סחרחורת יכולה להשפיע על כל אחד, בכל גיל ובכל מצב, אך ישנם מקרים כרוניים בהם מדובר במצב הרבה יותר מורכב אשר משפיע באופן ישיר על איכות החיים של האדם, וכאשר הסחרחורת מופיעה גם כאשר האדם נמצא במצב של שכיבה, כנראה שמדובר בעניין אפילו יותר מורכב המצריך אבחון וטיפול נכון.
סחרחורת יכולה להיגרם ממגוון רחב של גורמים, כולל הפרעות באוזן הפנימית, מצבים קרדיווסקולריים, הפרעות נוירולוגיות, תופעות לוואי תרופתיות וגורמים פסיכולוגיים. כאשר מתרחשת סחרחורת בשכיבה, היא מערבת לעיתים קרובות את המערכת הוסטיבולרית, האחראית על שמירה על שיווי משקל וההתמצאות במרחב, ובמצב הזה היא יכולה לגרום גם להפרעות שינה והפרעה ממשית לתפקוד היום יומי של האדם.
סחרחורת בשכיבה יכולה להיות גם מלווה בתסמינים נוספים, בהתאם לגורם הבסיסי אשר מוביל לאותה סחרחורת, כמו בחילות, הקאות, הזעת יתר, דפיקות לב או פעימות לב לא סדירות, אובדן שמיעה או טינטון, עייפות או חולשה, קוצר נשימה וכאבי ראש.
מה יכול לגרום לסחרחורת בזמן שכיבה?
סחרחורת בשכיבה יכולה להיגרם מכמה סיבות:
- ורטיגו שפיר מסוג BPPV – הפרעה נפוצה באוזן הפנימית שבה תנועות ראש מסוימות גורמות לגבישי סידן קרבונט שנפרקו בתוך האוזן הפנימית לעורר את המערכת הוסטיבולרית, וכתוצאה מכך נגרמת סחרחורת. אמנם BPPV יכול להופיע בכל תנוחה, אך כאשר שוכבים או מתהפכים במיטה הדבר יכול לגרום לטריגר גבוה יותר לגבישים הללו ולגרום לסחרחורות קשות.
- יתר לחץ דם אורתוסטטי: מצב בו ישנה ירידה פתאומית בלחץ הדם כאשר קמים או משנים תנוחה. יתר לחץ דם אורתוסטטי עלול לגרום גם לסחרחורת בשכיבה עקב זרימת דם מופחתת למוח בעת המעבר ממצב ישיבה או עמידה למצב שכיבה.
- מחלת מנייר: מצב כרוני המשפיע על האוזן הפנימית וגורם למגוון תסמינים, כולל סחרחורת, טינטון (צלצולים באוזניים) ואובדן שמיעה. אנשים עם מחלת מנייר עלולים להרגיש סחרחורות בזמן שכיבה ואפילו תחושה של חוסר שיווי משקל ותחושה שהחדר מסתובב סביבם, והם מסתובבים גם.
- מתח וחרדות: גורמים פסיכולוגיים כמו חרדה או מתח יכולים לגרום גם הם לסחרחורת בזמן שכיבה. מתח וחרדה יכולים להשפיע על זרימת הדם ולעורר שחרור של הורמוני לחץ, שעלולים להוביל לסחרחורת ולתסמינים קשורים אחרים.
- מצבים קרדיווסקולריים: מצבים מסוימים הקשורים ללב, כגון הפרעות קצב, אי ספיקת לב או טרשת עורקים, עלולים לשבש את זרימת הדם ואספקת החמצן למוח, ולגרום לסחרחורת בזמן שכיבה.
כדי לקבוע את הסיבה לסחרחורת בשכיבה, יש צורך בבדיקה רפואית מקיפה מאוד אשר כוללת בדיקה של היסטוריה רפואית, תרופות אשר ניטלות באופן קבוע, בדיקה גופנית כולל מדידות לחץ דם, הערכת בריאות הלב וכלי הדם וכדומה, כדי לזהות כל מצב רפואי אפשרי אשר יכול לגרום לכך, בדיקה וסטיבולרית במקרים בהם יש חשד לתפקוד לקוי של האוזן הפנימית, בדיקות מעבדה אשר באמצעותן ניתן לבדוק אם יש חריגות ברמות הגלוקוז בדם, חוסר איזון אלקטרוליטים או סימנים של זיהום או דלקת ועוד.