אישום:נהג מונית מונגשת הסיע נכה מביתה ברחובות לקפלן הלוך ושוב וגבה ממנה מחיר מופקע של 250 שקל

ארז שרווינטר

בעלים, מנכ"ל ועיתונאי בקבוצת ניוז
מונית, תמונת ארכיון. למונית שבתמונה אין שום קשר לכתבה

תושבת רחובות המתניידת בכיסא גלגלים, הזמינה מונית נגישה לנסיעה קצרה מביתה בעיר  לביה"ח קפלן. נהג המונית גבה ממנה מחיר מופקע מעל 200 שקל .נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות תובעת אותו ואת העובד שאיתו בסך 62.5 אלף שקלים.

ז'אנה אברמוב בת ה־60 תושבת העיר רחובות, אם לארבעה ילדים , מתניידת באמצעות כיסא גלגלים בשל מחלה. בחודש ינואר אשתקד היא  היתה חייבת לנסוע במונית נגישה מביתה שבעיר לביה"ח קפלן (מרחק של 4 ק"מ), לצורך בדיקה רפואית.  לתדהמתה גילתה כי עבור נסיעה עירונית שתעלה לאדם "רגיל" כמה עשרות שקלים – דרשו וגבו ממנה נהגי המונית לא פחות מ־200(!) שקלים.

בעקבות המקרה הגישה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, לראשונה, תביעה בסך 62.5 אלף שקלים על הפקעת מחיר נסיעה לאישה המתניידת בכיסא גלגלים. התביעה הוגשה נגד שני נהגי מוניות, אחד שהציע לאברמוב את שירותי ההסעה והאחר שביצע את הנסיעה בפועל.

מכתב התביעה שהוגש  עולה כי ביום שלפני הבדיקה התקשרה הבת לריסה, לנהג המונית כדי להזמין מונית נגישה לאמה. לשאלתה מה עלות הנסיעה?, השיב הנהג כי המחיר הוא 200 שקלים. כששאלה אותו הבת מדוע המחיר כה יקר, השיב לה: "זה המחיר".

הבת שלחה את כתובת המגורים, והנהג דיווח לה מאוחר יותר כי מצא נהג מחליף שיקח  אותן. למחרת אכן הגיע לבית המשפחה נהג מונית אחר שאסף אותן למרכז הרפואי בפאתי העיר, ותוך כדי הנסיעה קבלו שוב האם והבת על המחיר הגבוה חרף הנסיעה הקצרה. לטענתן, על פי כתב התביעה, הנהג השיב כי המחיר נגזר מעלות האבזור של המונית הנגישה.חשוב להדגיש כי נהג המונית הסיע אותן מהבית שברחובות לביה"ח קפלן, ובסיום הבדיקה החזיר אותן לביתן. בשל העובדה שכביכול המתין להן כחצי שעה, עד לתום הבדיקה, גבה מהן הנהג 50 שקלים נוספים – כלומר הנסיעה הלוך וחזור עלתה 250 שקלים, אף שלא סוכם ביניהם מראש שהנהג ימתין במקום."זה מעלה תחושות של חוסר הוגנות וכעס", ציינה  הבת, והוסיפה באותה נשימה "אמא שלי משתכרת מביטוח לאומי ויש כאן ניצול. לא היתה לנו ברירה באותו היום כי אמא היתה חייבת להגיע לרופא. יש הרבה נכים שלא יכולים להרשות לעצמם נסיעה כזאת, כשבעצם זה משהו שהם חייבים.

"מה שהכי קומם אותי זה שהנהג דרש 50 שקלים נוספים על כך שלטענתו הוא חיכה לנו בזמן הבדיקה. לא ביקשתי ממנו לחכות, קבענו שנדבר שוב כשנסיים את הבדיקה. הייתי בשוק מהדרישה שלו, אך נאלצתי לשלם".

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קובע כי קיים איסור על מי שעוסק במתן שירות ציבורי להפלות אדם עם מוגבלות. בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות פנו לנהגים המדוברים, ועורך דין מטעמם השיב כי "אין דינה של הסעת נכים כדינה של הסעת מי שאינם נכים".

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *