התמכרות לטלפונים – המכה של המאה ה-21

ofir

בספרו הקלאסי של ג'ורג' אורוול "1984" מתוארת מציאות דיסטופית, בה ישנה דמות השלטת על הכל בשם "האח הגדול" (מתוכו נלקח השם לתוכנית הריאליטי המפורסמת). הסיסמה החוזרת רבות בספר היא "האח הגדול עינו פקוחה" כאשר לכל אזרח יש בבית מסך, דרכו השלטון צופה בו ובמעשיו, ומאזין לכל מה שהוא אומר.
לפעמים זה מטורף לחשוב כמה אורוול חזה את המציאות באופן מסוים, ואכן היום אנחנו סובלים מהתמכרות לטלפונים, ומסתובבים מרצוננו החופשי עם מכשירים קטנים בכיס שיכולים להגיד איפה אנחנו נמצאים בכל רגע נתון, והאלגוריתמים של גוגל והרשתות החברתיות יכולים להגיד מה אנחנו חושבים, ואף לחזות מה נעשה.

התמכרות לטלפונים בקרב צעירים

כל דור נוהג לשאול מה נהיה מהדור שלפניו, ולומר שבתקופתו דברים נראו אחרת. ההתפתחות הטכנולוגית בעשרים השנים האחרונות הייתה כל כך מהירה ומועצמת, שאכן ילדים שנולדו ב-20 השנים האלה נולדו למציאות אחרת לחלוטין מן הדור שלפניהם. בני הנוער של היום מבלים רבות מול מסכי הטלפון, ודרכו צורכים את התרבות והפנאי שלהם, ואת רוב חיי החברה שלהם ברשתות החברתיות השונות (פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק וכדומה). מכיוון שתופעת הטלפונים הסלולריים היא תופעה חדשה יחסית בקנה מידה היסטורי, אין לנו איך לדעת מה הן ההשפעות ארוכות הטווח של הדבר הזה.

כן ניתן לומר שבני הנוער של היום הם דור חרד יותר, שסובל לעתים קרובות מבדידות ומצוקה, וניתן לראות לכך קשר ברור להתמכרות לטלפונים. בשנים האחרונות הגיע לעולם מושג חדש: FOMO – Fear of missing out, והוא בעצם פחד מלפספס אפשרויות. כאשר בני נוער רואים את החברים שלהם מעלים בסטורי באינסטגרם את ארוחת הבוקר המושקעת שלהם, או את המפגש החברתי שלהם, או את המסיבה הכיפית שהם היו בה, בני נוער הצופים בזה יכולים לחוש חרדה וחוסר סיפוק מן החיים שלהם. הם חושבים לעצמם – "איך הם נהנים עכשיו, איך החיים שלהם יפים ומלאים, למה החיים שלי לא נראים ככה?". זוהי תופעה קשה ונרחבת בקרב רבים מבני הנוער. הדרך להילחם בזה היא להסביר לבני הנוער שהחיים שהם רואים ברשתות החברתיות הם לא החיים האמיתיים, אלו הם רק מקבץ רגעים מתוך יום שלם ורגיל לחלוטין, שיש בו גם רגעים "מתים" ויומיומיים.

השפעות התמכרות לטלפונים על הכביש

התמכרות לטלפונים הביאה איתה מכה נוספת שמורגשת בכביש. מאז כניסת הטכנולוגיה לחיינו חלה עליה חדה בכמות תאונות הדרכים הנגרמות בגלל היסח דעת סלולרי בנהיגה.

השימוש בטלפונים סלולריים והתמכרות למסכים מפעילים עלינו לחץ להיות בזמינות מלאה כמעט כל הזמן, ומסיחים את תשומת ליבנו בזמן הנהיגה.

גם אם אתם מרגישים אחראים בנהיגה ולרוב מצליחים להתנתק מהנייד, הנתונים הכואבים מצביעים על בעיה רחבה שפוגעת בכולנו, ברמה כזאת או אחרת. יותר ויותר תאונות נגרמות בשל חוסר תשומת לב של שבריר שניה והמחיר יקר במיוחד. למעשה, התחושה השקרית שאנו יכולים לשלוט בדחף להציץ בנייד בזמן הנהיגה היא המסוכנת מכל. לכן, עלינו להשאיר את שיקול דעתנו בצד ולפנות לפתרון יעיל נגד הפיתוי להתעסק בנייד במהלך הנהיגה.

על מנת לפתור תופעה זו, ישנה אפליקציה לחסימת הודעות בנהיגה, המנטרלת אפליקציות מסיחות דעת ואת האפשרות לקבל הודעות בזמן הנהיגה. מערכת חכמה זאת מסוגלת לזהות את הנייד של הנהג (בלבד) ומאפשרת שימוש בתוכנת ניווט לצד קבלת שיחות. בשונה מאפליקציות רבות, המערכת החכמה של SaverOne נכנסת למצב הגנה באופן אוטומטי ואינה משאירה את שיקול הדעת לנהגים על מנת שנוכל להתרכז בכביש ולהיות מושקעים בנהיגה והולכי הרגל הסובבים אותנו באופן מוחלט.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עקבו אחרינו

כתבות אחרונות