מדרום לאזור התעשייה מודיעין, בין כביש 6 הגועש לכביש 444, נמצאת חלקת אלוהים קטנה: היער הקהילתי פארק שהם – מקום של מפלט ושלווה. פריחה מרהיבה של כלניות ורקפות מכסה בחורף את גבעות הטרשים היפהפיות. צומח כאן יער רענן ומצל ובו חניונים, עצי בוסתן, נופי טראסות ואתרי עתיקות; 2,000 דונם של טבע, במרחק של חמש דקות נסיעה ממרכז היישוב שהם.
קק"ל, המועצה המקומית שהם ותושבי היישוב, פועלים יחדיו לטיפוחו של היער הייחודי כמרכז טיילות ובילוי בחיק הטבע למען תושבי שהם ויישובי הסביבה.
מתנדבים, תושבי שהם, שהם "נאמני יער קהילתי", מדריכים בעונת הפריחה את מבקרי הפארק
בנושאי בוטניקה, ארכיאולוגיה ואיכות סביבה, ומתעדים במשך השנה את הנעשה ביער. מדי שנה נערכים ביער, ביוזמת המועצה המקומית שהם והחברה העירונית חמש, אירועים קהילתיים יישוביים ובהם חגיגה בירוק בט"ו בשבט, הפנינג אופני ההרים "סובב שהם", סיורים של בתי ספר ומבצעי ניקיון.
קק"ל נטעה בפארק יער שהם עצי יער, בוסתן וחורש, שילטה את הדרכים והאתרים, והכשירה חניונים לפיקניק. כל אחד ימצא פה את מקומו – חובבי טיולים רגליים או רוכבי אופניים, נופשים המעדיפים לבלות בחניון מוצל, וחובבי ציפורים ופרחים המחפשים אחר פינת חמד למרגוע. זהו פארק יער שהם – פינה ירוקה ליד הבית, יער קהילתי במלוא מובן המילה.
מבחינה יערנית ניתן לחלק את פארק יער שהם לשלושה חלקים. החלק הצפוני, כ-650 דונם, הוא שטח פתוח המשמש כיום למרעה. באזור זה פורחים בחודשים ינואר ופברואר מרבדי כלניות. בעתיד תיטע קק"ל יער גם בשטח זה.
החלק המרכזי, כ-660 דונם, נטוע בעיקרו עצי מחט כגון אורן ברוטיה, אורן גלעין, ברוש מצוי, אורן קנרי, ברוש אריזוני וגם עצי אקליפטוס ועצי זית. נטיעת היער החלה בשנת 1987. קק"ל הקימה ביער שני חניונים לבילוי בחיק הטבע.
השטח הדרומי, כ-540 דונם, הוא יער פארק הכולל נטיעות של עצי חורש ים-תיכוני ועצי בוסתן. כאן תוכלו למצוא כרמי זית, עצי שקד, רימון, תאנה, חרוב וכליל החורש, אלון תבור, אלה אטלנטית ושיזף מצוי. הנטיעות, שהחלו בשנת 1988, מעבות שרידי בוסתנים ועצי בר, בעיקר שיזפים, שצמחו במקום קודם ליצירת היער. באזור זה התנועה מותרת ברגל ובאופניים, אך לא ברכב מנועי מכל סוג שהוא.
הנטיעות נעשו כך שמראשי הגבעות יישמר הנוף הפתוח ושהאתרים הארכיאולוגיים לא ייפגעו.
חורבת תנשמת
האתר הארכיאולוגי חורבת תנשמת התגלה בשנת 1986 והוכרז כאתר עתיקות. קק"ל סייעה בשיקום האתר כחלק מפעילותה למען שימור אתרי מורשת בישראל.
ראשיתו של האתר, כנראה, בתקופת הברזל וסופו בתקופה העות'מאנית. סגן מנהל רשות העתיקות הארכיאולוג ד"ר עוזי דהרי, שניהל את חפירות ההצלה באתר ב-1995, מזהה את האתר עם "בית מלגזיס" – מקום המוזכר במפת מדבא.
