תושבי רחובות בעלי משאיות, אוטובוסים ומיניבוסים ישנים ומזהמים: המשרד להגנת הסביבה מזמין אתכם למסור את רכבכם לגריטה ולקבל מענק, או להתקין מסנן לצמצום זיהום האוויר בסבסוד ממשלתי

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז

בעלי רכב דיזל ישן ומזהם שלא יתקינו מסנן לא יוכלו לחדש את רישיון הרכב מ-1.11.2018.

המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף משרד התחבורה, יציע מענקי גריטה בשיעור של 5,000 עד 22,000 שקלים לפי סוג הרכב ושנת הייצור. המשרד יסבסד עד 100% מעלות התקנת המסנן לפי סוג הבעלות על הרכב והמחזור הכספי של העסקים המחזיקים בו. הציבור יוכל לבדוק במחשבון מיוחד  אם הרכב מזהם ואת זכאותו להטבות.
השלב השני של קמפיין ההסברה, באמצעות לפ"מ, עלה היום (יום ג') תחת הכותרת: "דיזל ישן מקצר חיים!" ובמסגרתו יידע המשרד את הציבור על חובת התקנת המסנן ועל אפשרויות התמיכה הממשלתית.

בהתאם לתקנות חדשות שקבע השר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין, החל מ-1 בנובמבר 2018 בעלי רכבי דיזל ישנים ומזהמים מסוג משאיות כבדות, אוטובוסים ומיניבוסים לא יוכלו לחדש את רישיונם אלא אם יתקינו מסנן לצמצום זיהום האוויר.
רכבי דיזל אחראים לכ-80% מזיהום האוויר מכלי רכב, אף שרק 20% מהקילומטראז' הכולל מבוצע על ידם. מרבית הזיהום הוא מרכבי דיזל ישנים שאינם מצוידים במערכות להפחתת זיהום אוויר. לכן, המשרד להגנת הסביבה בנה תוכנית המחייבת מצד אחד את הפחתת הזיהום, ומצד שני מציעה תמיכות לבעלי הרכב. יישום התוכנית צפוי להפחית כ-30% מזיהום האוויר מכלי רכב בישראל.
כמו כן, החל מנובמבר יסומנו כלי רכב מזהמים במדבקה ייעודית במסגרת הליך הרישוי השנתי (הטסט). רשויות מקומיות ישתמשו בסימון זה כדי להגביל תנועת כלי רכב מזהמים בשטחן.

המשרד להגנת הסביבה עלה היום (ג') עם השלב השני של קמפיין ההסברה "דיזל ישן מקצר חיים", שמטרתו ליידע הציבור על התקנות ואפשרויות הסיוע לעמידה בתקנות. נוסף על כך הקמפיין יעלה את המודעות לצמצום זיהום האוויר הנפלט מרכבי דיזל כבדים וישנים. הקמפיין עלה באמצעות לשכת הפרסום הממשלתית בכמה מדיות: טלוויזיה, דיגיטל, עיתונות ורדיו. נוסף על כך נשלחו מכתבים בדיוור ישיר לעשרות אלפי בעלי רכב ישן ומזהם המודיעים להם על שרכבם מזהם, על המשמעויות החוקיות הנגזרות מכך ועל אפשרויות התמיכה הממשלתיות.

כדי להקל על הציבור לעמוד בתקנות, המשרד מציע כמה אפשרויות תמיכה.

בעלי רכב שיבחרו במסירת רכבם לגריטה יוכלו לקבל מענק הנע בין 5,000 שקלים למיניבוסים ישנים ועד ל-22,000 שקלים לאוטובוסים ולמשאיות כבדות משנות ייצור מאוחרות יותר. תוכנית הגריטה מופעלת בשיתוף משרד התחבורה.

קבלת מענק גריטה מותנית בעמידה בכל התנאים:

  1. הרכב מוגדר רכב כבד ישן
  2. רישיון הרכב היה בתוקף לפחות שנה עד למועד הגריטה
  3. הרכב נקי משעבוד או מעיקול
  4. הרכב הגיע לאתר הגריטה במצב שמיש ועם כל חלקיו
 

השר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין: ״כ-1,100 איש מתים בכל שנה מוות מוקדם כתוצאה מזיהום אוויר מכלי רכב. היום אנחנו מתחילים בפועל את המהלך הדרמטי שיציל חיים של מאות אנשים. לא נתפשר על הפחתת הזיהום מכלי רכב מזהמים, אך נציע את מלוא התמיכה לאוכלוסיות החלשות המחזיקות בכלי רכב אלו. אני קורא לציבור הזכאי – לממש את התמיכה בהקדם. ביחד נהיה שותפים למהפכה סביבתית דרמטית!"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר: "זהו צעד נוסף במהפכה לתחבורה נקייה. נוריד רכבי דיזל מזהמים מהכבישים ונעלה במקומם אוטובוסים חשמליים, מוניות היברידיות וכלי רכב שיתופיים חשמליים. בכך נשפר את איכות האוויר ואיכות החיים של הציבור בישראל"

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *