שיא בצפי התחלות בנייה ברחובות: יותר מפי שלושה מהשיעור הממוצע
עיריית רחובות חושפת נתונים המצביעים על זינוק משמעותי בתחום התחלות הבנייה בעיר, כשמגמת הזינוק ניכרת כבר בשנה זו, 2025, כשהעיר רושמת עלייה חדה, וצפויה להגיע לכ-2500-2000 יחידות דיור, עם צפי אופטימי להתחלות בנייה בהיקף חסר תקדים בשנת 2026, של כ-3,500 יחידות דיור – יותר מפי שלושה מהממוצע השנתי בעיר.
מדובר בזינוק משמעותי, שמגיע דווקא על רקע תקופה מאתגרת לענף הבנייה בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל', שהביאה עמה מחסור בעובדים, בעיקר בשל הפסקת עבודת הפועלים הפלסטיניים וכן עיכובים באספקת חומרי בנייה כתוצאה ממשברים בתעבורה הימית העולמית, אתגרים שגרמו לירידה חדה בשנת 2024 – ל-822 דירות בלבד.
ההתאוששות המהירה נרשמה בזכות מדיניות נחושה בה נוקטת עיריית רחובות, בהובלת ראש העיר ומחזיק תיק ההנדסה מתן דיל, ובאמצעות מינהל ההנדסה. מדיניות זו כוללת הפחתת חסמים, דיוק ההנחיות המרחביות, שיתוף פעולה שוטף עם קבלנים ויזמים, ושקיפות מלאה בתהליכים התכנוניים – מה שהוביל לזינוק המרשים בהתחלות הבנייה הצפויות.
במסגרת שיתוף הפעולה הפורה, בין העירייה לבין "ארגון הקבלנים והבונים רחובות והסביבה", מתקיימות פגישות עבודה שוטפות באופן תדיר, כשלאחרונה התקיימה פגישה משמעותית במיוחד, שנועדה לחדד ולפשט את ההנחיות המרחביות העירוניות, ובמסגרתה נערכה סקירה וניתנו הערות הדדיות אשר הובילו לנוסח הנחיות חדש, בהיר ומדויק יותר – שמהווה תשתית משותפת לעבודה אפקטיבית. בפגישה, שהתקיימה בין מינהל ההנדסה, בהובלת ראש העיר, מתן דיל ומהנדסת העיר, דלית הראל, יחד עם מנהל אגף רישוי ותכנון, אדר' רועי פרייבורן לבין יו"ר "ארגון הקבלנים והבונים רחובות והסביבה", חטיב מוראד, וקבלנים וותיקים נוספים החברים בארגון, עמדו הנוכחים על טיב הבנייה בעיר והתאמתה לסטנדרטי בנייה מודרניים ובהתאמה לתקנים והוראות החוק.
ההנחיות יובאו לדיון במסגרת ועדת המשנה לתכנון ובנייה שתתכנס השבוע, ביום רביעי, 28.5, יחד עם הערות הציבור שהתקבלו, כשלאחריה תיפתח האפשרות להערות ציבור נוספות עד לתאריך ה-10.6.
יו"ר "אירגון הקבלנים והבונים רחובות והסביבה", חטיב מוראד: "השקיפות ושיתוף הפעולה עם העירייה יוצרים סביבה תכנונית ברורה ומדויקת. ההקפדה על סטנדרטים גבוהים מייצרת איכות בנייה, שמובילה ישירות לאיכות חיים גבוהה".
כשנשאל כיצד מתבטא שיתוף הפעולה עם העירייה ועם מנהל ההנדסה בפרט, הסביר: "אנחנו מדברים ישיר, נפגשים מתי שרק מבקשים ויש לנו נציגים בוועדת תכנון ערים וועדת משנה כל חודש. הקשר הוא מאד טוב והוא מסייע לנו מאד, כל קבלן שבונה ויש לו תקלה או בעיה, יש לו גם אל מי לפנות ולקבל מענה. אנחנו ארגון ייצוגי ורשמי ואנחנו תחת התאחדות בוני הארץ הארצי, אנחנו מייצגים את כלל הקבלנים בארץ ובאזור רחובות והסביבה".
שיפור בתהליכי העבודה המשותפים
ראש העיר ומחזיק תיק ההנדסה מתן דיל מסביר על התהליך: "מתחילת הקדנציה הצבנו כמטרה הורדה של חסמים בירוקרטיים שעמדו בפני הקבלנים והיזמים. אנו נמצאים כעת בעיצומו של תהליך, של יצירת מבנה ארגוני חדש למינהל הנדסה, לרבות הקמת מינהלת 'ממ"ד לכל תושב' וקליטת עובדים נוספים למערכת. כל זאת במטרה לשפר את השירות לתושב ולהגשים את החזון התכנוני אליו אנחנו מכוונים. הפעילות העצימה שלנו בנושא זה, לצד שיפור תהליכי העבודה המשותפים, מאפשרת לנו בנייה בהיקפים משמעותיים בכל רחבי העיר, תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים באיכות הבנייה. בצד הגידול בהתחלות הבנייה וההתחדשות העירונית ברחובות, אנחנו מובילים לראשונה תוכנית מתאר עירונית כוללת. התוכנית תבחן את ההשפעות של הבנייה החדשה על כלל מערכות העיר – התחבורה, התשתיות, החינוך, והקהילה – ותתווה כיוונים להתפתחות מאוזנת ואחראית של רחובות".