באתר נחשפה כנסייה ביזנטית ששירתה, ככל הנראה, את תושבי היישוב הסמוך, ולידה התגלו שלושה קברים חצובים בסלע ובריכת מים חצובה בעלת גרם מדרגות. ב"קברי מקמרים", החצובים כבור מלבני בסלע, בעומק מטר וחצי ליד הבריכה נקברו התושבים הנוצרים שהתגוררו בחורבת תנשמת. בפארק שוהם כמה עשרות קברים מסוג זה.
כתובת שנמצאה במקום מעידה כי הכנסייה הוקדשה לקדוש בכחוס. אורכה היה כ-27 מטרים, ושרדו ממנה רק הרצפה והיסודות. רצפת הכנסייה עשויה פסיפס ומעוטרת בדגמים הנדסיים וצמחיים, ביניהם עיטור של צלב עם כותרת יוונית שפירושה "המקום הזה הוא של האדון והבן האחד".
במתחם הכנסייה נתגלו חצר (אטריום), אולם מבוא (נרתכס), אולם מרכזי ושתי סיטראות (אגפים צדדיים). צמוד לאטריום נמצא מכלול תעשייתי ובו בית בד ובור מים. בית הבד כלל מסחטת שמן שפעלה באמצעות מכבש קורה ושני ברגים מעץ.
בין הממצאים המעניינים שנתגלו באתר: מדליון עגול עשוי שיש, בקוטר 67 סנטימטרים, עליו מגולפת דמותה של טיכה, אלת הגורל והמזל הפגאנית, המגנה על הערים. לראשה, כתר בדמות חומה עם שלושה מגדלים ושער, בידה השמאלית קרן שפע ובידה הימנית שרביט. התאריך המצוין על המדליון, שהועבר למוזיאון ישראל, הוא שנת 582 לספירה.
באוקטובר 2013 נערך טקס לציון סיום עבודות השימור באתר. יו"ר קק"ל אפי שטנצלר התייחס בדבריו בטקס לחשיבותו והשפעתו של העבר על ההווה והעתיד ועל החיבור לקהילה: "מי שמעריך את מה שעשו הדורות הקדומים הוא זה שייקח אחריות על הסביבה שבה הוא חי. מי שמשמר את שרידי העבר הוא שידאג לכך שאתרי הטבע והמורשת ישמרו בדורות הבאים".
החיבור לקהילה בפרויקט זה בא לידי ביטוי גם בשיתוף תלמידי כיתות ח' בחטיבת הביניים "יהלום" בשוהם בעבודות השימור באתר בהנחיית רשות העתיקות.
החניונים וגבעת הספלולים
גבעת הספלולים זכתה לשמה בזכות הגומות המעוגלות הרבות שחצובות בסלעיה, המכונות "ספלולים". יש גם שקעים חצובים גדולים יותר, המכונים "מדוכות". מתקנים אלה שימשו כנראה לכתישה של גרעינים ועשבי תבלין, באמצעות אבנים או כלי מתכת. פעולת הכתישה במדוכה נזכרת כבר בתנ"ך: "… וטחנו בריחיים או דכו במדוכה…" (במדבר יא, 8)
גבעת הספלולים מציינת את הגבול בין החלק המרכזי והמיוער של הפארק לחלקו הדרומי, המאופיין בעצי בוסתן. החלק הדרומי של הפארק אינו מיועד לרכב מנועי ומותר לנוע בו רק ברגל או באופניים. האזור מיועד למטיילים המבקשים ליהנות משיטוט שקט בין עצי הבוסתן – זית, רימון, תאנה, חרוב ושקד.
לכניסה הראשית של פארק יער שהם מגיעים בכביש המוביל לאזור התעשייה חבל מודיעין. נוסעים בכביש הזה כקילומטר ופונים דרומה (ימינה) בדרך העפר הכבושה, על פי השלט החום המכוון לפארק יער שהם.