במרבית המשפחות המודרניות, מטפלת סיעודית היא לא שאלה של האם, אלא שאלה של מתי. כולנו מזדקנים, ותוחלת החיים אולי כבר לא מתארכת מאוד, אבל היא כבר ארוכה למדי. זה נורמלי לגמרי להגיע לגיל שמונים, ואצל משפחות רבות גם גיל תשעים ואף מעבר זה לא דבר נדיר. גנטיקה, איכות חיים, טיפולים רפואיים לאורך השנים, מי יודע, ככל הנראה שילוב גורמים שמאפשר לאנשים להאריך חיים עוד ועוד, ושיהיה לנו עד מאה כעשרים.
ובכל זאת, רובנו, כשאנו מתקרבים למאה, אנחנו לא בדיוק כעשרים, וקצת עזרה לא תזיק לנו. לעיתים העזרה הזו היא ממש חיונית, ואין שאלה – צריך עזרה מבחוץ, מישהו שיכול לתמוך.
במה עוזרת המטפלת הסיעודית?
מטפלת סיעודית עוזרת בהרבה מאוד דברים!
- בישול ארוחות – דבר מאתגר, שדורש לרוב שהיה ארוכה על הרגליים והתעסקות עם הרבה פרטים, מה שיכול לאתגר ולעייף אדם מבוגר וקשיש
- כביסה – ממש כמו בישול, פעולה מאתגרת שדורשת עבודה פיסית.
- האכלה – במצבים רבים, נעים או לא נעים, צריך עזרה באכילה. אי אפשר שלא לאכול, ואם אי אפשר לעשות זאת לבד, חייבים מישהו שיעזור.
- טיפולים שונים – בין אם החלפה של חיתול או קטטר, ובין אם בדיקות שונות כמו בדיקות ל"ד יומיות, המטפלת הסיעודית יכולה, בהתאם להכשרתה כמובן, לבצע פעולות חיוניות אלו במידת הצורך.
- ליווי ביציאה מן הבית – קשישים רבים חוששים לצאת לבד. הם חוששים מנפילה, חוששים מהתנועה המהירה סביבם, ולעיתים אפילו מהאנשים. יציאה מהבית חיונית לא רק לביצוע פעולות רבות כמו קניות או הגעה למרפאות לבדיקות וטיפולים, אלא גם חיונית לשמירה על איכות החיים והמצב הנפשי, לכן חשוב שהמטפלת תצא פעמים רבות עם הקשיש או הקשישה לטיולים
מטפלת ישראלית או זרה?
מטפלת ישראלית מדברת עברית, ומדובר ביתרון משמעותי. אי אפשר לצפות מאדם מבוגר להתחיל ללמוד שפה חדשה לעת זקנה, והמטפלות הזרות לרוב, בטח בחודשים הראשונים, לא מדברות עברית כלל. מטפלת שמדברת את השפה זה יתרון עצום אם כך, אבל הוא עולה כסף. היתרונות לא נגמרים שם – עובדת ישראלית עברה הכשרה במוסדות הישראלים, מוסדות ברמה גבוהה, ואילו מרבית המטפלות הזרות עברו הכשרה ממוצעת אם בכלל.
עובדת זרה או עובדת ישראלית, חשוב מאוד שתדעו את כל הפרטים לגבי גמלת סיעוד. גמלת הסיעוד היא בעצם תקציב שמגיע לפי חוק מהביטוח הלאומי, בהתאם לתנאים שונים שמוכתבים בחוק הנ"ל, ולפני שאתם מעסיקים עזרה לקשיש, חשוב לבדוק מה מגיע לכם.