היא גני הילדים בחצרות המושבה, היינו צריכים לבנות מבני קבע, אך מאחר ואין תקציב מדינה אנחנו לא יכולים לבנות. קנינו על חשבוננו גנים יבילים על מנת שנוכל לתת פתרון בשכונה ולהימנע מלהסיע ולטרטר את הילדים אל מחוץ לשכונה, כמו כל הרשויות שעושות. עשינו הכל כדי להשאיר את הילדים בשכונתם ובביתם והנה בא אלי בכל זאת הקבלן ואומר לי שהוא לא עומד בזה ושרק ביום חמישי הוא יביא את הכיתות".

לאחר שהקבלן לא עמד בלוח זמנים – "חוטפים" בלום וצוקרמן ביקורת מההורים.
"אז אומרים עלינו חסרי אחריות, אבל אנחנו באמת לא ישנים בלילה, לא ראש העיר, לא אפרת, לא כל אנשי הצוות, ובטח שלא אני, לא ישנים מתוך דאגה אמיתית למצוא פתרונות. אנחנו נעשה כל דבר אפשרי כדי לפתוח את השנה באפס תקלות".

בלום שעובד סביב השעון חושף את סדר יומו, וספק גדול אם רבים מאתנו היו מחזיקים מעמד.
בשעה חמש וחצי בבוקר אני במשרד שותה קפה, מתחיל לשלוח WhatsApp, לעיתים לאפרת, אם היא לא עונה אני שולח לה סימן שאלה, (אפרת מהנהנת בראשה עד כמה שהדברים נכונים א"ש) עובר על סדר היום ובמקביל אנשים והורים כבר מחכים לי בדלת משש בבוקר. קודם כל אני מקבל את כולם, מנסה לסייע במה שאפשר, הדלת שלי פתוחה וכולם יודעים את זה. מהמשרד אני יוצא לסיורים ובודק את השטח".
בעיה נוספת שאגף החינוך מתמודד אתה היא מחסור בכוח אדם של מטפלים.
"אחד הדברים שעומדים לנגד עינינו הוא גיוס עובדים, אנחנו פותחים שנה עם מחסור של 46 אנשי צוות חולים בבית ולאור כך אנחנו כל הזמן מגייסים אנשי צוות חלופיים".
תוך כדי דבריו של בלום, מציגה מנהלת האגף אפרת צוקרמן אפליקציית מעקב לסייעות: " אני כל יום רואה מי חסרה ומי לא, למי מצאו סידור עבודה ופתרון. אנחנו צופים לחוסרים גדולים מאוד".
בלום : "בוא נזכור שכל חולה כזאת, אם היא פגשה את אחת החברות הסייעות, היא מכניסה גם אותה לבידוד, שרשרת ההדבקה לא פוסחת על אף אחד מאתנו. בעקבות המצב, עיריית רחובות קיבלה החלטה שכל סייעת שלא תחוסן או כל עובד שלא התחסן ילך להיבדק כל 72 שעות".

"השנה אנחנו נסיים את בניית בית ספר קריית החינוך החמישית הממלכתית בעיר ע"ש רון ארד, כ- 6,000 מטר מרובע, זהו פרויקט דגל. זו תהיה קריית החינוך הכי יפה בעיר. רון ארד יהיה בסגנון חדשני של הייטק היי, בנינו את בית ספר עץ חיים – ממ"ח, ואחד הדברים המשמעותיים שהעיר רחובות עושה הוא הטיפול במוסדות החינוך הוותיקים שלנו בעיר. בבית ספר דה שליט, הרסנו חלק מהמבנים הישנים והקמנו 5,400 מטר מרובע בניה חדשה, כך נטפל בכל בתי הספר הוותיקים, עשינו את זה בקציר שהרסנו ובנינו, בשפרינצק נעשה את זה בקרוב, עשינו את זה בסמילנסקי, נעשה את זה גם בוויצמן, לפני כשבע שנים עשינו את צביה ונעשה את כל השאר והכל בבניה חדשנית עם כיתות שיתאמו את 2021. היום כמעט בכל בתי הספר יש כיתות אם 21 או כיתות החלה. אלה כיתות ייחודיות שבנויות אחרת, מתוקצבות אחרת, כל כיתה מושקעת בעשרות אלפי שקלים עם פינות שהייה ומה שצריך, גם מבחינת הנגשה, יש כמעט בכולם, אנחנו בונים עכשיו פירים של מעליות בבתי ספר, עכשיו סיימנו בניית שלוש מעליות בבתי הספר – מדעים, רון ארד ונתיבות משה. בבית הספר בן צבי כרגע מטפלים ובונים את ההנגשה".

