
בנתונים חדשים של האגודה למחלמה בסרטן ושל משרד הבריאות נמצא כי באזור רחובות קיימים אחוזים גבוהים מהממוצע של חולים בסרטן הערמונית המהווה גם את הגורם הראשון לתמותה בקרב גברים. במשרד הבריאות מבקשים לא להיכנס לפניקה: "מדובר בנתונים תיאורתיים, רק מחקר ייעודי, אנליטי, אשר יאסוף נתונים לגבי חשיפות רלוונטיות ברמת הפרט יוכל לתת מענה ברור יותר להבדלים בתחלואה בין האזורים בישראל ".
האגודה למלחמה בסרטן פרסמה היום (שני) בשיתוף משרד הבריאות נתונים דרמטיים חדשים על מחלת הסרטן בישראל בהקשר למקום מגורים. הנתונים התפרסו במסגרת ההכרזה על מבצע "הקש בדלת" שיפתח ברחבי הארץ בתאריך ה-15 באוקטובר, למען קידום המאבק במחלות הסרטן.
על פי התוצאות סוג הסרטן השכיח ביותר אצל גברים, סרטן הערמונית, המהווה גם את הגורם הראשון לתמותה בקרב גברים, נמדדה תחלואה גבוהה מהצפוי בכל תקופות הזמן. תחלואה גבוהה נצפתה באזור רחובות כאשר עודף התחלואה נע בין 7%-24%, באשקלון 12%-15%, ובתל אביב נצפתה תחלואה גבוהה מהצפוי בשתי תקופות זמן – 8%-122%.
באשר לסוגי הסרטן, גם כאן הנתונים משרטטים קשר מדאיג בין שיעור ההסתברות לחלות בסוגי סרטן מסוימים לבין המגורים בערים גדולות בארץ: בקטגוריית סרטן חודרני מכל הסוגים, כאשר התאים הסרטניים מצליחים להתפשט לאברים אחרים (גרורות), נמצאה תחלואה גבוהה מהצפוי בכל תקופות הזמן: בחיפה, בקרב נשים וגברים עודף התחלואה נע בין 9%-14%, באשקלון עודף התחלואה נע בין 6%-9% וברחובות אצל גברים 5%,
למרות הנתונים המדאיגים, פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות המדווחת על הנתונים המעודכנים של הרישום הלאומי לסרטן, ביקשה למנוע חרדה. "הנתונים הם תיאורטיים. אין אפשרות להסיק מהם לגבי קשר ישיר בין זיהום סביבתי לבין התחלואה בסרטן, בפרט שרק סרטן הריאה ובמידה מסוימת גם סרטן כיס השתן נחשבים כקשורים לזיהום אוויר סביבתי", היא הסבירה, "הממצאים יכולים לנבוע משורת גורמים לגביהם אין בידינו פרטים, כמו התנהגויות בריאות למשל, עישון או ביצוע של בדיקות סינון לגילוי מוקדם של סרטן וגורמי סיכון אישיים, גנטיים ותעסוקתיים. רק מחקר ייעודי, אנליטי, אשר יאסוף נתונים לגבי חשיפות רלוונטיות ברמת הפרט יוכל לתת מענה ברור יותר להבדלים בתחלואה בין הנפות"
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, ציינה כי לרגל פתיחת מבצע הקש בדלת: "פעילות האגודה מתאפשרת הודות לתרומות הציבור, כעיקרון וללא מימון משרד ממשלתי כלשהו. בזכות תרומות הציבור אנו יכולים לממן מחקרים ישראליים בתחום הסרטן, להעניק סיוע כספי ראשוני למשפחות של חולים נזקקים, להפעיל מרכזי תמיכה לחולי סרטן ועוד".