"אנחנו מאמינים בפינוי-בינוי ובהתחדשות עירונית – אלה מנועי צמיחה חשובים – אך חשוב לא פחות לעשות זאת מתוך ראייה ארוכת טווח, בתכנון מדויק, שמתחשב בצרכים האמיתיים של התושבים ובעומסים שהעיר יכולה לשאת" הוסיף דיל. "לכן, אנחנו פועלים בהתאם להנחיות המרחביות ולמדיניות המתגבשת, גם אם לעיתים הן נתפסות כחסם. מטרתנו אינה לעצור את הפיתוח, אלא להבטיח שהוא יתבצע באחריות, מתוך שיקול דעת, כך שנוכל להבטיח איכות חיים גבוהה לאורך זמן לכל תושבי העיר".
שותפות אמיצה עם היזמים – מפתח להצלחה
מהנדסת העיר, דלית הראל: "באמצעות עבודה מאומצת של אנשי מינהל ההנדסה, ביצענו דיוק וטיוב של ההנחיות המרחביות של רחובות. בפגישה שקיימנו עם ארגון הקבלנים והבונים רחובות והסביבה, הקשבנו להערות והארות בכדי שנוכל להכניס שינויים נוספים במידת הצורך וליצור מסמך הנחיות שיהווה עבורנו שפה משותפת. הכוונה שלנו היא לשמור על סטנדרטים גבוהים שיובילו לאיכות בנייה גבוהה ומכאן ישמרו על איכות חיים גבוהה עבור תושבות ותושבי העיר. לא ניתן יד לבנייה רוויה שכל כולה מטרות כלכליות ליזמים ללא ראייה של תכנון אורבני מתאים. לצערנו, היו כאלה שלא הצליחו לעמוד בדרישות האיכות הגבוהות שדרשנו ונאלצו לשדרג את תכניות הבנייה שלהם וזה נדרש והכרחי".
מיכה גולדמן, נציג הבעלים ואחראי הרגולציה בחברת ב.ס.ט, שמבצעת ברחובות 3 פרויקטים, מספר על שיתוף הפעולה עם מינהל ההנדסה: "אנחנו רואים ברחובות יעד מעולה, אחד מהטובים בארץ, במיוחד בשל שיתוף הפעולה המורגש של העירייה. בשנה הבאה נתקדם לשלב ב' בפרויקט קריית משה 'מערבה', ונבנה שם 280 יח"ד. נכון, תמיד יש הערות והארות, אבל אני מרגיש שהצוות של מינהל ההנדסה רוצה לסייע, להביא פתרונות ולקדם את הפרויקטים. אני תמיד יכול להרים טלפון ולקבל מענה וזה קריטי להצלחת הפרויקטים."
אודי בלום, מנכ"ל מטרופוליס, שבונה כ-550 יחידות דיור ברחובות: "מתחמי ההתחדשות העירונית שלנו בשכונת קריית משה הם בעלי חשיבות אסטרטגית לבעלי הדירות ולעיר, הפרויקט מבקש לחולל שינוי אמיתי במרקם העירוני ובאיכות החיים של התושבים. אעיד על כך ששיתוף הפעולה עם העירייה הוא מצוין. מדובר בצוות מקצועי, נגיש וחדור מטרה, שמפגין מחויבות יוצאת דופן לקידום הפרויקט".
רונית אשד, מנכ"לית אפריקה התחדשות עירונית: "אנחנו עומדים לקראת תחילת העבודות על פרויקט פינוי-בינוי משמעותי שאנחנו מובילים ברחובות, יחד עם שותפתנו חברת הכשרת היישוב, שבמסגרתו נבנה 156 יחידות דיור חדשות. זהו פרויקט חשוב שמסמל לא רק התחדשות פיזית של מבנים – אלא יצירת סביבה עירונית מודרנית, איכותית ונעימה יותר לתושבים. החזון שלנו הוא לייצר חווית מגורים שהיא הרבה מעבר לדירות – שכונות עם תכנון מוקפד, שטחים פתוחים, גישה לתחבורה, מוסדות חינוך ושירותים קהילתיים. אנחנו מאמינים שזו הדרך הנכונה לשדרג את איכות החיים של תושבים בשכונות הותיקות, ולתת מענה לצורכי העתיד".