מסתמן שיש ביקוש מצד הורים רבים להירשם לחינוך המיוחד.
"הרמנו את הדגל של החינוך המיוחד למרות שביתת הפסיכולוגים. משרד החינוך לא היה מודע שיש עלייה משמעותית ברמה הארצית של מספר הילדים התקשורתיים. בחודש יוני התברר לנו שיש לנו בין שמונה לעשרה גני ילדים שאנחנו צריכים לפתוח כי משרד החינוך לא עדכן את אגף הבינוי שלו שצריך לבנות פה גני חינוך מיוחד. מדובר על מגמה ארצית שלא פוסחת עלינו, השירותים, היחס שמקבלים ההורים והתלמידים במסגרות החינוך המיוחד הם מצוינים ונוצר מצב שהורים ממש מבקשים ודוחפים לשם את ילדיהם. פתחנו השנה שמונה גני ילדים. אחד המשברים הגדולים הוא המחסור במטפלים פרא רפואיים, אנחנו צריכים לקבל מטפלים על פי חוק ואנחנו ל מקבלים. פנינו, ראש העיר ואני לשרת החינוך וטרם נענינו".

"בשנת הקורונה שהתלמידים למדו ברובם מבתיהם, ראינו, ראש העיר, אני ואנשי החינוך, שאחד הדברים הבעייתיים הם אמצעי הקצה. אני שמח להגיד שבראשון לספטמבר עיריית רחובות ומשרד החינוך ציידנו את בתי הספר בשבעה מיליון שקלים. רכשנו מחשבים, טאבלטים, תקשורת – חיברנו כמעט שמונים אחוז מבתי הספר בסיב אופטי שהעירייה פרסה בעיר, זה האינטרנט הכי מהיר שיש".

בלום: "כחלק אסטרטגי שלקחנו על עצמינו, ראש העיר ואנחנו, הוא שנדע שיום אחרי הקורונה מערכת החינוך תיראה אחרת ואנחנו, רחובות רוצים להיות המובילים בזה. הרי כבר היום המערכת בנויה אחרת, התברר שלא חייבים להיות שישה ימים בבית ספר, אפשר לעשות את זה גם בחמישה ימים ויום אחד למידה מרחוק. אפשר גם למידה קבוצתית, אפשר גם לא ללמוד בבתי הספר. היום מדברים על זה שהלמידה מתרחשת בכל מקום. היעד שלנו, של אפרת ושלי, שבשנת תשפ"ד רחובות תהיה עיר אוניברסיטאית. מה זה אומר? שכל ילד ירשם באמת בחטיבה המתאימה לו, לכל בית ספר תהיה המגמה ייחודית המאפיינת אותו ולשם לימוד המגמה הספציפית הזאת התלמיד יצטרך להגיע וללמוד את השמונה שעות האלה. יש לנו שילובים מדהימים בחינוך, כבר עושים את זה בשיעורי מוסיקה, יש לנו מנהלים שבאמת כל הזמן מחפשים את הדבר החדשני, אתה רואה את זה".

מכל העבודה הסיזיפית והמקרים שאתה נתקל בהם, יש איזה מקרה שלא תשכח?
אפרת ביקשה להגיב בשמו: " כל דבר נוגע לזהר, הוא לוקח ללב כל דבר, אין דבר שהוא מעביר הלאה, על כל ענין הוא מתקשר אלי ואומר 'האבא הזה בכה אצלי, חייבים לעזור לו…', והאבא ההוא עם הבעיה ההיא חייבים לעשות משהו…".
בלום " היום בבוקר, אני מדבר עם אפרת בשעה שש ומשהו ופתאום אני רואה זוג בחוץ, ובאמת ישבתי איתם, שמעתי את הסיפור שלהם והזלתי דמעה…אני לא יכול… (נזכר בלום ונעצר א"ש), אף אחד לא יכול להיות אדיש לסיפורי חיים לא קלים…".
בלום מוסיף: "אחד הנושאים שמאוד קרובים לליבי הם מסגרות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים. להורים קשה, אנחנו נעשה הכל בכדי לפתור את הבעיות. יום אחד נודע לי שהולכים לסגור את הצהרונים שלהם בבית ספר עידוד כי אין עובדי רווחה שיעשו את זה. אמרתי להם שלא מקובל עלי, אם צריך נביא סייעות של גני ילדים וזה יפתח. גם ככה קשה להם…אצלי זה לא יקרה, העיר שלנו קולטת לחינוך המיוחד מ- 29 רשויות מקומיות, יש לנו 60 גני חינוך מיוחד בעיר. אנחנו העיר היחידה שמספקת שתי סייעות לכיתת חינוך מיוחד בבתי הספר כאשר המדינה מתקצבת רק סייעת אחת".

מה פרויקט הדגל שלך לשנה החדשה?
"קודם כל להחזיר את הלימודים שגרה, ללימודים סדירים. אם אתה שואל אותי, אני חושב שלא צריכים לפתוח את שנת הלימודים בראשון לספטמבר. הפחד שלי נובע מהסיבה שעדיין לא כולם עברו זמן סביר מהחיסונים. אני חושב שהשישה ימים האלה מיותרים, זה סתם יגרום לטלטלה במערכת, וגם יבלבל את ילדי הגן. הרי לילד מגן טרום חובה לוקח שלושה ארבעה ימים להסתגל והוא כבר נכנס לראש השנה, הוא חוזר- יש לו יומיים כיפור ואז הוא נכנס לעוד שמונה ימים של חג סוכות. ורק אח"כ בעצם מתחילים את השנה, זה גורם לטירוף מערכות".
מנהלת האגף אפרת צוקרמן: " לצד השמירה על שגרה במהלך שנת הלימודים והלמידה הרציפה, חייבים להתייחס למצב הרגשי והחברתי של התלמידים. צריך לזכור שגם התלמידים וגם הצוותים עברו שנה או שנה וחצי מאוד לא פשוטות. לכן יש לנו תוכניות דגל שמטרתן לפתח את החוסן האישי גם של התלמידים וגם של המורים. אנחנו יוצאים בתוכנית מערכתית, עירונית יישובית בנושא חוסן נקראת "מישהו לצעוד אתו". לדוגמא- כל גני החובה יקבלו צמידים עם צבעים שונים, כאשר כל צבע יסמן רגש, ילד בא בבוקר ושם את הצבע האדום שמשמעותו כעס. הגננת עורכת שיחה בבוקר עם הילד ושואלת מדוע אדום, הגננת תקיים דו שיח עם הילדים מתוך הנחה שיש לה כבר מידע על הרגשות שלו. כיתות ד'- ט' (חטיבות הביניים) יעסקו בתוכנית "חרם לא בכיתה שלי", בכל הכיתות נתלו כבר פלקטים, הילדים יכינו אמנה כיתתית שכבתית, וכל תלמיד יחתום על האמנה. בנוסף, תלמידי כיתות ז' עד י"ב ישתמשו באפליקציית SafeSchool שרכשנו עבורם. עיריית רחובות תתקצב 100 אחוז בפרויקט ספרי פיג'מות ועוד".
להלן פירוט תכניות ופרויקטים ייחודים שיתחילו בשנת הלימודים הקרובה:
סל תרבות ארצי מגיל הגן וכיתה י"ב- תכנית שמוביל משרד החינוך שנועדה לחשוף את התלמידים מגיל הגן ועד סוף התיכון לתרבות, אמנות, תיאטרון, מחול, מוסיקה, קולנוע, ספרות ועוד. החשיפה לתחומי האמנות השונים יאפשרו לתלמידים הצעירים להרחיב אופקים, לטפח חשיבה יצירתית, לפתח כישורים, לעודד סובלנות וקשב לזולת תוך יצירת תשתית תרבותית משותפת. התכנית מסובסדת ע"י משרד החינוך והרשות המקומית.
פיננצ׳יק לכיתות ב'- תכנית חינוכית ייחודית, המקנה ידע תיאורטי, אסטרטגיות למידה וכלים מעשיים, המסייעים לתלמידים הצעירים לפתח אינטליגנציה פיננסית ולקבל החלטות מושכלות כבר מגיל צעיר. התכנית משלבת מגוון משחקי אסטרטגיה וטקטיקה פיננסיים להעשרת הלומדים: משחקי לוח, משחקי כרטיסים, משחקי מחשב ואפליקציות, כולם משחקים מקוריים אשר פותחו במיוחד לתכנית זאת.

סיורים אודות העיר רחובות לכיתות ד'-ה'- בשנה הקרובה תלמידי כיתות ד' וה' ילמדו להכיר את העיר רחובות מקרוב ודרך הרגליים באמצעות סיורים עירוניים חווייתיים ומגוונים. ביוזמה משותפת על הנהגת ההורים ובהפקת החברה העירונית תלמידי כיתות ד' יצאו למסע אל לב המושבה ותלמידי כיתות ה' ילמדו להכיר את העיר מחדש!
ביומימקרי לכיתות ה'- במסגרת תכנית זו התלמידים יתנסו בתהליך טכנולוגי המשלב חקר וגילוי של הסביבה והטבע. התכנית תעודד את התלמידים לפתח חשיבה טכנולוגית וחשיבה מופשטת לצורך חיבור בין הגילויים שבטבע לפתרון בעיות וצרכים אנושיים. לאורך השנה, התלמידים יפתחו מוצר חדש בהשראת הטבע, יקבלו גישה למאגר ידע ביומימטי הבלעדי לתעשיידע.
לימודי בינה מלאכותית (AI) לכיתות ז'- חקר תחום הבינה המלאכותית הינו בין המרתקים והחשובים ביותר בשנים האחרונות. הבינה המלאכותית מחוללת השפעה גדולה בכל תחומי חיינו, רפואה, בנקאות ופיננסים, הגנה וביטחון, מכירות, שירות לקוחות ועוד. במסגרת התכנית החדשה, התלמידים הצעירים יכירו וילמדו את התחום, יתנסו בלימוד מכונה ויישומי AI, יפתחו אוריינות דיגיטלית ויעברו הכנה והכשרה פרקטית לאתגרי העולם המשתנה.
SafeSchool- אגף החינוך והנוער רכש מנוי שנתי לכל חטיבות הביניים והתיכונים בעיר המאפשר גישה למאות הרצאות, הצגות ושיעורים מקוונים לשמירה על אקלים חינוכי חיובי וסביבה בטוחה. בתכנית מגוון רחב של תכנים, ביניהם: מניעת אלימות ברשת, הקניית מיומנות דיגיטליות, מודעות לסיכון שבצריכת סמים ואלכוהול, חינוך למיניות בריאה וחיובית, מיינדפולנס, פסיכולוגיה חיובית ועוד. בנוסף, התוכנית מאפשרת להנהלת בית הספר לקבל תמונת מצב עדכנית על פוטנציאל החשיפה להתנהגויות מסוכנות בכל שכבה.
מה לגבי העתיד הפוליטי: "כל כולי כעת עסוק המערכת החינוך של ילדי העיר, לגבי העתיד ימים יגידו".

חדשות רחובות ניוז