אבחון פסיכולוגי לועדת השמה

ofir

ילדים רבים מתקשים בלימודיהם ולא תמיד מקבלים את הסיוע המתאים להם במאת האחוזים וזאת משום שלא תמיד בוחנים מהן הסיבות לקשיים או במקרים אחרים מגלים את הקושי בשלב מאוחר יותר. על מנת שהילדים יקבלו את הסיוע המתאים להם בדיוק, עליהם לעבור אבחון של ועדת השמה.

עד שנת הלימודים תשע"ט (שהתחילה בספטמבר 2018) למדו תלמידים במסגרות החינוך המיוחד רק כאשר החליטה ועדת ההשמה, למעט מקרים חריגים. החל משנת הלימודים תש"ף (שנה לאחר מכן) מתקיימים למעשה במקום ועדות השמה ועדות זכאות ואפיון. אלו ועדות הפועלות מכוח חוק חינוך מיוחד והן קובעות את זכאותו של הילד עם צרכים מיוחדים לשירותי חינוך מיוחדים וכמו כן גם להיקף סל שירותים בהתאם לרמת תפקידו.

מהן הסמכויות של הועדה?

שני הנושאים העיקריים שבסמכות הועדה הם בחינת זכאותו של הילד ללימודים במוסד חינוך מיוחד ושינוי סוג המוסד החינוכי בו הילד נמצא כעת במקרים בהם מתגלה כי המוסד החינוכי אינו תואם לצרכי הילד. מדיניות משרד החינוך בהקשר של תלמידים בעלי צרכים מיוחדים היא לנסות ולשלב אותם במסגרות חינוך רגילות ועל פי יכולותיו של הילד. מסלול זה אינו מתאים לכל התלמידים ולכן בוועדת ההשמה יבחנו שוב האם המסגרת הרגילה יכולה לתת מענה לאותו תלמיד ובמידה ולא ידונו בזכאותו של הילד לחינוך מיוחד בהתאמה לסוג הלקות והחריגות שלו. הדיונים מתנהלים כאשר בראש ובראשונה מונחים על כף המאזניים טובתו של התלמיד וכך ניתן לקבל את ההחלטות החינוכיות הטובות ביותר עבורו להמשך דרכו החינוכית.

מי נוכח בוועדה?

בוועדת השמה נוכחים נציג הרשות המקומית שהוא יושב ראש הועדה, מפקח משרד החינוך, פסיכולוג חינוכי, עובד סוציאלי בעל ניסיון של 5 שנים לפחות בטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים וישנם מקרים בהם יוזמנו לוועדה גם הגננת או המחנכת של הילד. חשוב מאוד שההורים יבואו עם נציג מטעמם שמכיר את הילד היכרות משמעותית במגזר הציבורי או הפרטי כמו קלינאי תקשורת או מנתח התנהגות. נוכחותם של ההורים בוועדה הינה חובה ויתרה מזאת החלטת וועדה ללא נוכחות הורה אינה תקפה. אך חשוב להדגיש כי נוכחותו של הילד אינה בגדר חובה והיא נובעת מתוך מחשבה על השתתפותו בתהליכים הקשורים למהלך חייו והוא יכול להביע את מחשבותיו, עמדותיו ורגשותיו. מומלץ להתייעץ עם אני המקצוע מטעמם של ההורים בדבר השתתפותו של הילד בוועדה כאשר טובתו של הילד נלקחת בחשבון.

לסיכום, ועדת השמה הינה ועדה מאוד מכובדת ונציגים רבים משתתפים בה. לכן, חשוב שאתם ההורים תגיעו עם כל הכלים ועם הגב התומך של איש מקצוע מטעמכם שיוכל לייצג אתכם בצורה המקצועית הטובה ביותר עבור ילדכם כך שהוא יזכה לחינוך המתאים ביותר עבורו. בנוסף, חשוב להכיר את הזכויות שהילד בעל הצרכים המיוחדים זכאי להן על מנת שהדיון ינוהל בצורה הטובה ביותר מול הועדה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *