זה לא פשוט להיות סטודנט בישראל ובעיקר, במקרים בהם אין להורים את האפשרות לסייע במימון שכר הלימוד. סטודנטים אשר אינם מתגוררים בבית ההורים, מוצאים את עצמם מתמודדים עם קשיים כלכליים אף יותר מורכבים – כאשר, בנוסף להוצאות שכר הלימוד, הם צריכים לממן גם שכר דירה והוצאות מחייה. עכשיו, לשלב עבודה עם לימודים לתואר, זה לא פשוט – בעיקר לא בשנת הלימודים הראשונה, אשר מצריכה השקעה גדולה במיוחד (ודבר זה נחשב לנכון עבור כל הפקולטות, גם עבור מי שמחליט ללמוד מקצועות הנחשבים למורכבים יותר כמו מחשבים או הנדסה וגם עבור מי שעושה תואר בתקשורת או מדע המדינה).
אז מה ניתן לעשות? ואיך בכל זאת אפשר לממן לפחות 3 שנים של לימודים לתואר? ובכן, להלן מספר טיפים אשר יכולים לסייע במטרה:
מלגות רבותיי מלגות
יש לא מעט גופים אשר מעניקים מלגות לסטודנטים. כחלק מכך, הדבר הראשון שכדאי ומומלץ לעשות זה לערוך היכרות עם כל אותם הגופים ועם המלגות אותן הם מציעים – יש לבדוק מהם התנאים לקבלת כל אחת מאותן המלגות ולוודא שאכן קיימת התאמה.
ההמלצה היא כמובן להגיש בקשות לכמה שיותר מלגות רלוונטיות – בשביל להעלות את הסיכויים שהבקשות (לפחות בחלק מהמקרים) אכן יתקבלו.
עכשיו, כאן חשוב לציין שיש מלגות אשר אינן מצריכות מהסטודנטים לנקוט בשום פעולה, מלבד הגשת הבקשה ואולי צירוף של מסמכים רלוונטיים. לעומת זאת, יש מלגות אשר בכדי לקבל אותן הסטודנטים מתבקשים לעסוק בפעילות התנדבות כזאת או אחרת כמו לחנוך ילדים צעירים – ההמלצה היא כמובן לבדוק את 2 הסוגים (יש לא מעט סטודנטים שהצליחו לממן את רוב שכר הלימוד רק מאותן מלגות).
לשלב לימודים ועבודה במשרה מלאה
סטודנטים לעתיד אשר יודעים שהם חייבים לשלב ביחד עם הלימודים האקדמאיים עבודה במשרה מלאה (או לפחות שלושת רבעי משרה), יכולים לחפש מסגרות לימוד אשר מאפשרות זאת – לדוגמא, יש מסגרות המציעות לימודי ערב, או לימודים יום או יומיים בשבוע – כאשר, במקרים רבים, כחלק מכך, לימודי התואר יתפרשו על פני תקופת זמן מעט יותר ארוכה – נניח 4 או 4 וחצי שנים במקום 3. בכל מקרה, האפשרות הזאת, בהחלט יכולה להתאים ללא מעט סטודנטים, מכיוון שזאת בעצם האפשרות היחידה שלהם להשלים תואר.
לשלב עבודות במשרה חלקית או משמרות
יש לא מעט משרות סטודנטים הטומנות בחובן פוטנציאל השתכרות נאה – כמו מלצרות וברמנות שהן משרות בהם ניתן להרוויח גם טיפים מלבד המשכורת.
במקרים רבים, הדרישה תהיה רק לעבודה בערבים או אחרי הצהריים ומספר המשמרות יכול להשתנות – כך שבשבועות לחוצים בלימודים ניתן לקחת פחות משמרות ובשבועות פנויים לקחת כמות גדולה יותר של משמרות.
גם עבודות כמו בייביסיטר או שיעורים פרטיים, יכולים להשתלב בצורה טובה עם לוחות הזמנים של הסטודנטים.
לדחות את הלימודים בשנה
אם אחרי שעשיתם חישובים כלכליים הגעתם למסקנה שלא משנה מה תעשו, אין לכם אפשרות לממן את הלימודים והמחייה, חשוב שלא תרימו ידיים ותוותרו אלא תשקלו את האפשרות לדחות את הלימודים בשנה (או אפילו בסמסטר). אבל את השנה המדוברת, כדאי לנצל על מנת לעבוד כמה שיותר ולחסוך כסף – כאשר, סכום הכסף הזה ישמש למעשה להוצאות שכר הלימוד והמחייה.
לסיכום, זה אומנם נכון שסטודנטים לרפואה ימצאו כנראה פחות זמן לעבודה במהלך הלימודים בהשוואה לסטודנטים בחוג של מדע המדינה או תקשורת. יחד עם זאת, עם קצת יצירתיות ונכונות, ניתן להצליח במשימה ולעבור את התקופה בהצלחה – ותוך שמירה על רמת חיים סבירה.
צילום:freepik