דיאטה בהזמנה

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

מחקר מצא כי אותו מזון יכול להוביל לרמות סוכר שונות אצל אנשים שונים

מחקר חדש של מדעני מכון ויצמן מצביע על שוני משמעותי ברמות הסוכר בדם בין אנשים שונים בעקבות אכילת מזון זהה – דבר שעשוי להסביר מדוע אחדים נאבקים להוריד ממשקל גופם בעוד אחרים, שאוכלים את אותו המזון, נותרים רזים וחטובים. המדענים אף פיתחו אלגוריתם שמנבא את רמות הסוכרים בדם לאחר ארוחה בהתבסס על מדדי הביולוגיה וסגנון החיים האישיים – ובכך העמידו המלצות תזונתיות נפוצות בסימן שאלה.

ממצאים אלו, שפורסמו ב- 10 בנובמבר בכתב-העת Cell, מטילים ספק במוסכמות הנוגעות לתזונה בריאה וטוענים כי התאמה אישית של הרגלי אכילה על-פי ההרכב הביולוגי של האדם היא תחליף ראוי בהרבה למשטר דיאטה לצורך שמירה על הבריאות.

המחברים, חברי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב, ניטרו לאורך זמן רב את רמות הסוכר בדם בקרב 800 נבדקים שאכלו במצטבר כ- 47,000 ארוחות במשך שבוע. הם בחנו כיצד ברמות הסוכרים בדם משתנות לאחר אכילת מזון מסוים. לרמת הסוכרים בדם קשר הדוק לתופעות המשויכות לתסמונת המטבולית, כולל עלייה במשקל, השמנת יתר, סכרת, יתר לחץ דם ועוד.

עד עתה, ביססו אנשי המקצוע את המלצותיהם התזונתיות על האינדקס הגליקמי של המזון, דירוג הפחמימות במזונות בהתאם להשפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם. אולם צוות המחקר במכון ויצמן מצא כי עבור רבים, האינדקס לא מנבא באופן מוצלח את התגובה הגליקמית האמיתית.

המדענים אספו מידע רב באמצעות שאלונים, מדידות גופניות, בדיקות דם, גלוקוז וצואה, ויישומון לטלפון הנייד אשר שימש את משתתפי המחקר לרישום פעילות גופנית ואכילה. על בסיס מידע זה הם פיתחו אלגוריתם חישובי שמנבא תגובות גליקמיות אינדיבידואליות. האלגוריתם – אשר תוקף בבדיקה של 100 אנשים שונים – הצליח לנבא נכונה את שיעור העלייה ברמת הסוכר בדם בתגובה למזון.

"ההבדלים העצומים שמצאנו בין העליות ברמות הסוכרים בדם אצל אנשים שונים שאכלו ארוחות זהות מסבירים באופן חלקי מדוע דיאטות נכשלות אצל אנשים כה רבים. התוצאות שלנו מדגישות כי המלצות תזונתיות אישיות עשויות, בסבירות גבוהה, לסייע לאנשים להישאר בריאים מאשר המלצות תזונתיות אוניברסליות", מסביר פרופ' סגל, מהמחלקות למדעי המחשב ומתמטיקה יישומית וביולוגיה מולקולרית של התא. ד"ר אלינב הוא חבר במחלקה לאימונולוגיה.

חלק מן הממצאים הפתיעו גם את המדענים עצמם. נבדקת אשר סבלה מהשמנת יתר ומתסמינים קדם-סוכרתיים, אשר ניסתה מגוון רחב של דיאטות בעבר, למדה כי רמות הסוכרים בדם שלה מזנקות באופן ניכר דווקא לאחר אכילת עגבניות. אצל אחרים, בננות גרמו לעלייה גבוהה יותר ברמות הסוכרים בדם מאשר עוגיות. הדוגמאות רבות מספור, אומרים המדענים, ולמעשה – כל מי שהשתתף במחקר הופתע לגלות מזונות אשר התבררו כבריאים ביותר עבורו.

מחקר זה הינו חלק מפרויקט התזונה המותאמת אישית (www.personalnutrition.org), יוזמה ארוכת-טווח של אותו מובילים סגל ואלינב, אשר משלב כלי מחקר מהביולוגיה וממדעי המחשב ומתמקד באופן ייחודי במיקרוביום, אוכלוסיות חיידקים במעיים, המתגלות לאחרונה כשחקניות משמעותיות בבריאות האדם ובמחלות רבות – וזאת, הודות למחקרים כגון זה.

"לממצאי המחקר שלנו עשויה להיות חשיבות קריטית עבור מיליוני בני אדם ברחבי העולם הסובלים או עומדים בסיכון לפתח השמנת-יתר, סכרת וסיבוכים אחרים", אומר ד"ר אלינב. "משטרי תזונה מוכווני-מדע ומותאמים אישית עשויים לסייע בשילוב התזונה במערכות הבריאות וכן בחיי היום-יום".

דוד זאבי וטל קורם, דוקטורנטים במעבדתו של פרופ' סגל, הובילו את המחקר, בשיתוף עם ד"ר ניב זמורה, רופא המבצע מחקר במעבדתו של ד"ר ערן אלינב, וכן הדוקטורנטית דפנה רוטשילד ועמיתת המחקר ד"ר עדינה וינברגר ממעבדתו של פרופ' סגל.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *